InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > Vrije radicalen

Vrije radicalen

Vrije radicalen, zijn schadelijke deeltjes die ons cel DNA beschadigen. Door de voortdurende aanvallen van vrije radicalen veroudert ons lichaam. Bescherm je cellen tegen deze vrije radicalen met antioxidanten.

Vrije radicalen

Vrije radicalen zijn vernietigende bijprodukten van een normaal metabolisme. Elke keer dat ons lichaam voedsel omzet in energie, worden er vrije radicalen gevormd. Ook kunnen er vrije radicalen van buitenaf ons lichaam binnendringen door luchtvervuiling, roken, chemicalien, schadelijke straling uit de ruimte o.a. UV licht.

Cellen onder vuur

Ons weefsel wordt aangevallen door een zestal typen vrije radicalen. Waarvan de meeste worden gevormd met behulp van zuurstof. Hiervan is superoxide de bekenste. In normale toestand is zuurstof een heel stabiel molecuul bestaande uit twee aanelkaar vastzittende zuurstof atomen. In de mitochondria (hier vind de verbranding van suikers plaats) reageert de zuurstof met de suikers om zo warmte en energie voor de lichaamsfuncties te creeren. Hier kan het gebeuren dat er een elektron van de zuurstof wordt afgepakt. En de zuurstof zelf weer een ander elektron zoekt om zo weer stabiel te worden. Dit proces zet een kettingreactie in gang.

Vetten

Een ander type vrije radicalen wordt gevormd wanneer vrije radicalen vetten in ons lichaam aanvallen. Bij dit proces ontstaat lipideperoxidatie. Dit type celdegeneratie is deels dodelijk omdat de geoxideerde vetten een bron van worden voor nieuwe vrije radicalen, en deze kunnen weer andere kettingreacties in gang zetten. Het lichaam heeft enorme hoeveelheden stoffen nodig om deze vrije radicalen weer te vernietigen of onschadelijk te maken. Daarom is de inname van veel antioxidanten zo belangrijk.

DNA en kanker

Hoe beschadigen vrije radicalen het DNA. Vrije radicalen kunnen zowel de eiwitten als de vetten in ons lichaam beschadigen. Vetten zijn essentiele bouwstoffen van ondermeer de celmembramen. Vooral die van de ogen, lever en hersenen. Eiwitten zijn de bouwstoffen van onze organen spieren en het DNA. Het DNA is het commandocentrum voor cellulaire regeneratie. Als het DNA wordt beschadigt verliest de cel de controle en kan gaan muteren of sterft af of gaat ongeremd groeien (kanker).
© 2009 - 2019 P1234, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Antioxidanten verkleinen risico op ernstige aandoeningenMensen die een dieet volgen dat rijk is aan antioxidanten hebben aanzienlijk minder kans om ernstige aandoeningen te ont…
Afvallen met groene thee, groene thee is gezondAfvallen met groene thee, groene thee is gezondGroene thee vindt zijn oorsprong in China en Japan. Het is meer dan een heerlijke dorstlesser, als je elke dag twee tot…
Huid: antioxidanten, omega, fruitzuren, retinol en collageenHuid: antioxidanten, omega, fruitzuren, retinol en collageenAntioxidanten, fruitzuren, retinol, omega vetzuren. Het kan allemaal in je gezichtscrème zitten of in andere crèmes en l…
Antioxidanten: Een noodzaak voor de gezondheidAntioxidanten: Een noodzaak voor de gezondheidAntioxidanten zijn een verzameling van stoffen die je kunt vinden in gezonde voeding zoals bijv. groenten, fruit en note…
Hoe behoud je zolang mogelijk een gave huid?Hoe behoud je zolang mogelijk een gave huid?Het is de droom van elke mens om verouderingsverschijnselen zo lang mogelijk uit te stellen. Vandaar dat er ook wetensch…
Bronnen en referenties
  • http://www.gojibes.nl

Reageer op het artikel "Vrije radicalen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: P1234
Gepubliceerd: 13-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!