Symptomen van griep

Symptomen van griep Nummer één reden van ziekteverzuim onder werknemers is de griep. Hiermee is het de meest voorkomende ziekte. De ziekte is niet te voorkomen, maar de kans hierop is te verkleinen door gezond te leven en door een griepvaccinatie. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Deze is zeer besmettelijk doordat het virus kan worden overgebracht door vloeistofdeeltjes in de lucht. Mensen die het virus hebben kunnen het in de reguliere omgangsvormen eenvoudig overbrengen op anderen. Op het moment dat griep zich voor doet, kan het snel overslaan in een epidemie door de eenvoudige manier van verspreiding.

Wat zijn de symptomen van griep?

Een griep kan zich uiten in zeer diverse verschijnselen. Over het algemeen voelt u zich lamlendig en zeer moe. Daarnaast kunt u last hebben van keelpijn, misselijkheid, hoofdpijn, koorts, koude en warme rillingen en spierpijn. De verschijnselen kunnen binnen een paar uren optreden en kunnen dagen aanhouden.

Is griep te voorkomen?

Nee, door gezond te leveren en te zorgen voor een goede weerstand, kunt u zich wel beter weren tegen een besmetting. Ook gezonde mensen met een goede weerstand kunnen griep krijgen.

Moet ik een dokter geraadpleegd bij griep?

Over het algemeen is dit niet noodzakelijk, maar voor ouderen en jonge kinderen moet er wel goed getemperatuurd worden bij koortsverschijnselen. Bij een temperatuur boven de 40 graden zou u uit voorzorg uw huisarts kunnen raadplegen. U kunt paracetamol gebruiken om de koorts te onderdrukken.

Wat kan ik zelf doen tegen de verschijnselen van griep?

De enige oplossing is veel rust nemen, veel drinken en veel slapen. U moet gedurende de ziekteperiode zoveel mogelijk rust nemen en uitzieken. U moet zeker niet te vroeg weer aan het werk gaan. Hierdoor kunnen de verschijnselen namelijk blijven aanhouden.

Welke medicijnen moet ik slikken bij griep?

Er zijn geen medicijnen die de griep oplossen, Afhankelijk van uw klachten, kunt u wel medicijnen kopen tegen de verschijnselen die zich voor doen. U kunt bijvoorbeeld medicijnen kopen tegen keelpijn en hoestklachten. Door te zorgen voor veel vitamine C kunt u uw weerstand verhogen, maar het zal de griep niet oplossen.

Heeft een griepvaccinatie zin?

Een griepvaccinatie kan u beter bestendig maken tegen de griep, u kunt het nog steeds krijgen, maar de kans hierop is kleiner. Een dergelijke vaccinatie bevat een zwak influenzavirus en hierdoor kan uw lichaam zich wapenen tegen het virus. Het inenten wordt aangeraden voor ouderen, en mensen met een zwakke gezondheid. Ook mensen die vaak besmet raken met de griep, doen er verstandig aan om een griepvaccinatie te nemen.

Hoe kan ik keelpijn tegen gaan?

Bij keelpijn kunt u medicijnen kopen die de keelpijn bestrijden. U kunt ook gewoon dropjes eten om de keelpijn sneller over te laten gaan. Andere snoepjes waar u op moet sabbelen kunnen uw keel ook goed doen. Daarnaast moet u veel koude drankjes drinken.

Hoe kan ik een loopneus of een verstopte neus tegengaan?

Een verstopte neus kunt u tegengaan met medicijnen (xylometazoline) of met een zoutoplossing. Deze producten kunt u kopen bij de drogist. Met neusdruppels en spray moet u oppassen. Deze producten mag u niet langer dan vijf dagen achtereen gebruiken.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verschil tussen griep en verkoudheidHet verschil tussen griep en verkoudheidWanneer heeft u nou griep en wanneer heeft u last van een verkoudheid? Vaak weten mensen dit niet te onderscheiden. Een…
De griep voorkomen en genezen. De vijf belangrijste vragen!De griep voorkomen en genezen. De vijf belangrijste vragen!Jaarlijks is hij er weer, de griep. Jaarlijks krijgen gemiddeld zo'n 10% van de volwassenen en 30% van de kinderen te ka…
Wat is het verschil tussen Mexicaanse griep en gewone griep?Mensen zijn enorm bang voor het krijgen van de Mexicaanse griep maar is het eigenlijk erger wanneer je deze griep krijgt…

Misselijkheid en overgevenOvergeven kan door vele oorzaken komen. Vaak is de oorzaak onschuldig maar in enkele gevallen is het belangrijk om een a…
Suikerziekte of diabetes: oorzaken, symptomen en behandelingSuikerziekte of diabetes: oorzaken, symptomen en behandelingDiabetes komt in onze samenleving veel voor, naar schatting zijn er zo'n 180 miljoen mensen die leiden aan deze ziekte.…
Bronnen en referenties
  • Kring-apotheek.nl
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 07-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.