Fytotherapie: de kracht van planten

Fytotherapie: de kracht van planten Lang geleden kon je voor een keelontsteking niet naar de huisarts voor een antibioticakuur. Het enige wat je dan restte was de ziekte uitzitten of experimenteren met kruiden en planten. Dat laatste bleek zo gek nog niet, men ontdekte de verborgen krachten van de natuur. Tegenwoordig begint de behandeling van klachten met behulp van natuurlijke producten - de fytotherapie - zijn plaatsje naast de reguliere geneesmiddelen terug te winnen.

Wat is fytotherapie?

Fytotherapie is een behandeling van klachten en ziekten met behulp van natuurlijke geneesmiddelen die van planten(delen) gemaakt worden. Fytotherapie en aromatherapie lijken sterk op elkaar, behalve dat bij fytotherapie geen toevoegingen als alcoholische oplossingen gebruikt worden.

De geschiedenis

De Sumeriërs begonnen zo'n 3000 jaar voor Christus gebruik te maken van natuurlijke geneesmiddelen. Deze legden de behandelwijzen en recepten vast in kleitabletten, welke vervolgens door monniken herhaardelijk overgenomen zijn en later door wetenschappers bestudeerd zijn. In de 19e eeuw ontstond de huidige geneesmiddelenindustrie en werden de natuurlijke geneesmiddelen opzij geschoven. Tegenwoordig zijn er steeds meer wensen om 'terug naar de natuur' te keren en groeit de behoefte aan geneesmiddelen zonder allerlei kunstmatige toevoegingen en bewerkingen. De fytotherapie springt hier op in.

Hoe te gebruiken?

U kunt preparaten van de natuurlijke geneesmiddelen bij de reformwinkel verkrijgen. Er zijn preparaten gemaakt om te garanderen dat men de juiste en geschikte hoeveelheid van het natuurlijk geneesmiddel binnenkrijgt.

Kritische noot

Natuurlijke producten kunnen over het algemeen veilig als zelfmedicatie gebruikt worden, ook naast de reguliere geneesmiddelen. Wanneer de klachten echter met het gebruik van de natuurlijke geneesmiddelen niet binnen een week verdwijnen is het zeer aan te raden een huisarts te raadplegen.

Zwangerschap

Als je in verwachting bent en/of borstvoeding geeft is het aan te raden om geen artisjok, duivelsklauw, fenegriek of gember te gebruiken. Dit kan namelijk een slechte invloed hebben op de (ongeboren) baby.

ProductLatijnse naamToepassing
AnanasAnanas ComosusBestrijding van cellulitis
Plaatselijke vetophopingen
Verstoorde bloedsuikerspiegel
ArtisjokCynara ScolymusSlechte spijsvertering
Leverproblemen
Alcoholmisbruik
Galblaasproblemen
BamboeBambousa ArundinaceaBotontkalking
Rugpin
Spit
BerkenbladBetula PendulaNierstenen- en gruis
Preventie van jicht
Urineweginfecties
BiergistSaccharomyces CerevisiaeZwakke nagels
Acné en jeugdpuistjes
Droge huid
Verstoorde darmflora
BrandnetelUrtica DioicaHaaruitval
Zwakke nagels
Acné en jeugdpuistjes
DennenkopPinus SylvestrisBronchitis
Neusverkoudheid
Keelontsteking
Hoest
Verkoudheid
ViooltjeViola TricolorEczeem
Acné en jeugdpuistjes
DuivelsklauwHarpagophytum ProcumbensReuma
Artrose
Jicht
Peesontsteking
EchinaceaEchinacea PurpureaGriep
Verkoudheid
Infecties en ontstekingen
Verminderde weerstand
EucalyptusEucalyptus GlobulusVerkoudheid
Hoest
FenegriekTrigonella Foenum-graecumAnorexia
Gewichtstoename
Bodybuilding
GemberZingiber OfficinaleMisselijkheid
Reisziekte
Zwangerschapsbraken
Hoofdpijn
GinkgoGinkgo BilobaGeheugenproblemen
Koude handen en voeten
Oorsuizen
GinsengPanax GinsengOverspannenheid
Vermoeidheid
Spierpijn
GoudpapaverEschscholtzia CalifornicaInslaapproblemen
Bedplassen
Hyperactiviteit
Angst en nervositeit
Slapeloosheid
Groene theeCamellia SinensisVermagering
Afslankkuren
Overgewicht
GuaranaPaullinia CupanaEnergietekort
Concentratieproblemen
Vermoeidheid
Afslanken
KlaproosPapaver RhoeasAngst
Nervositeit
Emoties
Slapeloosheid
KnoflookAllium SativumAderverkalking
Te hoog cholesterolniveau
Te hoge bloeddruk
MeidoornCrataegus LaevigataHartkloppingen
Hart- en vaatziekten
Hartritmestoornissen
PassiebloemPassiflora IncarnataDoorslaapproblemen
Slapeloosheid
Nervositeit
Stress
Nachtelijk ontwaken
Sint JanskruidHypericum PerforatumDepressiviteit
Innerlijke onrust
Neerslachtigheid
Somberheid
Prikkelbaarheid
ValeriaanValeriana OfficinalisNervositeit
Stress
Slapeloosheid
Examenvrees
Tabaksverslaving
VenkelFoeniculum VulgareMaagklachten
Winderigheid
Buikpijn
Onvoldoende borstvoeding
WeegbreePlantago MajorHooikoorts
Jeuk
Allergie
Huidproblemen
Astma
Bronchitis
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieFytotherapie en FarmacognosieDit boek is een unieke uitgave omdat hierin voor het eerst farmacognosie en fytotherapie op een moderne wijze samen word…
Alles over AromatherapieAlles over AromatherapieAromatherapie wordt als een geneesmiddel gebruikt. Een aromatherapie doet voor ons velen het welzijn verbeteren. Bij aro…
Homeopathie, fytotherapie en reguliere geneesmiddelenHomeopathie, fytotherapie en reguliere geneesmiddelenHomeopathie en fytotherapie zijn beide gebaseerd op het gebruik van planten voor genezing. Een belangrijk deel van de We…
Zijn plantaardige geneesmiddelen over het algemeen veiligZijn plantaardige geneesmiddelen over het algemeen veiligWe moeten opletten dat al wat “natuurlijk” is, niet ongevaarlijk kan zijn. Denk maar eens aan de giftige planten en padd…

Homeopathie: Snij- en schaafwondenHomeopathische behandeling van verwondingen is gemakkelijk in vergelijking met die van verschillende soorten acute ziekt…
Homeopatisch geneesmiddel: Rhus toxicodendronHet fundamentele kenmerk van Rhus tox. is dat de symptomen verbeteren door beweging. Dat geldt zowel voor de diverse afz…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 21-11-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.