De risico's van parfum

De risico's van parfum Parfum: vrijwel elke vrouw gebruikt dagelijks een hoeveelheid van dit heerlijke geurwater. Er bestaan veel verschillende soorten en er is voor ieder wat wils. Van kruidig tot zoet, van sterk tot wat subtieler. Echter hebben parfums één ding gemeen: de samenstelling.

De samenstelling van parfum

Parfum wordt samengesteld uit synthetische geurstoffen. Wij ervaren een parfum als een geurwater dat heerlijk ruikt. In werkelijkheid is een parfum een verzameling chemicaliën die zodanig gecombineerd worden dat onze hersenen ervoor zorgen dat we de geur als aangenaam ervaren. Tegenwoordig zijn de geurelementen geen destilleer meer van natuurlijk ingrediënten maak vaak fabrieksmatig bewerkte synthetische stoffen die de geur nabootsen. Natuurlijke parfums bestaan bijna niet meer; zij hebben plaats moeten maken voor syntetische parfums. Daardoor snuif je bij een parfum in werkelijkheid een cocktail van gevaarlijke neurotoxische chemicaliën op. Tegenwoordig bestaat zelfs 95% van de parfums uit petrochemicaliën. Dit zijn gevaarlijke chemicaliën die uit petroleum gehaald zijn.

De gevaren van syntetische parfums

De vele gevaarlijke chemicaliën kunnen kankerverwekkend zijn. Ook kun je allerlei vage klachten krijgen van parfum zoals hoofdpijn, allergische uitslag, duizeligheid, hoesten, overgeven, huidirritatie en verkleuringen op de huid. Vaak is het niet duidelijk dat deze klachten te wijten zijn aan het gebruik van parfum.

Door de neurotoxicologische stoffen kan parfum ook het centrale zenuwstelsel aantasten. Symptomen daarvan zijn depressie, overactiviteit, geprikkeldheid of andere stoornissen in het gedrag. Ook kun je last hebben van geheugenverlies, gevoelloosheid in het gezicht, een wazig gezichtsveld, pijn in de nek en pijn in de ruggengraat.

Phalates

In 2002 is er een groot onderzoek gehouden waarin 72 populaire parfums en geparfumeerde producten zijn getest. Men keek hierin naar de aanwezigheid van de gevaarlijke stof phalates. Men vermoedt dat deze stof hormoonstoornissen, permanente geboorteafwijkigen en aantastingen van de mannelijke reproductieorganen kan veroorzaken. In 52 van de 72 producten werd deze stof aangetroffen. Opvallend was dat alle geteste parfums deze stof bevatten.

Het is heel moeilijk om controle op het gebruik van verboden stoffen uit te voeren. De parfumbranche hanteert een handelsgeheim; fabrikanden willen niet de exacte samenstelling van hun parfums op het etiket vermelden en zo proberen ze de unieke geur te beschermen.

Verschillen tussen parfums

De grote parfummerken staan toch iets meer onder druk dan de fabrikanten die goedkope parfums produceren. Overigens is de kans groot dat de eisen aan parfums die in het buitenland gesteld worden, nogal kunnen verschillen. Het is mogelijk dat bepaalde stoffen die in Europa verboden zijn, in Turkije wel gebruikt mogen worden. Kijk dus uit met het kopen van parfum (met name namaakparfum) in het buitenland. Dat geldt ook voor de goedkope, onbekende namaak- of merkloze parfums in Nederland. Men vermoedt dat deze parfums vaker gevaarlijke stoffen bevat dan de duurdere parfums van de grote merken.
© 2012 - 2024 Kim-89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Babydoekjes zijn schadelijk voor de gezondheid van je babyBabydoekjes zijn schadelijk voor de gezondheid van je babyVeel ouders gebruiken ze meerdere keren per dag om de billen van hun baby goed schoon te houden. Wel zo makkelijk en hyg…
Parfum: Coco Mademoiselle van ChanelParfum: Coco Mademoiselle van ChanelIn 2001 kwam het beroemde cosmetica merk met een nieuw parfum. Met dit parfum richtte Chanel haar pijlen vooral op de je…
Cosmetica: hoe lang is make-up, creme en parfum houdbaar?Cosmetica: hoe lang is make-up, creme en parfum houdbaar?Ook je mascara, parfum en dagcrème hebben een houdbaarheidsdatum, maar dat staat niet altijd op de verpakking. Cosmetica…
Is zonnebrandcrème kankerverwekkend?Is zonnebrandcrème kankerverwekkend?Zonnebrandcrème zou eigenlijk tegen huidkanker moeten beschermen maar er bestaan steeds meer aanwijzingen dat die crème…

Huidproblemen aan de voetHuidproblemen aan de voetAls u last hebt van eelt, likdoorns, wratten of blaren wilt u daar natuurlijk van af komen. Maar hoe? Wat zijn de oploss…
Een mooie huid, een mooie teintEen mooie huid, een mooie teintEen mooie stralende huid doet je jonger en vitaler lijken. Een vale grauwe huid associëren we al snel met ziekte en verv…
Bronnen en referenties
  • www.heelnatuurlijk.nl
Kim-89 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.