Griep voorkomen en bestrijden
Griep hebben we allemaal wel eens. De een met hoge koorts en is weken bezig om te herstellen, de ander is er na een paar dagen flinke griep weer opgeknapt. Waarom is de een vatbaarder voor griep dan een ander? Wat zijn de kenmerken en symptomen van griep? Hoe komt het dat griep vaker voor komt in de winter? Hoe kan je griep voorkomen? Wat kunnen extra vitamine C, A en D voor je betekenen tijdens griep? Wat kunnen zink, knoflook en kalk voor je doen als je griep hebt? Hier een overzicht:
Wat is griep?
Griep wordt veroorzaakt door verschillende virussen, is een infectieziekte en komt veelvuldig voor tijdens epidemieën, zoals griepepidemieën.
Griep epidemieën
Griep komt veelvuldig voor tijdens epidemieën. Over het algemeen wordt een griepepidemie genoemd naar de plaats waar de griep is ontstaan.
Oorzaak van griep
Griep wordt veroorzaakt door verschillende soorten virussen.
Oorzaak van griep in combinatie lage weerstand
Mensen zijn vatbaarder voor een griepvirus als ze een (te) lage weerstand hebben.
Vatbaar voor een griepvirus
Iedereen met een (te) lage weerstand, veroorzaakt door:
- Een te lage kalkspiegel,
- Vermoeid, oververmoeid, overwerkt, stress en/of uitgeput zijn,
- Een vitamine tekort,
hebben een grotere kans op het krijgen van griep dan mensen die hun weerstand goed in balans hebben.
Verlaagde kalkspiegel in de winter werkt griep in de hand
Ons lijf kan pas goed kalk tot ons nemen als we voldoende vitamine D binnen krijgen. Vitamine D krijgen we in de zomer door de zon ruimschoots binnen, maar zodra de dagen korter en donker worden, is onze gehalte aan vitamine D lager. Daardoor heeft ons lichaam in de winter als de dagen korter zijn, het moeilijk om het kalkniveau op voldoende hoogte te houden.
Door in de winter extra vette vis (sardines, makreel, zalm, haring), rijk aan vitamine D, tot ons te nemen, is ons lichaam in staat om voldoende kalk uit ons voedsel te halen.
Kalk zit (oa)in:
- Goudse kaas,
- Zuurkool,
- Witte kool,
- Worteltjes,
- Rozijnen en bijvoorbeeld in
- Amandelen.
Zodra we voldoende vitamine D tot ons nemen in de winter, krikken we het kalkgehalte in ons lichaam op en zijn we minder vatbaar voor een griepvirus. Voorwaarde is wel dat er geen sprake is van tekorten aan vitamine en dat er geen sprake is van vermoeidheid en/of overwerktheid.
Symptomen en kenmerken van griep
Wat zijn de typische en klassieke kenmerken, symptomen en signalen van griep? Kenmerken van griep zijn:
- Koorts,
- Rillingen,
- Hoofdpijn,
- Spierpijn,
- Vermoeidheid,
- Gebrek aan eetlust,
- Ontstekingen aan neus en
- Ontstekingen aan de luchtwegen.
Symptomen van griep worden niet veroorzaakt door een virus. De symptomen van griep is een teken dat het lichaam hard tegen de griepinfectie strijdt!
Incubatietijd van griep
De periode van de dag van besmetting met een griepvirus, tot de dag dat de griep zich daadwerkelijk openbaart kunnen enkele dagen duren: gemiddeld 1 tot 4 dagen.
Duur van een griep
Hoe lang kan griep duren? Enkele dagen tot 2 weken kan een griep duren. Herstellen van een griep duurt echter langer en kan een paar dagen tot (ruim) een week in beslag nemen. Herstellen van een fikse infectieziekte en van een flinke griep met hoge koorts kan wel eens een week of twee gaan duren! Vooral als er niet toegegeven wordt aan de vermoeidheid na een griep en men geen voldoende rust neemt! Heel belangrijk is het om naar het lichaam te luisteren.
Griep voorkomen
Uitermate belangrijk om griep te voorkomen is het eten en drinken van gezonde voeding en dranken, rijk aan vitamine C en aan vitamine A. Deze vitamines zorgen onder meer voor een goede weerstand, mits voldoende ingenomen. Een goede weerstand is een voorwaarde om griep te kunnen voorkomen.
