Misselijkheid en gember
Misselijkheid is een van de vervelendste kwaaltjes die er zijn, en iedereen heeft er wel eens last van. Er zijn verschillende oorzaken voor misselijkheid, en er zijn allerlei middeltjes op de markt die misselijkheid tegengaan. Deze middels zijn echter vaak behoorlijk duur, terwijl er ook simpele, goedkope remedies tegen misselijkheid zijn, zoals gember.
Misselijkheid
Misselijkheid is een gevoel van onbehagen en ongemak in het bovenste deel van de maag dat gepaard kan gaan met de onvrijwillige drang om te braken. Misselijkheid is een niet-specifiek symptoom, wat betekent dat het veel verschillende oorzaken kan hebben. Naast een onprettig gevoel in de maag kan misselijkheid ook gepaard gaan met transpiratie, overmatige speekselproductie en overgeven.
Oorzaken van misselijkheid
Misselijkheid kan vele verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn:
- Reisziekte: dit ontstaat door een 'misverstand' tussen het evenwichtssysteem en visueel systeem. Het visueel systeem geeft aan de hersenen door dat je beweegt, terwijl het evenwichtssysteem doorgeeft dat je niet beweegt. Dit veroorzaakt misselijkheid.
- Duizeligheid: ook in dit geval wordt misselijkheid veroorzaakt door een incorrecte perceptie van beweging door de hersenen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals te weinig bloedtoevoer naar de hersenen.
- Migraine: deze neurologische ziekte wordt gekenmerkt door terugkerende hoofdpijnaanvallen. De pijn hiervan is vaak zo intens dat deze gepaard gaat met misselijkheid.
- Infecties van het verteringsstelsel: virusinfecties van het verteringsstelsel gaan vaak gepaard met diarree, misselijkheid en koorts.
- Voedselvergiftiging: het lichaam reageert op voedselvergiftiging door het verteringsstelsel te 'legen', wat zich uit in diarree en misselijkheid die leidt tot overgeven.
- Zwangerschap: tijdens zwangerschap hebben vrouwen vaak last van misselijkheid. Mogelijk heeft dit een functie, omdat het voorkomt dat zwangere vrouwen sterksmakend voedsel eten, dat mogelijk schadelijk zou kunnen zijn voor de foetus.
- Medicatie (bijwerkingen): veel medicaties hebben misselijkheid aan bijwerkingen. Zo hebben veel mensen die chemotherapie ondergaan vaak last van misselijkheid.
- Angst en depressie: stressvolle situaties kunnen tot een reactie van het zenuwstelsel leiden, wat kan uitmonden in misselijkheid.
- Alcohol: overmatig alcoholgebruik zorgt dat de maag van slag raakt, wat zich uit in de vorm van misselijkheid. Dit gaat vaak ook gepaard met braken en maakt vaak deel uit van de zogenaamde 'kater'.
Gember tegen misselijkheid
Gember is een specerij die gewonnen wordt uit de wortel van de gemberplant (
Zingiber officinale). Het wordt veelal in eten gebruikt (onder andere als gemberbier, gemberjam, gemberstroop en smaakgever in de Aziatische keuken), en is een heel gezond product. Zo bevat gember onder meer:
- Antioxidanten
- Vitamine B1, B2, B6 en C
- Onder andere de mineralen ijzer, natrium, kalium en zink
Gember kan echter ook ingezet worden tegen kwaaltjes zoals:
- Griep
- Hoge bloeddruk
- Astma
- Verkoudheid
- Verschillende typen misselijkheid
In het Amerikaanse medicijnhandboek is gember opgenomen als effectief geneesmiddel tegen maagklachten en meerdere studies tonen aan dat het effectief is tegen meerdere vormen van misselijkheid. Als je misselijk bent, kan het onprettig zijn om sterksmakend voedsel in te nemen. Daarom is het niet aan te raden om onverdunde gember te gebruiken om misselijkheid te behandelen. Wat echter een goed alternatief is, is om gember eerst op te lossen en te verdunnen. Dit hoeft niet per se met verse gember, maar kan ook met gemberpoeder. Dit kan als volgt.
- Meng verse gember met heet water
- Duw het blokje gember een beetje uit, zodat het vocht uit de gemberwortel in het warme water komt
- Roer het geheel een aantal keer goed door elkaar
- Giet het mengsel in een ijsblokjesbakje en plaats in de vriezer
- Neem een gemberblokje uit de vriezer als je misselijk bent en zuig erop om het vervelende gevoel tegen te gaan
Lees verder