Antioxidanten in groenten en fruit
In ons lichaam is voortdurend een beweging gaande om alle vrije radicalen te elimineren. Vrije radicalen zijn de ´bad guys´ onder de stoffen die zich in je lichaam bevinden. Ze worden uit je lichaam gevoerd door de ´good guys´, de antioxidanten. Om je lichaam een handje te helpen met het vechten tegen de vrije radicalen is het dus belangrijk om voldoende antioxidanten binnen te krijgen. Dit is mogelijk door genoeg groenten en fruit te eten.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Vrije radicalen veroorzaken kanker
Vrije radicalen zijn stoffen die voor allerlei ziektes zorgen. De vrije radicalen vernietigen het DNA. Daardoor krijgen verschillende typen kanker een grotere kans. Vitamine A, C en E zorgen ervoor dat vrije radicalen zonder schade aan te richten het lichaam verlaten.
Hoe ontdoet je lichaam zich van vrije radicalen?
In ieders lichaam zitten veel vrije radicalen. Ze komen vooral tot stand tijdens het spijsverteringsproces. Deze vrije radicalen worden afgevoerd uit het lichaam. Door bepaalde omstandigheden, zoals roken of bepaalde voeding, maakt je lichaam meer vrije radicalen aan. Om die reden is het belangrijk om voldoende groenten en fruit te eten, daar zitten namelijk antioxidanten in. Gezond eten is dus heel goed om je tegen ziektes te weren omdat je dan minder vrije radicalen in je lichaam hebt.
Hoeveel groente en fruit moet je eten?
Het is het best om zoveel mogelijk groente en fruit te eten en allerlei stoffen die geen voedingswaarde hebben links te laten liggen. Op zijn minst is het belangrijk om elke dag ongeveer 500 gram
groente en
fruit te eten. Daar kom je vrij snel aan. Het kan geen kwaad om over deze hoeveelheid heen te gaan. Van groente en fruit word je niet snel dik.
Overzicht van groenten en fruit met antioxidantwerking