Weerstand verhogen, voor, tijdens en na griep
Wat kunnen we nog meer doen om ons weerstand wat te verhogen? Met Echinacea en
Echinaforce kunnen we de weerstand van ons lichaam verhogen. Zowel voor, tijdens en na griep. Echinacea en Echinaforce kunnen heel goed werken om ontstekingen te voorkomen.
Herstel van griep
Herstellen van griep kan (heel) lang duren. De patiënt kan zich lang behoorlijk zwak en uitgeput voelen, totaal energieloos en vreselijk vermoeid. Na het doormaken van een infectieziekte is het normaal dat men zich zo lusteloos voelt. Het lichaam heeft bijzonder zwaar werk moeten verrichten tijdens het gevecht tegen de griep en moet daarvan herstellen. Onderschat deze herstelperiode niet! Ga rustig, stapje voor stapje, aan de dagelijkse bezigheden beginnen en neem voldoende rust tussen door. Luister naar je lichaam! Blijft men zich vermoeid voelen, neem meer rust, en neem contact op met de huisarts!
Algemene adviezen tijdens griep
- Veel drinken, extra veel vruchtensappen, het liefst verse sinasappelsap en Grapefruitsap, maar ook veel verse groentesappen zoals wortelsap en bietensap,
- Extra kruidenthee drinken,
- Extra vers fruit eten,
- Extra rauwkost eten,
- Doe het rustig aan,
- Trek warme kleren aan, (bij hoge koorts wil de patient liever geen kleding dragen: trek een laken om de zieke heen ter voorkoming dat de grieppatient op de tocht ligt),
- Zorg voor warme voeten,
- Was goed en vaker de handen,
- Verhoog de luchtvochtigheidsgraad in huis,
- Tijdens hoge koorts: geen eiwitrijk voedsel eten en geen dierlijk vet tot je nemen! (Tijdens hoge koorts heeft de grieppatient extra behoefte aan vocht en water. Geen zware maaltijden en ook geen grote hoeveelheden! Zeer licht verteerbaar voedsel is uitstekend: eiwitrijk voedsel en dierlijk vet is zwaar verteerbaar voedsel.)
- Goede mondhygiëne tijdens griep is noodzakelijk, zo vaak mogelijk de tanden poetsen.
Griep komt vaker voor in de winter
Wat kan een oorzaak zijn dat griep vaker voorkomt in de winter dan in de zomer? Zodra de verwarming aan gaat, wordt de lucht binnen droger. Onze bijholtes drogen uit en zijn daardoor perfecte kweekplaatsen voor virussen en bacteriën die griep veroorzaken.
Griep en koorts
Voor het zieke lichaam dat lijdt aan een infectieziekte, is koorts een hulpmiddel en een afweermiddel om gifstoffen, veroorzaakt door de griepvirussen en griepbacteriën, uit het zieke lichaam af te voeren en te vernietigen. In belang van de gezondheid is het erg belangrijk om koorts NOOIT te onderdrukken. (Uitzonderingen daargelaten, zoals bij bv hartpatiënten, ouderen en pasgeboren baby´s!) Drink heel veel en eet tijdens hoge koorts weinig. Als iemand met hoge koorts wil eten, eet dan slechts licht verteerbaar voedsel. Bij (hoge) koorts altijd de huisarts waarschuwen!
Griep, koorts en hartpatiënt
Onmiddellijk de (huis) arts waarschuwen wegens gevaar van eventueel optredende complicaties!
Waarschuw een arts tijdens griep voor:
- Hartpatiënten,
- Te vroeg geboren baby´s,
- Ouderen, zeker ouderen met een zeer matige gezondheid,
- Nierpatiënten,
- Astmapatiënten en
- Chronische bronchitis.
Bij twijfel: altijd het advies inwinnen van de huisarts.
Griepprik
Iedereen met longziekte en hartaandoeningen, maar ook ouderen, kan een griepvirus groot gevaar betekenen als het virus het verdedigingsmechanisme van het lichaam verzwakt. Zij kunnen jaarlijks een preventieve griepprik krijgen.
Vitamine, multivitamine en mineralensupplement en griep
Speciaal tijdens de wintermaanden ondersteunt een vitamine-, multivitamine- en een mineralensupplement het immuunstelsel. Door het innemen van extra supplementen houdt het virussen en infecties (langer) op afstand. Mocht het griepvirus toch aanvallen, gaat het herstel spoediger door het innemen van extra supplementen. Bij twijfel altijd het advies inwinnen van een arts en/of deskundige!
