Wat zijn fytonutriënten?

Wat zijn fytonutriënten? Fytonutriënten zijn stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid. Het zijn niet echt nutriënten in de zin dat je er vol van gaat zitten. Het zijn stoffen die in hele lage hoeveelheden, enkele microgrammen, al nuttig zijn. Ze helpen allerlei processen in het lichaam te activeren. De belangrijkste stoffen in planten zijn fytohormonen ook plantensterolen geheten. Deze stimuleren de verschillende klieren in het lichaam om stoffen te produceren die het lichaam op dat moment het hardst nodig heeft. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Wat zijn fytonutriënten?

Fytonutriënten zijn bioactieve inhoudsstoffen van eetbare planten. Mineralen en vitaminen vallen onder de fytonutriënten. Daarnaast is er een grote hoeveelheid andere nutriënten waar mensen baat bij hebben. Bitterstoffen, alkaloïden, looistoffen, glycosiden, saponinen, organische zuren, harsen en slijmstoffen zijn verschillende categorieën fytonutriënten..

Goed tegen welvaartsziekten

Fytonutriënten zijn goed tegen kanker, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. In plantaardige producten zitten fytonutriënten. Fyto betkent plantaardig en nutriënt betekent voedingsstof. Ze worden ook fytochemicaliën genoemd. Het zijn uiteraard chemische verbindingen maar geen kunstmatige verbindingen; ze komen alleen in plantenproducten voor.

Daling fytonutriënten

Er is aangetoond dat de laatste 20 jaar het aantal fytonutriënten in voeding enorm is gedaald. Dat komt door pesticiden die worden gebruikt en het telen op verarmde grond. Een andere reden dat mensen vandaag de dag minder fytonutriënten binnen krijgen is omdat we veel bewerkt voedsel eten.

Basis voor medicijnen

Fytonutriënten vormen vaak de basis voor medicijnen. Aspirine is een kunstmatige, gesynthetiseerde stof die vroeger werd gemaakt van wilgen. Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde, beval 2500 jaar geleden mensen wilgenbladthee te drinken tegen koorts. Het fytonutriënt salicine is verantwoordelijk voor het antikoortseffect van wilgenblad. Een ander voorbeeld is het antikankermedicijn taxol. Dat wordt verkregen door fytonutriënten van de taxus te extraheren.

Lycopeen, een cartenoïde

In totaal zijn er 5000 verschillende fytonutriënten. Deze stoffen worden volop onderzocht en de wetenschap hierover is nog niet uitgekristalliseerd. Om dit toe te lichten is er in dit artikel één fytonutriënt uitgelicht. Sommige fytonutriënten verdwijnen niet door te koken of te bakken. Een voorbeeld daarvan is lycopeen, dat vooral in tomaten zit. Over lycopeen doen verschillende verhalen de ronde. De meeste onderzoeken wijzen uit dat lycopeen goed tegen kanker werkt. Behalve in tomaten zit lycopeen ook in rood-oranje groente en fruit zoals wortelen, papaya, roze guave, roze grapefruit, goji-bessen en rode paprika´s.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lycopeen tegen rimpels: eet tomatenpuree!Lycopeen tegen rimpels: eet tomatenpuree!Tomatenpuree is niet alleen een probaat middel tegen rimpels, maar ook tegen verbranding door zon. In tomatenpuree zit d…
Wat zijn fytochemicaliën?Wat zijn fytochemicaliën?Onze voeding bestaat niet alleen uit eiwitten, koolhydraten, vetten vitamines en mineralen. In werkelijkheid zijn er vee…
Geheimtaal van de kleuren in groenten en fruitWaarom zien tomaten er voornamelijk rood uit, worteltjes en abrikoosjes oranje, paprika en mais geel terwijl appels, bro…
De goede eigenschappen van groente en fruitGroente en fruit zijn gezond, omdat er vitamines en andere voedingsstoffen inzitten. Maar welke effecten hebben sommige…

De geneeskracht van peerDe geneeskracht van peerPeren zijn familie van appels. Homerus omschreef de peer als gift van de goden. De peer is lekker sappig en bevat zeer v…
De geneeskracht van bruine bonenDe geneeskracht van bruine bonenDe bruine boon wordt in de hele wereld gegeten. In Nederland is het belangrijke winterkost. Bruine bonen vallen eigenlij…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Phytochemical
  • http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/fytonutrienten-in-groenten-en-fruit/
  • http://o.elobot.eu/artikel/voeding-en-kanker-fytochemicalien-antioxidanten-en-omega-3-vetzuren
  • http://wwwueb.asuch.cas.cz/acpd/old/Abstracts/Posters/hauserova.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Taxus
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kruidengeneeskunde
Reacties

An, 06-05-2017
Goedendag,

Dat wortelen lycopeen bevatten valt te betwijfelen, gezien het feit wortelen van nature wit of paars zijn en in de 17e eeuw GMO oranje zijn gekweekt ter ere van De Familie Van Oranje Nassau. Of heeft u betrouwbare punctuele onafhankelijke wetenschappelijk onderbouwde bronnen welk kunnen verifiëren dat wat u hier schrijft wel degelijk de volledige waarheid is?
Daar ben ik oprecht benieuwd naar. Is het mogelijk dat u mij deze bron zou kunnen delen?

Met vriendelijke groet,
An Reactie infoteur, 29-05-2017
An,
Waarom twijfelen als je iets kunt opzoeken? Hier een wetenschappelijk onderzoek waaruit klip en klaar blijkt dat wortels lycopeen bevatten. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15116084

Waarom denk je dat wortels dmv GMO oranje zijn gemaakt, 300 jaar voor GMO-technieken zijn uitgevonden? Het kan zijn dat je in een tijdmachinecomplot gelooft (grapje).

Groenten, planten, kruiden kunnen ook door kruisbestuivingen veranderen van kleur en andere eigenschappen. In principe zou deze verandering in de natuur kunnen gebeuren. Het wordt dan een natuurlijke mutatie genoemd. Daar is niks engs aan; zo plant de plant zich nu eenmaal voort.

In de 17e eeuw waren de Nederlanders de beste op het gebied van wetenschap in heel de wereld. Er zijn heel wat gewassen door de Nederlanders geoptimaliseerd, zonder genetische manipulatie.

Voorbeeld van een spontane natuurlijke mutatie is de banaan. Op een plantage werd één zoete bananenboom aangetroffen en die is direct gestekt en uitgeplant.

Jose Middendorp, 05-12-2012
Basis voor medicijnen
Fytonutriënten vormen vaak de basis voor medicijnen. Aspirine is een kunstmatige, gesynthetiseerde stof die vroeger werd gemaakt van wilgen. Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde, beval 2500 jaar geleden mensen wilgenbladthee te drinken tegen koorts. Het fytonutriënt salicine is verantwoordelijk voor het antikoortseffect van wilgenblad. Een ander voorbeeld is het antikankermedicijn taxol. Dat wordt verkregen door fytonutriënten van de buxus te extraheren.

In dit stukje staat dat taxol uit buxus gewonnen wordt, bij mijn weten wordt dit gewonnen uit Taxus.

Met vriendelijke groet
José Middendorp Reactie infoteur, 05-12-2012
Beste José,
Bedankt voor deze verbetering. Dat was idd een slordigheid van mijn kant,
Tom008

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 06-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.