Homeopatisch geneesmiddel: Rhus toxicodendron

Het fundamentele kenmerk van Rhus tox. is dat de symptomen verbeteren door beweging. Dat geldt zowel voor de diverse afzonderlijke symptomen als voor de symptomen van de patiënt als geheel. Met name pijnlijke gewrichten en spieren doen zeer wanneer ze rusten en wanneer ze in beweging komen, maar de pijn wordt steeds minder naarmate de gewrichten door de beweging soepeler worden.

Rhus toxicodendron, Gifsumak

In het algemeen is de Rhus tox. -patiënt rusteloos en angstig en raakt alleen door beweging een beetje op zijn gemak. Hij ligt onrustig te woelen in bed en voelt zich ook geestelijk onrustig en angstig. Door de onrust en de angst kan de Rhus tox. -patiënt maar moeilijk slapen.

s Avonds en tijdens de nacht zijn de symptomen meestal het ergst, want dan is de patiënt ook meer geprikkeld en angstiger. Bovendien kan hij erg terneergeslagen zijn en gemakkelijk in huilen uitbarsten.

Rhus tox. -patiënten hebben het in het algemeen koud, wat verergert door koud en vochtig weer. De symptomen worden zelfs al erger als een klein gedeelte van het lichaam onbedekt is of door een andere oorzaak koud wordt.

Rhus tox. grijpt heel duidelijk op de vezelachtige weefsels in: gewrichten, pezen, banden en bindweefsels. De karakteristieke pijn, die verergert bij het begin van een beweging en beter wordt bij voortdurende beweging, zal de patiënt bij een acute aandoening zoals de griep heel goed voelen.

Die pijn kan ook worden veroorzaakt door een ongeval. In feite is het zo dat, ook al wordt de pijn minder tijdens bewegen, aanhoudende of krachtige inspanning heel moeilijk kan zijn voor de Rhus tox.-patiënt. De symptomen beginnen dan ook vaak na te veel inspanning, bijvoorbeeld na zware dozen getild te hebben of na te hard werken.

De pijn in spieren en gewrichten is aanhoudend, zeurend of stekend van aard. De gewrichten zijn stijf, wellicht gezwollen en ook pijnlijk. De pijn verergert meestal door onverschillig wat voor soort kou (koude lucht, koude baden, koude kompressen) en door vochtig, koud weer. Door warmte verbeteren de symptomen. Ook door stevige druk zullen de pijnlijke delen minder pijnlijk worden en Rhus tox. -rugpijn wordt beter wanneer de patiënt op iets hards gaat liggen.

Zoals iemand die met gifsumak in aanraking is geweest wel weet, grijpt Rhus tox. heel sterk in op de huid. De uitslag is rood en ontstoken en jeukt vreselijk, met name na krabben, s nachts en als gevolg van de warmte van het bed. Er zijn meestal ontstoken blaasjes te zien bij een Rhus tox. -uitslag, in grootte variërend van een klein speldenpuntje tot een halve centimeter. De blaasjes kunnen vol zitten met helder vocht of met pus en vaak druppelt dat uit de uitslag. Dergelijke Rhus tox. -symptomen komen vaak voor wanneer mensen waterpokken hebben of herpes.

De Rhus tox. -patiënt heeft meestal veel dorst, wil graag koude dranken of melk. Door koude dranken kunnen de symptomen echter verergeren. Een heel bijzonder Rhus tox. -symptoom is de aanwezigheid van een driehoekige rode vlek op het puntje van de tong.

Rhus tox.-symptomen worden

  • Erger: bij het begin van een beweging, door langdurige rust, door te veel inspanning, door koude, bij koud en vochtig weer, door bloot te liggen, nat te worden, gedurende de nacht,
  • Beter: door voortdurende beweging, van houding te veranderen, te transpireren, door warme kompressen. zich warm toe te dekken, druk, te wrjven.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gifsumak: Symptomen van blootstelling aan urushiol van plantGifsumak: Symptomen van blootstelling aan urushiol van plantGifsumak (Engels: poison ivy) is een plant van het plantengeslacht Toxicodendron die voornamelijk aanwezig is in Canada…

Fytotherapie: de kracht van plantenFytotherapie: de kracht van plantenLang geleden kon je voor een keelontsteking niet naar de huisarts voor een antibioticakuur. Het enige wat je dan restte…
Gezondheid & de natuurlijke geneeswijze van acupressuurGezondheid & de natuurlijke geneeswijze van acupressuurMet acupressuur worden de energiestromen in het menselijke lichaam gestimuleerd en verbeterd. De aanpak is een goed voor…
Bronnen en referenties
  • Bron: Homeopathie en gezondheid
Reactie

Rita Vanlerberghe, 15-07-2013
Ik ben geopereerd van een meniscus, maar nu na 6 weken, nog altijd pijn met uitstralingen, door niet normaal te gaan ook last van mijn heup? wat is het beste homeopatische geneesmiddel?

Hartelijk dank
Rita Vanlerberghe Reactie infoteur, 15-07-2013
Beste Rita,

Proberen met Rhus. Na twee weken geen verbetering, dan onmiddellijk naar huisarts/specialist.

Sophocles

Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 01-04-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.