Vitamine C een natuurlijke bestrijder van griep
De bekendste natuurlijke bestrijder van griep is vitamine C. Door het innemen van vitamine C kan de tijdsduur van griep behoorlijk verkorten. Tijdens het hebben van griep is het innemen van 3 daags 1000mg vitamine C, tot de griepklachten afnemen, geen overbodige luxe!
Een natuurlijke infectiebestrijder tegen griep: Echinacea
Een bijzonder goed werkend natuurlijke infectiebestrijder tegen griep en een krachtig weerstand verhogend middel is Echinacea en
Echinaforce. Echinacea en Echinaforce helpt virussen, bacteriën en andere infectieziekteveroorzakers te doden. (Echinacea en Echinaforce (VSM als wel van Dr. A.Vogel verkrijgbaar in diverse drogisterijen!) Echinacea heeft een bijzonder gunstig effect op de verloop van een griepvirus.
Ontstekingsremmende factor bij griep: knoflook!
Knoflook, vers geperste knoflook, bestrijdt uitstekend virussen en bacteriën. Het is een prima natuurlijk product om ontstekingen, veroorzaakt door een griep, tegen te gaan.
Vitamine A helpt griep voorkomen
Vitamine A helpt de weerstand te verhogen, waardoor het een uitstekende vitamine is om een infectieziekte zoals griep tegen te gaan! Let op! Het liefst vitamine A dat in ons voedsel voorkomt innemen!
Vitamine A zit in:
- Vette vis, sardines, zalm, haring, makreel
- Eigeel,
- Boter,
- Orgaanvlees,
- Gele groenten,
- Oranje groenten,
- Rode groenten en
- Donkergroene groenten.
Zink helpt griep voorkomen
Het mineraal zink werkt preventief tegen griep. Zink vinden we terug in:
- Eiwitrijke voedingsmiddelen,
- Amandelen,
- Rundvlees,
- Varkensvlees,
- Donker vlees,
- Gevogelte,
- Paranoten,
- Eieren,
- Garnalen,
- Oesters en
- Mosselen.
Let op: Zink in tabletvorm: nooit meer dan 150 mg per dag innemen! Bij twijfel: altijd het advies van een deskundige en/of de huisarts inwinnen!
Griep voorkomen, preventie: Echinacea, vitamine C en A, knoflook en zink.
Als preventie tegen griep zouden we dagelijks:
- extra vitamine C 2 keer daags 1000 mg time released (voor rokers: 3 keer daags 1000 mg),
- 3 keer daags 20 druppels Echinaforce,
- dagelijks voldoende vitamine A in ons voedsel, zoals bv verse wortelsap,
- dagelijks extra knoflook, een paar geperste teentjes in ons dagelijks voedsel,
- dagelijks extra zink in ons voedsel, zoals bv: ei, amandelen, gevogelte, garnalen, mosselen en rundvlees.
Grote veroorzaker van het ontstaan van griep, verkoudheid: witte suiker
Suiker is ver-ruk-ke-lijk! Heerlijk! En is - als extra toevoeging - in ons voedsel terug te vinden. Ondanks dat witte suiker zalig is, is het echter wel een groot vergif! Suiker heeft namelijk twee heel bijzonder vervelende eigenschappen!
- Zodra we witte suiker hebben geconsumeerd vreet het suiker binnen in ons lichaam al onze energie op: al onze vitamine, mineralen, bouwstenen, aminozuren en enz, kortom: alles waar we energie van krijgen, wordt vernietigd door witte suiker! Na het consumeren van suiker voelen we ons moe, vermoeid en slaperig. Ons energiebron is namelijk grotendeels opgegeten door het witte suiker! Elementen die broodnodig zijn om ons weerstand op peil te houden.
- Zodra we suiker geconsumeerd hebben en de suiker heeft grotendeels ons energiebron opgegeten, blijven er restanten in ons lichaam over dat het hoofdvoedsel is voor virussen en bacterien! Griepvirussen, griepbacterien, verkoudheidvirussen, infectieziektevirussen (enz. enz!) gedijen buitengewoon goed in een lichaam dat vol is met witte suiker en leeg is van alle essentiele voedingsmiddelen zoals vitamine en mineralen.
Lees verder