De geneeskracht van bruine bonen

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Peulvruchten
- Geen groente
- Bartje lustte ze niet
- Mineralenrijke peulvrucht
- Fytonutriënten in bruine bonen
- Eiwitrijk voedsel
- Goed voor de suikerpatiënt
- Tegen kanker en meer
- Tegen bloedarmoede en obesitas
- Tegen welke ziekten is de bruine boon heilzaam?
- Kook ze ontkiemd
- Eettips bruine bonen
Peulvruchten
Bruine bonen zijn peulvruchten welke een goede basis zijn voor een gezonde maaltijd. In peulvruchten zitten veel eiwitten. Peulvruchten zoals erwtjes, kikkererwten en bruine bonen zijn de beste vleesvervangers.Geen groente
Peulvruchten zijn eigenlijk geen groente, alhoewel de meeste mensen ze daar wel toe rekenen. Officieel behoren de peulvruchten tot de vlinderbloemenfamilie. Hun zaden worden peulvruchten genoemd. De gedroogde zaden worden gekookt en gegeten. Van verse peulvruchten zoals peultjes, tuinbonen en snijboontjes worden ook de hulzen van de zaden gegeten.Bartje lustte ze niet
Bruine bonen zijn een typisch Nederlandse maaltijd. Volgens een verhaal wou Bartje geen bruine bonen; hij vond ze niet lekker. Misschien waren zijn bruine bonen te lang gekookt, dat kan groenten minder lekker maken. De bruine bonenschotel is van oudsher een wintergerecht omdat de peulvruchten zo goed bewaard kunnen worden in de winter. Bruine bonen behoren tot de ´gewone boon´, de Phaseolus vulgaris. In Suriname eet men graag BB met R, oftewel bruine bonen met rijst.Mineralenrijke peulvrucht
De bruine boon bevat veel calcium en ijzer. Dat zijn wel de enige mineralen die het bruine boontje bevat. Er zit ook een beetje vitamine B1 en B2 in. De bruine boon is zeer rijk aan koolhydraten en eiwitten en vormt hierdoor een uitstekende vleesvervanger. Verder bevat de bruine boon het aminozuur methionine.
Fytonutriënten in bruine bonen
Er zitten veel fytonutriënten in de bruine boon. Quercetine, kaempferol, en myricetine zijn de meest voorkomende stoffen. Deze hebben een antioxidantwerking en zijn voor het lichaam een goede aanvulling op de ´conventionele´ antioxidanten zoals natuurlijke vitamine A, C en E.Eiwitrijk voedsel
In combinatie met volle granen, noten, zaden, tempeh en tofu kunnen peulvruchten als de bruine boon uitstekend het vlees vervangen op het gebied van eiwit. Welbeschouwd is een gevarieerd aanbod plantaardige producten veel voedzamer dan vlees.Goed voor de suikerpatiënt
Bruine bonen zijn net als alle andere peulvruchten supergezond. De drie belangrijkste welvaartsziekten en grootste doodsoorzaken, kanker, hart- en vaatziekten en diabetes, worden door het geregeld eten van bonen voorkomen. Peulvruchten zoals de bruine boon bevatten erg veel vezels. De vezels van bruine bonen en andere peulvruchten zorgen ervoor dat het eten beter verteerd wordt. Met andere woorden: de voedingstoffen worden efficiënter uit het eten gehaald.Tegen kanker en meer
De vezels die het eten beter verteren helpen direct de suikerpatiënt doordat energie gelijkmatiger in het bloed opgenomen wordt waardoor men minder schommelingen kent in de bloedsuikerspiegel. Het feit dat peulvruchten ook ander voedsel beter doet verteren, betekent dat allerlei vitaminen, mineralen en fytonutriënten beter in het lichaam worden opgenomen om hun werking uit te voeren. Veel vitaminen en fytonutriënten hebben een ontstekingsremmende werking. Ontstekingen op celniveau kunnen leiden tot hartkwalen en kanker. De bruine boon zorgt zeer goed voor het hart en helpt het kanker te voorkomen. Eigenlijk zou iedereen dagelijks 50 tot 100 gram peulvruchten moeten eten bovenop de dagelijkse aanbevolen 200 gram groente.Tegen bloedarmoede en obesitas
Peulvruchten zorgen voor ijzer, waardoor je meer zuurstof in je bloed kan opnemen en je minder snel moe voelt. Ook zorgt ijzer ervoor dat er meer voedingstoffen door het bloed vervoerd kunnen worden. Peulvruchten geven een vol gevoel terwijl het een laag caloriegehalte heeft. De snacktrek neemt af door het eten van peulvruchten. Hierdoor helpt het obesitas te voorkomen.Tegen welke ziekten is de bruine boon heilzaam?
Bruine bonen zijn goed tegen:- Verstopping,
- Diabetes,
- Kanker,
- Hart- en vaatziekten,
- Obesitas,
- Bloedarmoede door ijzertekort.