Gezondheid & De vier basisprincipes van de natuurgeneeskunde

Gezondheid & De vier basisprincipes van de natuurgeneeskunde Wat is natuurgeneeskunde, wat zijn de principes van deze geneeskunde? Kern van de natuurgeneeskunde is dat de algehele behandeling en de genezing door middel van het zelf genezend vermogen van de mens plaats vindt. Iedereen kent deze natuurlijke krachten. Bekijk de basisprincipes en in het bijzonder de holistische aanpak daarbij. Het leidt tot oplossingen en genezing die u niet meestal vindt in de klassieke geneeskunde.

Krachten moeten in evenwicht zijn

De moderne westerse mens dreigt de kennis van het zelf genezend vermogen van het lichaam te verliezen. Gemakshalve wordt vaak naar allerlei medicijnen uit de klassieke geneeskunde gegrepen, omdat die een snel resultaat geven. Dit terwijl al eeuwenlang bekend is dat de natuur de grootste bron van geneeskracht is. Het is de kunst om deze geneeskracht van het lichaam te mobiliseren, om de kracht balans te herstellen. De grondslagen van de natuurgeneeskunde vormen de wortels van de huidige geneeskunde. Het was Hippocrates die al stelde dat gezondheid als kracht balans moet worden gezien en een ziekte als stoornis van dit evenwicht. De natuur als grootste bron van de geneeskracht.

Vier basisprincipes in de natuurgeneeskunde

De natuurgeneeskunde kent een aantal basisprincipes, waarvan de vier belangrijkste zijn:
  • Het is een natuurlijke aanpak;
  • Het mag niet schadelijk zijn;
  • Het is holistisch;
  • Het erkent de mens als individu.

Natuurlijke aanpak

De therapie moet natuurlijk zijn, wat wil zeggen dat alleen natuurlijke prikkels en stoffen ter genezing en behoud van evenwicht zijn toegestaan.

Het mag natuurlijk niet schadelijk zijn

De therapie mag niet schadelijk zijn. De therapie richt zich op de activering van de lichaamseigen afweer en natuurlijke krachten. Van nature is het lichaam namelijk in staat, om te komen tot een intern evenwicht en dit te handhaven.

Het is geneeskunde met een holistische aanpak

De therapie is holistisch van aanpak en dus op de totaliteit gericht. Het hele lichaam wordt ingeschakeld om de juiste balans te vinden. Lichaam en geest vormen een eenheid. Ook de omgeving is van invloed op de lichamelijke balans. Er is niet zo iets als aandoening van één enkel orgaan. Het gaat om het totaalplaatje, waarbij ieder mens uniek is. Iedereen heeft zijn eigen aanleg, en het is de kunst om de eigen individuele constitutie te herstellen. Wat voor de ene persoon fout is, kan daardoor bij een ander juist wel goed uitwerken.

De mens als individu

De therapie vindt plaats vanuit de visie dat het leven van een individu een proces kent van ononderbroken ontplooiing, waarbij ziekte een (tijdelijke) onderbreking is van deze ontwikkeling is. Het is zaak, om de natuurgeneeskundige krachten blijvend te stimuleren en ondersteunen. Een goede motivatie van betrokkene is noodzakelijk. Hij of zij is verantwoordelijk. De natuurgeneeskunde begeleidt u daarbij.

De klassieke geneeskunde dan

Veel mensen herkennen dat de klassieke geneeskunde niet altijd de oplossing biedt of voelen zich bij die geneeskunde minder thuis. Zij zouden eens kunnen bekijken wat de natuurgeneeskunde en de homeopathie voor hen kan betekenen. Ook die bieden niet altijd direct genezing, maar maken wel gebruik van het zelf genezend vermogen van de mens en bieden velen perspectief.

Slot

De natuurgeneeskunde is een container begrip, waar meerdere manieren van behandelen onder vallen. Waar u ook voor kiest: u en uw individuele evenwicht staan bij deze aanpak centraal. De overbekende Homeopathie, Oosterse therapieën en acupressuur zijn hiervan goede voorbeelden. De een zweert er bij en de ander moet er niet veel van hebben. Probeer u bijvoorbeeld eens homeopatisch geneesmiddel Echinaforce of Arniflor. Wat te denken van acupressuur?
© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid & de natuurlijke geneeswijze van acupressuurGezondheid & de natuurlijke geneeswijze van acupressuurMet acupressuur worden de energiestromen in het menselijke lichaam gestimuleerd en verbeterd. De aanpak is een goed voor…
Homeopathisch middel Arniflor werktHomeopathisch middel Arniflor werktArniflor, Arnica, ze horen in uw huisapotheek thuis. U kunt niet zonder. Arnica is een homeopathisch wondermiddel voor d…
Homeopathisch geneesmiddel Echinaforce werktHomeopathisch geneesmiddel Echinaforce werktMet de griep die er aan komt of er al is: Echinaforce biedt uitkomst. Bescherm u met Echinaforce ofwel rode zonnehoed. B…
Inleiding tot de kruidengeneeskundeInleiding tot de kruidengeneeskundeWe geven een korte inleiding in de kruidengeneeskunde en bespreken de geschiedenis en de basisprincipes van de kruidenge…

Homeopatisch geneesmiddel: Rhus toxicodendronHet fundamentele kenmerk van Rhus tox. is dat de symptomen verbeteren door beweging. Dat geldt zowel voor de diverse afz…
Homeopathie: ZonnesteekEen zonnesteek kunt u plotseling oplopen wanneer het erg heet weer is. De meeste slachtoffers vallen bij de wat ouderen…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.