Alles over de citroen
De citroen is lid van de citrus familie. Dit is een belangrijke vertegenwoordiger van de wijnruitfamilie. De hele familie waartoe de citroen behoort, heeft olieklieren in de bladeren. Wel heeft elke soort zijn heel eigen geur. Bij citrusvruchten is niet alleen het blad aromatisch, maar is ook de schil rijk aan etherische oliën. De citroen kan bovendien overal in worden gebruikt.
De citroenboom bloeit het hele jaar
De citroenboom doet het het best in een mediterraan klimaat. Dit betekent dat houdt van zachte winters en mooie zomers met veel zon. In de volle grond kan de boom drie tot vijf meter hoog worden. De blaadjes lijken bijna van leer, zo sterk zijn ze en ze zitten vast aan korte steeltjes. Bloeien doet de boom het hele jaar. Er vormen zich dan geurige bloemen in trosjes. Wel is hier en daar ook alleen een bloem te vinden aan een tak. De kleur van de bloemen varieert en loopt uiteen van wit tot lichtroze.
Vruchten: 3 tot 4 keer per jaar
In goede omstandigheden geeft een citroenboom 3 tot 4 keer per jaar vruchten.
- Bianchetto is de witgele voorjaarscitroen
- Verdello blijft groen, ook als hij al rijp is en wordt in de zomer geoogst
- Primo fiore is een citroen die pas geel wordt in november
De kleur van de citroen
Overigens krijgt een citroen pas zijn gele kleur bij lagere temperaturen en dus niet zoals veel mensen denken in de warmte.
Herkomst van de citroen
Oorspronkelijk komen alle citrussoorten uit Zuidoost-Azië. Rond onze jaartelling zijn ze vervolgens via Italië langs de kust van de Middellandse Zee verspreid in die gebieden waar de boom het goed deed. De citroen bewees ook al heel vroeg dienst: zeelieden wisten al heel snel dat de vrucht met zijn hoge vitaminegehalte heel goed was om
scheurbuik te voorkomen.
Citroenzuur en bioflavonoïden
Citrusvruchten zijn rijk aan
antioxidanten, die het immuunsysteem versterken. Het gaat daarbij om het
citroenzuur waar de vrucht rijk aan is en om de
bioflavonoïden. Die laatsten zijn stoffen die de kleur van groenten en fruit bepalen. Citroenzuur heeft bovendien een
antibacteriële waarde. Dit komt door de lage PH waarde. Door die eigenschap wordt het zuur daarom vaak verwerkt in schoonmaakmiddelen, natuurlijke deodorants en reinigingsproducten voor de huid.
Olie uit de schil van de citroen
Ook de olie uit de schil van de citroen is heel goed voor de huid doordat het een antioxidant is. De citroen ruikt zo fris doordat er
citral en
limonene inzit. Ook deze stoffen hebben een antibacteriële werking.