Haarproblemen door modeverschijnsel

Haarproblemen door modeverschijnsel Je ziet het tegenwoordig steeds meer. Het haar geweven in zogenaamde braiths of dreadlocks. Het staat heel leuk, zeker bij kinderen maar er is ook een schaduwzijde aan dit modeverschijnsel.

Kale plekken door modeverschijnsel

Haar is eigenlijk dood weefsel als het uit de huid komt, net zoals de nagels. Er kan dus geen leven in gebracht worden maar wel kan er schade aan worden toegebracht . Die schade wordt normaal gesproken weer opgeheven door nieuwe haargroei en het knippen van het beschadigde haar. Kijk maar eens hoe het er bij de kapper aan toe gaat. Heel wat behandelingen, zoals kleuren en permanenten, zijn chemische behandelingen en brengen schade toe aan het haar. Maar het nieuwe haar, de uitgroei, is weer van dezelfde kwaliteit als het haar in eerste instantie was.

De oorzaken

Wanneer echter strakke paardenstaarten, vlechten, krulspelden, haarbanden of elastiekjes aan de haarschacht trekken, kan er haarverlies optreden op de plekken waar de spanning het grootst is. Meestal is dit haarverlies van tijdelijke aard maar wanneer er constante stress ontstaat op de haarfollikel (groeicentrum van nieuwe haren) kan er blijvende schade ontstaan.
Dit komt veel voor bij personen met zogenaamde "braiths" of "dreadlocks". Dit zijn heel strak aangetrokken vlechtjes die permanente haaruitval aan de voorrand en aan de slapen van het hoofd kunnen veroorzaken. Een dure naam daarvoor is "tractie alopecia".

De gevolgen

Omdat het invlechten nogal veel werk is worden de strengen meestal stevig aangedraaid zodat het niet zo snel nodig is om het invlechten te herhalen. En dat is nu juist het probleem. Soms is het al bij zeer jonge meisjes te zien dat het haar aan de voorkant of bij de slapen dunner wordt en later zelfs helemaal verdwijnt. Er ontstaan dan cirkelvormige kale plekken.

Trichotillomanie

Een ander voorbeeld van tractie alopecia is Trichotillomanie. Dat is een aandrang of een aandoening om je eigen haren eruit te trekken. Net zo iets als dwangmatig nagels bijten. Je kan dat bijvoorbeeld zien als mensen geconcentreerd zitten te lezen of TV te kijken. Ze draaien dan plukjes haar om de vingers en trekken daar aan. Als je een haar een paar maal uit de hoofdhuid trekt komt er wel weer een nieuwe haar maar op een gegeven moment zegt de follikel, het groeicentrum van haren: "Ja, ik blijf daar bezig. Doe het nu zelf maar". Die haren komen dan ook niet meer terug.

De oplossing

Trichotillomanie is een aandoening die niet zomaar is op te lossen. Het beste advies is om een dermatoloog (huidarts) te raadplegen. Bij tieners verdwijnt de aandrang soms vanzelf bij het ouder worden. De schade door braiths en dreadlocks is echter heel makkelijk te voorkomen. In het vervolg de haren wat losser vlechten. Het vlechten moet dan wel weer sneller herhaald worden maar dat lijkt mij beter dan permanent kale plekken.
© 2010 - 2024 Haarproblemen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haaruitval, Alopecia AreataJe staat voor de spiegel en ontdekt een kale plek. Je verliest haar. Voor Nederlanders “normaal” als je ouder wordt, maa…
Ongewenst haarverlies: soortenSommige mensen vinden het prachtig: een glanzende hoofdhuid zonder haar. Het wordt een ander verhaal wanneer je geen keu…
Alopecia barbae: Haaruitval aan baardgebied bij mannenAlopecia barbae: Haaruitval aan baardgebied bij mannenAlopecia, de medische term voor haaruitval, is bekend bij minstens 50% van de volwassen bevolking. Sommige mannen verlie…
Alopecia universalis: Totale haaruitval op hele lichaamAlopecia universalis: Totale haaruitval op hele lichaamAlopecia universalis is een haaraandoening waarbij patiënten het haar van alle lichaamsgebieden verliezen, dus niet enke…

Wat moet je doen tegen wratten?Wat moet je doen tegen wratten?Wratten zijn een soort pukkeltjes die vaak op de voeten voorkomen. Het is een soort eeltachtig bultje wat op de huid zit…
Wat moet je doen tegen puisten?Wat moet je doen tegen puisten?Het is niet fijn als je heel veel puisten hebt op je gezicht. Af en toe jeuken ze, maar ze kunnen ook erg pijn doen. Vee…
Haarproblemen (11 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.