Wat moet je doen tegen wratten?

Wat moet je doen tegen wratten? Wratten zijn een soort pukkeltjes die vaak op de voeten voorkomen. Het is een soort eeltachtig bultje wat op de huid zit. Ze komen heel vaak voor en zijn goedaardig.

Wat moet je doen tegen wratten?


Wratten

Een wrat wordt ook wel verruca vulgaris genoemd. Wratten komen meestal voor op handen en voeten. Zo een 50% van alle wratten verdwijnen binnen 2 jaar zonder behandeling. Wratten zijn besmettelijk, dus als je een wrat ziet komen dan moet je het gauw laten behandelen.

Soorten wratten

Je hebt verschillende soorten wratten:
  • De gewone wrat (Verruca Vulgaris); een rond, bloemkoolachtig uitgroeisel
  • De voetwrat (Verruca Plantaris); komt voor op de voetzool
  • De vlakke wrat (Verruca Plana); enkele millimeters groot, komt veel voor op gezicht, armen en benen
  • Waterwratje (Mollusca Contagiosa); vindt plaats door intensief huidcontact
  • Condyloma Acuminatum; komt voornamelijk bij volwassenen op het onderlichaam voor

Hoe ontstaan wratten?

Mensen die iets minder weerstand hebben, zijn gevoelig voor wratten. Als er een ontwikkeling plaatsvindt dan kan dat wel zo'n half jaar duren. Het virus (het humane papillomavirus, HPV) kan zich verspreiden via zwembaden, handdoeken die ook gebruikt worden door andere mensen, douches in een kleedkamer van een sportvereniging enz. Daarom is een goede hygiëne erg van belang. Pas als er een opening in de huid is gemaakt door bijvoorbeeld scheren, nagelbijten, schaven of eczeem kunnen er wratten ontstaan waardoor als je met dat virus in contact komt, er een wrat op de huid ontwikkelt.

Hoe behandel je een wrat?

De meeste wratten verdwijnen binnen 2 jaar zonder een behandeling te hebben gehad. Hieronder een paar tips voor de behandeling van een wrat:
  • 2x daags met de binnenkant van een schil van een tuinboon tegen de wrat aan wrijven
  • 2x daags doorzichtige nagellak op de wrat smeren, binnen 2 weken vallen ze eraf zonder pijn
  • Een watje met olijfolie op de wrat smeren, 10 min. laten zitten en dan met lauw water afspoelen
  • Wratten insmeren met de sap van de stengel van een zonnebloem
  • Een pleister met honing op de wratten van jonge kinderen doen
  • Een pleister insmeren met vaseline en bruine suiker en op de wrat doen
  • Een pleister met trekzalf op de wrat doen
  • Tandpasta op de wrat smeren en 's nachts laten zitten
  • Aan laten stippen bij de huisarts

Kunnen wratten terugkomen?

Als een wrat succesvol behandeld is, kan de wrat niet meer terugkomen en is hij definitief verwijderd.
© 2010 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten worden door een virus veroorzaakt. Zodra het virus in aanraking komt met je huid, kun je wratten krijgen. Je loo…
Infectieziekten bij kinderen – WrattenWratten zijn bekende dingetjes in Nederland. Het ene kind heeft er veel last van, het andere kind helemaal niet. Het is…
Eelt, eeltknobbels en eeltkloven: behandeling en verwijderenEelt, eeltknobbels en eeltkloven: behandeling en verwijderenHoe kun je het beste eelt verwijderen of eeltknobbels weghalen? Men spreekt van eelt wanneer de bovenlaag van de huid (d…
Huidproblemen aan de voetHuidproblemen aan de voetAls u last hebt van eelt, likdoorns, wratten of blaren wilt u daar natuurlijk van af komen. Maar hoe? Wat zijn de oploss…

Eeltplekken en likdoornsEeltplekken en likdoornsLikdoorns en eeltplekken zijn harde bultjes of plekken op de huid als gevolg van druk en/of wrijving. Het zijn af en toe…
Haarproblemen door modeverschijnselHaarproblemen door modeverschijnselJe ziet het tegenwoordig steeds meer. Het haar geweven in zogenaamde braiths of dreadlocks. Het staat heel leuk, zeker b…
Bronnen en referenties
  • http://wratweg.nl/
  • http://omaweetraad.com/
  • http://onvax.com/
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 22-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.