Misselijkheid en overgeven

Overgeven kan door vele oorzaken komen. Vaak is de oorzaak onschuldig maar in enkele gevallen is het belangrijk om een arts te raadplegen. Lees in dit artikel wat u moet doen bij overgeven en wanneer er een arts gebeld moet worden.

Algemeen

Wanneer de maag het opgenomen voedsel niet kan verdragen gaat men overgeven. Dit is namelijk de snelste manier om de maag te legen. Er zijn een aantal oorzaken waardoor u kunt gaan overgeven maar vaak is de maag geïrriteerd door bedorven voedsel of door een virus. In het laatste geval spreken we van buikgriep en is er, naast het overgeven, meestal ook sprake van diarree en koorts. In dit geval vermindert het overgeven meestal na de eerste 24 uur. Het kan zijn dat er in dit braaksel wat bloed zit, hier hoeft u niet van te schrikken. Wanneer er veel bloed bij het braaksel zit dient er echter wel een arts gebeld te worden, dit kan namelijk duiden op een eventuele maagbloeding.

Vaak geven kinderen sneller over dan volwassenen, en is de ernst soms ook lastig in te schatten. Overgeven bij kinderen kan een lichamelijke oorzaak hebben, maar overgeven uit spanning of opwinding komt ook regelmatig voor. Er dient in het geval van kinderen goed op eventuele andere ziekteverschijnselen gelet te worden. Wanneer het kind verder alert is en geen zieke indruk maakt kan het overgeven ook komen door bijvoorbeeld te veel (snoep) eten. Verder gaan ook veel kinderziektes gepaard met overgeven, maar dit moet dan wel na 24 uur weer verbeteren.

Wat kunt u zelf doen

Wanneer u heeft overgegeven is het verstandig om de maag de tijd te geven om tot rust te komen. Dit betekent dat u het beste een paar uur niets te eten en te drinken kunt nemen. Hierna kunt u heel rustig de maag weer gaan belasten door eerst wat water of een beetje thee te nemen. Als u dat binnenhoudt kunt u heel rustig over schakelen op vast voedsel zoals een biscuit of een beschuitje.

Wanneer u kind moet overgeven is het belangrijk dat deze rustig blijft en niet in paniek raakt. Zorg er daarom voor dat u altijd in de buurt bent en ondersteun het kind tijdens het braken. Daarnaast gaat er veel vocht verloren tijdens het braken en daarom is het belangrijk dat u uw kind goed in de gaten houd op eventuele uitdrogingsverschijnselen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat het kind toch wat water drinkt, dit kunt u geven 2 uur na het braken. Mocht het kind hierdoor weer gaan overgeven is dit niet erg, er blijft namelijk altijd wat vocht in het lichaam achter en daarom is het ook belangrijk dat u het klinkt vocht blijft toedienen.

Contact opnemen met de huisarts

Neem contact op met de huisarts bij volwassenen en kinderen:
  • Als u langer dan een dag braakt.

Neem direct contact op met de huisarts bij volwassenen:
  • Als u braakt en buikpijn heeft
  • Als u bloederig vocht of bloed braakt
  • Bij plotselinge hoofdpijn en braken

Bij kinderen:
  • Als het kind langer dan 1 dag braakt
  • Als het kind niet wilt drinken
  • Als het kind ook diarree heeft
  • Als het kind hoge koorts heeft

Bij baby’s
  • In geval van overgeven moet er eigenlijk altijd snel contact opgenomen worden met een arts
  • Als de baby gedurende enkele uren niet wilt drinken
  • Als de baby buikpijn heeft
  • Als de baby bloed overgeeft
  • Als de baby suf is
  • Als de baby braakt nadat het gevallen is
  • Als de baby spuugt met een boog
© 2011 - 2024 Kinie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen misselijkheidWat te doen tegen misselijkheidMisselijkheid is erg vervelend. Als je misselijk bent, is er altijd wel een oorzaak. Je lichaam reageert op een bepaalde…
Misselijkheid en braakneigingen, wat kun je er tegen doen?Misselijkheid en braakneigingen, wat kun je er tegen doen?Iedereen is wel eens onpasselijk, misselijk of moet overgeven. Misselijkheid ontstaat doordat een bepaald stukje van de…
Misselijkheid en gemberMisselijkheid en gemberMisselijkheid is een van de vervelendste kwaaltjes die er zijn, en iedereen heeft er wel eens last van. Er zijn verschil…
Darm ontstekingEnteritis is een ontsteking van de darmen, meestal vooral de dunne darm. Meestal gaat dit gepaard met buikpijn, buikkram…

Ziekte van Hashimoto en Graves - schildklierZiekte van Hashimoto en Graves - schildklierDe ziekte van Hashimoto is een zeer bekende auto-immuunziekte die leidt tot een te traag werkende schildklier. Hashimoto…
Symptomen van griepSymptomen van griepNummer één reden van ziekteverzuim onder werknemers is de griep. Hiermee is het de meest voorkomende ziekte. De ziekte i…
Kinie (31 artikelen)
Gepubliceerd: 08-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.