Homeopathie: Snij- en schaafwonden
Homeopathische behandeling van verwondingen is gemakkelijk in vergelijking met die van verschillende soorten acute ziekten met hun uiterst persoonlijke symptomen, aangezien verwondingen niet een dergelijke gedetailleerde anamnese vereisen. Homeopaten hebben gemerkt dat slechts een klein aantal medicijnen voor elke verwonding in overweging hoeft te worden genomen.
Snij- en schaafwonden
Snij- en schaafwonden zijn de meest voorkomende verwondingen in een mensenleven.
Behandeling
Een van de belangrijkste eerste handelingen is elke aanwijsbare bloeding te stelpen door stevig directe druk uit te oefenen op de wond of op het juiste drukpunt voor dat gedeelte van het lichaam (zie voor de details een goed eerstehulpboekje).
Als de wond niet zo erg is dat hij niet thuis zou kunnen worden behandeld, kunt u hem uitspoelen met water en zeep als het bloeden eenmaal is gestopt. Doe het zachtjes maar wel grondig en laat geen vuil in de wond achter. Door de wond heel zachtjes uit te spoelen met de waterpik (een apparaat niet een spuitstukje zoals tandartsen ook gebruiken) kunt u ook de heel kleine restanten vuil verwijderen.
Nadat de wond grondig gereinigd is, kunt u er uitwendig Calendula of Hypericum op doen zoals verderop beschreven staat. Als de snijwond breed is, kan het nodig zijn de randen dichter hij elkaar te brengen met behulp van een ‘zwaluwstaartje’ voordat u er verbandgaas omheen doet. Dat verband dient ter bescherming van de wond tijdens het genezingsproces. Probeer het verband twee tot drie dagen te laten zitten. Haal het er dan af door in dezelfde richting te trekken als de snijwond loopt.
Oppervlakkige schaafwonden zullen in het algemeen het best zonder verband genezen: het kan helpen als u er een dun laagje Calendula-zalf op doet, direct nadat u voor het eerst de wond hebt schoongemaakt. Hlerhaal dat echter niet meer. Denk eraan dat korstvorming de manier van het lichaam is waarmee het de wond tijdens het genezingsproces beschermt. Laat die korst er dan ook vanzelf afvallen.
Homeopatische geneesmiddelen
Als
Calendula uitwendig wordt toegepast, versterkt het de granulatie (weefselvorming) van de weefsels om de wond te helpen genezen, het bloeden te stelpen en infectie te voorkomen. Hlet middel wordt gebruikt voor oppervlakkige verwondingen zoals schaafwonden en open plekken. Calendula is verkrijgbaar in verschillende vormen.
Calendula-tinctuur is een mengsel van het sap van de Calendulaplant en alcohol. De tinctuur kan hij de behandeling van elke verwonding door de huid heen, worden gebruikt. Aangezien de tinctuur bereid is met alcohol, kunt u hem om steken te voorkomen verdunnen met water of beter nog met een steriele normale zoutoplossing (verkrijgbaar hij de apotheek). Meng één deel tinctuur met drie vier delen water of zoutoplossing.
Na het schoonmaken kunt u met een pipet de verdunde tinctuur op de wond druppelen. Bedek deze daarna met verband en herhaal die behandeling drie tot vier keer per dag.
Calendula-lotion is een oplossing, niet op alcoholbasis, van plantensap, glycerinc en water. Net als de tinctuur wordt dit middel gebruikt voor verwondingen die door de huid gaan, maar verdunnen is met nodig.
Calendula-zalf is een extract van het sap van de plant en is goed voor schaafwonden en voor een rauwe of gebarsten huid. Het is niet geschikt voor snijwonden. De zalf dient heel dun te worden aangebracht op geschaafde knieën, gekloofde lippen,plekken met luiereezeem en dergelijke.
Calendula-olie, gemaakt van het plantenextraet met mineraalolie, is een alternatief voor de zalf voor een rauwe of gespleten huid.
Hypericum-tinctuur kan een vervanger zijn van of gemengd worden met Calendula-tinctuur voor snijwonden die geïnfecteerd lijken te zijn. Verdun het op dezelfde manier als Calendula-tinctuur. U kunt het drie of vier keer per dag aanbrengen of u kunt een stukje verband in de Hypericum-tinctuur drenken en dit op de wond leggen als een soort kompres onder het verband.
In samenhang met het meest geschikte uitwendig te gebruiken middel kunt u Hypericumi oraal geven als de snijwonden enigszins diep zijn, als de patiënt veel pijn heeft of als de snijwond gevoelig is voor aanraken. Hvpericum vermindert de pijn en versnelt het genezingsproces. Het middel kan ook worden gegeven als delen van het lichaam die rijk zijn aan zenuwen, zoals vingers, tenen en ruggengraat, wonden hebben. Als men daar stekende pijnen hij voelt, moet u Hypericurn geven.
Raadpleeg direct een arts
- bij hevige bloedingen. bij gevoelloosheid. hij een tintelend of zwak gevoel in of nabij de verwonding. Er bestaat dan namelijk de kans dat belangrijke inwendige weefsels zijn geraakt
- bij snijwonden op de borst, de rug, in de buik en liet gezicht tenzij ze heet oppervlakkig zijn.Vitale organen en zenuwen liggen in deze gebieden vrij dicht aan de oppervlakte
- als de wondranden niet kunnen worden samengetrokken niet een pleister of kleefverhand dan kan het nodig zijn de wond te hechten. Hechten dient echter zoveel mogelijk te worden voorkomen,aangezien dat nog meer verwondingen kan veroorzaken. Diepe lange of gerafelde wonden of wonden die over gewrichten lopen, dienen meestal te worden gehecht. Snijwonden in het gezicht moeten bijna altijd, tenzij ze heel oppervlakkig zijn worden gehecht om littekenvorniing te voorkomen. Het hechten dient kort nadat de verwonding is ontstaan, meestal dus binnen de eerste acht uur. te gebeuren
- bij snijwonden in de handpalm of aan de binnenkant van de vingers, tenzij ze heel oppervlakkig zijn. Dergelijke snijwonden raken heel gemakkelijk geïnfecteerd en de infecties kunnen zeer ernstig zijn en zich snel verspreiden als u het vuil diep in de wond niet kunt verwijderen.
Raadpleeg vandaag nog een arts
- als u veel roodheid. zwelling of pus dat zich in of rond de wond ophoopt ziet, als er rode strepen lopen vanuit de wond of als er koorts is ontstaan
- als de persoon in kwestie tetanusinjecties nodig heeft. Volwassenen dienen elke tien jaar zo'n injectie te krijgen, hoewel het bij grote of vuile wonden beter kan zijn ze eerder opnieuw te geven. Kinderen hebben een serie injecties nodig om immuun te raken.Vraag de huisarts om raad als u er niet zeker van bent of u een tetanusinjectie nodig hebt.