Huidproblemen aan de voet

Huidproblemen aan de voet Als u last hebt van eelt, likdoorns, wratten of blaren wilt u daar natuurlijk van af komen. Maar hoe? Wat zijn de oplossingen er tegen.

Eelt

Eelt is een geelachtige verdikking van de bovenlaag van de huid. Het is een beschermende reactie van de huid op overmatige druk en wrijving. Maar eelt kan ook ontstaan door een vertraagde afstoting van de hoornlaag. Eeltvorming kan pijnlijk of branderig aanvoelen. Eeltknobbels kunnen geïnfecteerd raken. Ga in dat geval naar de dokter. De oorzaak van eelt is meestal verkeerd schoeisel of standafwijking van de voet. Ook sterke zweetvoeten kunnen de oorzaak zijn. Soms kunnen er barsten of kloven optreden. Dit kan er pijnlijk zijn.

Oplossingen

Eelt kan verwijderd worden door een pedicure. Maar u kunt het ook zelf doen. U moet het dan eerste verzachten met een eeltpleister of een warm voetbad en daarna het eelt verwijderen met een eeltschuurblokje, een puimsteentje of schuurpapier. Er zijn ook eeltraspennen en schaven maar hun werking kan drastisch zijn. Gebruik zeker geen mesjes! Schuren is de beste manier, dan voelt u wanneer u moet stoppen.

Likdoorn

Soms kan eelt in de vorm van een hard puntzakje, in de huid naar binnen groeien en daardoor kan druk uitoefenen op zenuweinden, wat erg veel pijn met zich meebrengt. Zo'n harde gele plek noemen we een likdoorn of eksteroog. Op den duur kan het weefsel om de likdoorn heen ontstoken raken. Likdoorns ontstaan door het gebruik van verkeerde schoenen of een afwijkende stand van de voet. Ter vermindering van de pijn kunt u, zolang de likdoorn er zit, bij de apotheek, drogist, schoenmaker of pedicure, kunt u likdoornringen, beschermpleisters of kussentjes kopen.


Oplossingen

Een pedicure kan een likdoorn vakkundig verwijderen, maar ook de oorzaak moet natuurlijk worden aangepakt. Als u het zelf wilt doen, kunt u de likdoorns de eerste dagen verzachten met likdoornspreperaten of likdoornspleisters, daarna neemt u een warm voetbad en vervolgens verwijderd u zoveel mogelijk eelt. U moet zelf niet in eelt of likdoorns gaan snijden. Dat is vragen om moeilijkheden.

Blaren

Een blaar is een met vocht gevulde holte onder de opperhuid. De oorzaak is meestal druk of wrijving door slecht passend schoensel. De behandeling bestaat uit: desinfecteren, de blaar openen met een schone naald, het vocht er voorzichtig uitdrukken en de plek verbinden met een pleister. Het is beter de bovenlaag van de blaar te laten zitten, omdat de kans op infectie vermindert. Is de bovenlaag eraf bescherm dan de openplek met blarenpleisters. Er zijn speciale blarenpleister, maar ze zijn veel duurder dan gewone pleister.

Wratten

Wratten vormen bijna 10% van de voetklachten. Ze worden veroorzaakt door een virus dat binnenkomt via kleine huidbeschadigingen en ze zijn dus overdraagbaar. U wordt er meestal mee besmet in het zwembad, sportzaal of bij het passen van schoenen met blote voeten. Een wrat is een huidwoekering waarin bloedvaatjes meegroeien, en kan veel op een likdoorn lijken.

Oplossing

Een arts kan de wrat verwijderen door het te bevriezen. Dat kan enkele dagen pijn geven. Een andere behandeling is, met een chemische pakking, het heeft als nadeel dat je een week niet kan douchen. Inmiddels is er een nieuwe behandeling met een cobinatie van stoffen. Het nadeel van al deze behandelingen is dat je het moet herhalen. U kunt het ook zelf doen met een zilvernitraatstift.
© 2012 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eelt; hoe ontstaat het en hoe voorkom je/of behandel je hetEelt; hoe ontstaat het en hoe voorkom je/of behandel je hetEelt is een verdikking van de bovenste huidlaag, met als doel om de huid te beschermen. Overal waar veel wrijving van de…
Eeltpit, eksteroog, likdoorn verwijderenEeltpit, eksteroog, likdoorn verwijderenEeltpit, eksteroog of likdoorn: het maakt niet uit hoe je het noemt. Feit is wel dat ze enorm pijnlijk kunnen zijn. Hoe…
Likdoorns (eksterogen) verwijderenLikdoorns (eksterogen) verwijderenEen likdoorn onder je voet is heel vervelend en pijnlijk. Een likdoorn verwijderen kan op verschillende manieren. Over d…
Likdoorn op voet of teen, wat doe je er aan?Likdoorn op voet of teen, wat doe je er aan?Een likdoorn, die in wetenschappelijke taal clavus heet en ook weleens eksteroog genoemd wordt, is ontzettend vervelend.…

Voeten verzorgenVoeten zijn heel belangrijk, ze hebben heel wat te voorduren. Je moet ze daarom goed verzorgen. Maar hoe verzorg je je v…
De risico's van parfumDe risico's van parfumParfum: vrijwel elke vrouw gebruikt dagelijks een hoeveelheid van dit heerlijke geurwater. Er bestaan veel verschillende…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.