De geneeskracht van rode uien
Rode uien zijn goed voor je bloed. Mensen met hartziekten of type 2 diabetes wordt aangeraden rode uien te eten. Het woord uien stamt af van het woord unio wat één betekent. Dat heeft met de groeiwijze van de uienplant te maken; er ontstaat maar één bol tegelijk. Rode uien zijn natuurlijk veel mooier dan witte uien. Ze ogen beter in een gemengde salade met uienringen. Rode uien zijn één van de 600 verschillende uiensoorten. De ui is een zeer voedzame plant omdat het boordevol fytonutriënten zit.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Meeste stoffen in buitenring
Om optimaal gebruik te maken van de voedingsstoffen in van uien moet je de ui zo netjes mogelijk schillen. De hoogste concentratie gezonde stoffen zit namelijk in de buitenste ring. Sommige mensen willen snel klaar zijn met schillen en halen de hele buitenring eraf. Het is beter om alleen het harde oneetbare velletje eraf te pielen. Een beetje geduld levert veel extra gezonde stoffen op.
Rode uien zijn gezonder dan witte uien en de standaard uien met een goudbruin schilletje. Er zitten meer fytonutriënten in rode uien, vooral meer
polyfenolen. De rode uien hebben meer voedingswaarde en geneeskracht dan hun witte en
goudgele broeders.
Waarom moet je huilen van ui snijden?
In uien zit veel Allyl propyl disulfide. Dat is de stof die je doet huilen als je een ui snijdt. De stof springt uit de ui zodra je hem open maakt. Allyl propyl disulfide is ook de stof die de ui scherp doet smaken. Wanneer je ui bakt dan verdwijnt de scherpe smaak en ook deze voedingsstof. Wanneer je een open gesneden ui op je nachtkastje legt dan zullen er de hele nacht nog Allyl propyl disulfide-moleculen uit de ui ontspringen zodat je neus open blijft. Deze stof zit in mindere mate in
knoflook, het is een stof die alleen in planten van de allium-familie voortkomt.
Chroom in de ui
In uien en een paar andere producten zoals volle granen,
tomaten en
aardappelen, zitten chroom. Dit is een belangrijke voedingsstof voor het bloed. Walter Mertz, een Amerikaanse natuurkundige en voedselonderzoeker heeft de GTF ontdekt, de Glucose Tolerantie Factor. Chroom draagt bij aan de GTF. De GTF ondersteunt de aanmaak van insuline waardoor er lagere bloedsuikerwaarden worden gemeten na het eten van een maaltijd met ui en vooral rode ui. Overigens discussiëren wetenschappers er nog over of GTF een stof is of een proces. Maar ze kunnen wel meten dat deze functie het bloed positief beïnvloedt. Chroom werkt daarbij niet alleen. Het werkt samen met
vitamine B3 en de
aminozuren cysteïne en glycine.
Ui helpt DNA
Ui werkt goed om cholesterolgehaltes in het lichaam te stabiliseren. Chroom is ook betrokken bij de stofwisseling van nucleïnezuren. Nucleïnezuren zitten in elke cel. Het zijn de bouwstenen van desoxyribonucleïnezuur wat we beter kennen onder de afkorting DNA.
Ui, bestrijder van ziekten
In uien zit
quercetine. Dat is een flavonoïde met gezonde eigenschappen. Het is goed om de spijsvertering beter te regelen. Uien hebben verschillende gezondheidsvoordelen. Ze helpen niet alleen bij verkoudheid en bij het voorkomen van inwendige ontstekingen welke tot kanker of diabetes mellitus kunnen leiden maar op de lange duur voorkomt de rode ui tal van ziekten. In het algemeen is het goed voor de botten,
hart, bloedvaten en kraakbeen.
Lage GI-waarde
Ui is een voedsel met een lage Glykemische Index(GI). Dit instrument is in eerste instantie ontworpen voor diabetici. Wanneer voedsel een lage GI-waarde heeft dan is het uitermate geschikt voor de suikerpatiënt. Tegenwoordig kijken mensen die willen afvallen ook naar de GI-index omdat voedsel met een lage GI-waarde minder suikers heeft. Hierdoor helpen groenten met een lage GI-waarde beter om af te vallen.
Eettips rode ui
Rode uien staan vrolijk in een salade. De rode ui smaakt net iets minder scherp dan de gewone ui maar niet zo mild als een
sjalotje. Het is door zijn iets zachtere smaak lekkerder in een salade dan gewone ui. Het oog wil ook wat en de roodpaarse kleur doet de salade prima opfleuren. Gebruik daarom vooral enkele hele uiringen en snijdt het rode uitje niet in kleine blokjes als je hem door de sla doet. Rode uiringen zijn prima om mee te bakken.
Aardappels zien er leuk uit als er wat gebakken rode uiringen op liggen. Kleine stukjes rode ui passen prima in een gebakken rijstgerecht.
Lees verder