Suikerziekte of diabetes: oorzaken, symptomen en behandeling

Suikerziekte of diabetes: oorzaken, symptomen en behandeling Diabetes komt in onze samenleving veel voor, naar schatting zijn er zo'n 180 miljoen mensen die leiden aan deze ziekte. Er bestaan verschillende vormen van diabetes, ik zal het hier hebben over diabetes mellitus oftewel suikerziekte.

Wat is het?

Diabetes mellitus wordt ook wel 'zoete doorstroming' genoemd en komt van de zoete geur van de urine die mensen met diabetes hebben. Glucose is de voornaamste bron van energie en bij diabeten is er een probleem met deze regeling. Er bestaan 2 vormen van diabetes:

Type 1

Deze type is ongeneeslijk en kenmerkt zich door een probleem met de alvleesklier: deze maakt geen of onvoldoende insuline aan om het suikergehalte voldoende te kunnen regelen. Deze type manifesteert zich al sinds de kinderleeftijd.

Type 2

Bij type 2 diabetes is er een probleem die betrekking heeft op de insuline - receptoren. Deze type wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd maar de benaming is eigenlijk verkeerd. Diabetes type 2 kan zich ook op jongere leeftijd voordoen en komt vaak tegelijkertijd met overgewicht.

Ondanks dat beide types ongeneeslijk zijn, kan men opmerken dat type 2 naar de achtergrond verdwijnt wanneer de persoon op het juiste gewicht zit.

Symptomen

Diabetes wordt voornamelijk herkend als er een zoete geur in de urine aanwezig is. Voor het gebruik van de chemische analyse was het dan ook geen uitzondering als de arts de urine van de patiënt proefde om zo de diagnose te kunnen stellen.
Niet alleen de zoete geur (en smaak) van de urine is een kenmerk van diabetes, maar ook veel drinken en plassen horen hierbij.
Ze hebben het gevoel constant een droge mond te hebben die maar niet weggaat met veel te drinken. Dit alles in combinatie met snel vermageren (wat niet altijd is) kan leiden tot de diagnose.

Gevolgen

Diabetes zorgt voor een verminderde wondheling en een beschadiging van de bloedvaten. Dit alles zorgt ervoor dat wonden slecht genezen.

Verder treedt er ook nog beschadiging op aan de gevoelszenuwen van handen en voeten. In deze ledematen treedt er minder gevoel op en is de kans op beschadiging groter. Men moet alert zijn voor mogelijke wonden die ontstaan zonder dat men er weet van heeft.

Diabetes is de grootste oorzaak van hart - en vaatziekten en kan ook leiden tot blindheid. Het is dus van groot belang om de behandeling nauwgezet op te volgen

hypo - en hyperglycemie

Soms kan er, door inefficiënte regeling van de bloedsuiker hypogylecemie en hyperglycemie optreden. Hier moet men voor alert zijn en door een juiste behandeling kunnen deze voorkomen worden.

Hypoglycemie

Bij hypoglycemie is het suikergehalte te laag en gaat men vervolgens het gevoel hebben van zich slap te voelen, flauw te vallen, trillen, duizeligheid,...Het is van belang om deze symptomen tijdig te herkennen zodat er ingegrepen kan worden.
Als eerste zal men een snelle suiker zoals cola, dextro,... gebruiken om na 10minuten een trage suiker zoals een boterham met beleg gebruiken. Dit kan enkel als de diabeet nog bij bewustzijn is.
Als de diabeet bewusteloos is, kan men glucagon toedienen, dit is een injectie die de diabeet bij zich moet hebben.

Hyperglycemie

Bij hyperglycemie is het suikergehalte te hoog en heeft men vervolgens het gevoel van duizelig te zijn, aanhoudende dorst, veel plassen, vermoeidheid,droge tong en mond, gewichtsverlies, verlies van eetlust. Bij langdurige hyperglycemie is het aangewezen om een insuline behandeling op te starten.

Behandeling

Diabetes mellitus is ongeneeslijk maar kan wel behandeld worden om zo het leven van de zieke draaglijker te maken.
Een behandeling kan bestaan uit insuline, medicatie of een strikt voedingsschema. Sommigen hebben voldoende aan alleen een voedingsschema of moeten hierbij ook medicatie gebruiken. Bij diabetes type 2 gebruikt men veelal een voedingsschema in combinatie met medicatie zodat men het suikergehalte kan regelen en tegelijkertijd ook afvalt.

Bij type 1 is het altijd een insuline behandeling die men doorgaans het hele leven moet hebben. Insuline wordt op punt gesteld naargelang de persoon en zijn of haar leef -, eet - en bewegingspatroon. Deze behandeling moet regelmatig aangepast worden.
Insuline wordt in de buik ingebracht door een injectie en kan door de patiënt zelf gebeuren.

Bij een nauwgezette opvolging kan de diabetes goed onder controle gehouden worden.
© 2011 - 2024 Armaris, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diabetes/suikerziekte: Wanneer loop je risico?Veel mensen denken dat ze niet zo snel diabetes zullen krijgen, en blijven doorgaan met een slechte levensstijl. Toch is…
Diabetes mellitusDiabetes is een ziekte die tegenwoordig veel voorkomt. Het is een stofwisselingsziekten. Hoe zit het precies met diabete…
Voeding en suikerziekteDiabetes of suikerziekte is geen gemakkelijke ziekte. Het gaat niet over en je moet voortdurend opletten!

Symptomen van griepSymptomen van griepNummer één reden van ziekteverzuim onder werknemers is de griep. Hiermee is het de meest voorkomende ziekte. De ziekte i…
Borstkanker: klachten, diagnose en behandelingBorstkanker: klachten, diagnose en behandelingBorstkanker is de meest voorkomende soort van kanker bij vrouwen. Eén op de acht vrouwen krijgt ergens in haar leven bor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Myriams-Fotos, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Diabetes_mellitus
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=59
  • http://www.novonordisk.be/documents/article_page/document/diabetes_hyperglycemie.asp
  • http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-insuline-a-syringe-image4980205
Armaris (83 artikelen)
Laatste update: 02-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.