Knoflook en wratten

Knoflook en wratten Iedereen heeft er wel eens last van gehad: een wratje. Er zijn veel middeltjes op de markt om wratten te behandelen, maar vaak zijn ze erg duur, terwijl ze nauwelijks resultaten leveren. Gelukkig zijn er veel makkelijkere oplossingen voor wratten: knoflook bijvoorbeeld!

Wrat

Een wrat is een kleine, harde uitstulping van de huid, die lijkt op een harde blaar. Wratten komen vooral op handen en voeten voor, maar kunnen daarnaast op nog veel meer plekken voorkomen. Ze worden veroorzaakt door virusinfecties, zoals humaan papillomavirus (HPV), waar meisjes vanaf twaalf jaar tegenwoordig tegen worden ingeënt in Nederland. Wratten kunnen besmettelijk zijn en worden vaak via beschadigde huid overgedragen. Gelukkig zijn de meeste wratten niet schadelijk, maar ze kunnen wel jaren blijven zitten en zien er vaak onsmakelijk uit. Er bestaan veel soorten wratten waarvan dit de bekendste zijn:

 • Mozaïekwratten: een gebied met veel wratten die dicht bij elkaar liggen.
 • Draadwratten: deze wratten hebben de vorm van draadjes en komen voor in het gezicht en de hals.
 • Genitale wratten: deze wratten komen op en rondom de geslachtsdelen voor.
 • Platte wratten: dit zijn platte wratten die vooral in het gelaat en op de hand voorkomen.

Knoflook

Knoflook (Allium sativum) is een bolgewas, dat veelal geconsumeerd wordt als smaakmaker. Zowel vers als in poedervorm is knoflook in verschillende keukens terug te vinden wereldwijd. Knoflook kan niet alleen voor het behandelen van wratten gebruikt worden, maar heeft ook als voedselbron nog erg veel voordelen:

 • Knoflook heeft een cholesterolverlagende werking, en vermindert daardoor de kans op hart- en vaatziekten.
 • Knoflook heeft een verlagende werking op de bloeddruk.
 • Knoflook heeft ook een werking als afrodisiacum. Dit houdt in dat het eten van knoflook lustopwekkend werkt.
 • Knoflook bevat antibacteriële en antivirale stoffen, waardoor het effectief tegen infectieziekten is.
 • Uit onderzoek blijkt dat knoflook beschermt tegen vijf soorten kanker (borstkanker, darmkanker, eierstokkanker, prostaatkanker en slokdarmkanker).
 • Knoflook heeft een positief effect op het immuunsysteem.

Knoflook en wratten

Om wratten te behandelen met knoflook is weinig nodig. Dit zijn de benodigdheden:

 • Een teen knoflook
 • Citroensap
 • Wattenstaafje of pleister

Pers de teen knoflook uit en roer het samen met citroensap in een bakje. Zorg dat dit goed intrekt door het een nachtje te laten staan. Hierna heb je twee opties: je kunt de wrat aanstippen met het mengsel door een wattenstaafje in het mengsel te dopen en vervolgens tegen de wrat aan te houden. Dit moet drie keer per dag herhaald worden, zodat de werking optimaal is. Ook mogelijk is het om het mengsel op een pleister te smeren, en deze pleister over de wrat te plakken. Dit geeft hetzelfde effect als met het wattenstaafje, alleen hoeft de pleister slechts één maal per dag vervangen te worden. Nadeel is wel dat je een sterke knoflookgeur zult meedragen.

De methode zou, als je het gedisciplineerd toepast, na twee weken effect moeten hebben. De wrat zal langzaam uitdrogen en uiteindelijk helemaal verdwijnen. De knoflook heeft dit effect door de antivirale stoffen die het bevat. Zoals eerder al is gezegd, worden wratten veroorzaakt door virusinfecties. Knoflook is dus ideaal om deze infecties te verhelpen en je van je wratten af te helpen!

Lees verder

© 2014 - 2024 Tsimon92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een wrat en wat is er aan te doenWat is een wrat en wat is er aan te doenEen wrat is een bobbel op de huid die door een virus wordt veroorzaakt. Het virus dringt de cellen van de huid binnen en…
Wat moet je doen tegen wratten?Wat moet je doen tegen wratten?Wratten zijn een soort pukkeltjes die vaak op de voeten voorkomen. Het is een soort eeltachtig bultje wat op de huid zit…
Wratten - Wat kun je er tegen doenWratten - Wat kun je er tegen doenEen wrat is een vergroeiing van de opperhuid die hard is geworden en er uit ziet als een bobbelig knobbeltje wat doet de…
Beauty: WrattenWratten zijn ontsierend, ongewenst en soms zitten ze op plaatsen waar ze irriteren. Meestal laten we de wrat weghalen, o…

Celzouten nummer 1-3, calcium en ferrum (ijzer)Celzouten nummer 1-3, calcium en ferrum (ijzer)Schüssler celzouten worden onderverdeeld in 12 basis celzouten en daarbij nog 15 aanvullende celzouten. Door middel van…
VoetreflextherapieVoetreflextherapieVoetreflex is al eeuwenoud, afkomstig uit het en het valt zelfs binnen het vergoedingensysteem van de zorgverzekeraars (…
Bronnen en referenties
Tsimon92 (29 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.