Calendula, het wondermiddel

Calendula, het wondermiddel Calendula wordt al vanaf de middeleeuwen gebruikt als kruidengeneesmiddel. Het helpt littekenvorming te verminderen en wordt vaak gebruikt als eerste hulpmiddel bij schaafwonden, brandwonden en snijwonden. Maar Calendula wordt voor nog veel meer doeleinden gebruikt. Calendula is ook een hele leuke plant om in je tuin te hebben. De bloemen van de plant zijn namelijk ook nog eens mooi om te zien.

De Calendula plant

Calendula wordt gemaakt van de Goudsbloem (Calendula officinalis). Deze plant is een winterhard en éénjarig. Hij bloeit van juni tot en met september en als het weer het toe laat vaak nog langer. De bloem is standaard oranje/geel met een doorsnede van 4 tot 7 centimeter. De bloemen hebben aan het einde van hun blaadjes drie tandjes. De bladeren van de Calendula zijn harig, groen en hebben een peddel-achtige vorm. Ook de stengel heeft haartjes en de plant wordt zo een 30 tot 50 centimeter hoog. Het zaad van de Calendula is beige van kleur en ziet er uit als een apostrof. Een Calendula kan je uitstekend zelf kweken. De plant geeft de voorkeur aan een zonnig plekje met grond wat niet te nat blijft. Het zaad van de Calendula kan je in het voorjaar in je tuin strooien of in potten uitstrooien. De gehele plant kan gebruikt worden voor zijn geneeskrachtige werking.

Calendula als geneesmiddel

De Calendula heeft veel geneeskrachtige eigenschappen en kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. Maar Calendula is vooral bekend dat het snel wondjes laat genezen zonder littekens. Ook is Calendula ontstekingsremmend. Vooral bij huidontstekingen (pukkeltjes) werkt Calendula erg goed. Doordat Calendula ontstekingsremmend is en wondjes snel laat genezen ben je snel van je ontstekingen af. Ook helpt Calendula ook erg goed tegen eczeem. Bij ontstekingen in de mond wordt het als gorgelmiddel gebruikt. Bij problemen van de gal en krampen in de darmen kan het gedronken worden in thee vorm. Het kan gebruikt worden ter bevordering van de menstruatie, als urineverdrijvend middel en tegen leverklachten.

Calendula is te verkrijgen in de volgende vormen:
  • Tinctuur
  • Zalf
  • Crème
  • Thee
  • Olie-extract

Zelf maken

Calendula is zelf te maken in zalf of crème. Maar helaas zijn deze slechts kort te bewaren doordat er water in zit. De zalfjes en crèmes die op de markt zijn (o.a. van Dr. Vogel, Dr. R.A. Ecksteijn) is het water er uitgehaald en vervangen door bijvoorbeeld etherische oliën die de houdbaarheid van de zalf of crème aanzienlijk verlengt.
Wel is de thee heel goed te maken. Voor de thee heb je de wat gevoeliger delen van de plant nodig dus de bloemen, bladeren en de zaden. Kook net als je gewone thee eerst het water. Maar gebruik niet dezelfde pot die je voor je normale thee gebruikt. Het looizuur wat achter blijft in de pot zorgt er voor dat de werking van de ingrediënten uit de kruiden dan verminderen. Doe eerst wat kruiden (20 gram gedroogd of 30 gram vers) in een warme pot. Giet daar het kokende water in en laat het 10 minuten afgedekt trekken. Giet de thee door een zeefje. Je kan de thee warm of koud drinken maar bewaar het niet langer dan 24 uur. De bladeren van de plant hebben een beetje bittere smaak, je kan ze uitstekend gebruiken door ze bijvoorbeeld door de sla heen te mengen.

Waar te verkrijgen

Calendula-producten kan je het beste verkrijgen bij natuurwinkels. Vaak hebben zij verschillende merken en meerdere Calendula-artikelen in het assortiment en de medewerkers kunnen precies vertellen welk product en merk voor jou het beste is. Maar de zalfjes kan je ook bij de apotheek of drogist verkrijgen.
© 2009 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke babyverzorgingNatuurlijke babyverzorgingBaby´s moeten vaak in bad. Niet eens zozeer om het vuil weg te wassen, meer om de huidfunctie en de inwendige organen te…
Weleda Baby: natuurlijke babyverzorging met CalendulaWeleda Baby: natuurlijke babyverzorging met CalendulaWeleda Baby op basis van Calendula bevat naast babyshampoo nog acht babyproducten voor de verzorging en milde reiniging…
De geneeskracht van calendula of goudsbloemDe geneeskracht van calendula of goudsbloemDe calendula is een gecultiveerde bloem; hij wordt sinds jaar en dag om zijn diverse medicinale eigenschappen gebruikt.…
Goudsbloem, wetenschappelijk bekekenGoudsbloem, wetenschappelijk bekekenGoudsbloem, de gemakkelijk groeiende, gele en oranje bloeiende tuinplant is niet alleen bij de siertuinliefhebbers beken…

Voorjaarsmoeheid voorkomen en bestrijdenVoorjaarsmoeheid voorkomen en bestrijdenWat zijn de kenmerken, signalen en symptomen van voorjaarsmoeheid? Voorjaarsmoeheid ontstaat mogelijk door een groot geb…
Griep voorkomen en bestrijdenGriep voorkomen en bestrijdenGriep hebben we allemaal wel eens. De een met hoge koorts en is weken bezig om te herstellen, de ander is er na een paar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Silberfuchs, Pixabay
  • Gezondheidsplein
  • www.natuurlijkerwijs.com
Reactie

Joke Ringenoldus, 07-11-2012
Ik heb ooit eens deze zalf gebruikt voor mijn hond die een wond had die na het hechten niet goed was genezen. Een fantastische zalf is het maar nu heb ik een pup van bijna 5 maanden die rond de ogen rode plekjes heeft. Het zit op de oogleden en hij heeft behoorlijk jeuk. De kans is aanwezig dat hij een allergie heeft maar omdat ik lees dat je het overal voor kunt gebruiken, mag je deze zalf dan ook rond de ogen gebruiken? Kan het geen kwaad als er iets in de ogen komt van de pup? Hoop snel een antwoord te krijgen.

MVG

Joke Reactie infoteur, 07-11-2012
Beste Joke,

Ik denk dat je het er voor kunt gebruiken het is immers homeopatisch. En homeopatische middelen worden ook voor dieren gebruikt. Lees even de verpakking over in aanraking met ogen. Ik denk niet dat het kwaad kan, maar lees het even goed na.

Groetjes Lautof (infoteur)

Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 29-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.