Babydoekjes zijn schadelijk voor de gezondheid van je baby

Babydoekjes zijn schadelijk voor de gezondheid van je baby Veel ouders gebruiken ze meerdere keren per dag om de billen van hun baby goed schoon te houden. Wel zo makkelijk en hygiënisch denken de meeste. Wat ze niet weten is dat deze babydoekjes vol met chemicaliën zitten. Veel van deze stoffen worden ervan verdacht hormoon verstorend te zijn, of allergieën of eczeem te veroorzaken.

Gebruik van babydoekjes

Vroeger maakte de meeste moeders baby's billen schoon met water en soms wat zeep. Later werden er af en toe babydoekjes gebruikt, maar alleen als de ouders onderweg waren. Nu worden babydoekjes standaard gebruikt bij iedere verschoning, soms wel twaalf keer per dag. Ouders zijn zich er niet eens van bewust dat het ook anders kan. Ze worden niet alleen gebruikt voor de vieze billen, maar ook handjes, gezichtjes en soms zelfs het hele lichaam wordt met de babydoekjes schoon gemaakt. Water komt hier vaak niet aan te pas. Alle parfum, reinigingsmiddelen en hulpstoffen blijven op het babyhuidje achter. Deze hebben tijd genoeg om door de huid heen te dringen. Is dit eenmaal gebeurd, dan wordt de volgende lading er weer opgesmeerd tijdens de volgende verschoning. Dit is de manier waarop tegenwoordig bij veel ouders de baby wordt verschoond.

Chemicaliën in babydoekjes

Verreweg de meeste van deze baby doekjes bevatten chemicaliën. Vaak zelfs een hele ingrediëntenlijst aan chemicaliën. Babydoekjes moeten namelijk aan een hoop eisen voldoen, ze moeten fris ruiken, lekker vochtig blijven zonder dat deze gaan schimmelen en goed de restjes poep van de billetjes verwijderen. Hiervoor zijn vele soorten chemicaliën nodig, zoals reinigingsmiddelen, parfum en conserveringsmiddelen, maar ook hulpstoffen als emulgatoren en stabilisatoren. Deze smeren we vervolgens allemaal op het gevoelige babyhuidje zonder er bij na te denken wat de gevolgen kunnen zijn. Veel van deze stoffen kunnen namelijk schadelijk zijn. Ze werken hormoon verstorend, zijn slecht voor de lever, wekken eczeem op en kunnen allergieën veroorzaken.

Schadelijke effecten van de chemicaliën

In babydoekjes kunnen de onderstaande ingrediënten voorkomen. Sommige staan op de ingrediëntenlijst en worden rechtstreeks toegevoegd, anderen kunnen ontstaan uit de toegevoegde ingrediënten. Niet altijd kan men uit de ingrediëntenlijst aflezen of de stoffen er daadwerkelijk inzitten.

Formaldehyde

Deze stof wordt gebruikt als conserveringsmiddel en ontsmettingsmiddel. Formaldehyde is giftig en een bewezen kankerverwekkende stof. Ook kan deze stof allergische reacties veroorzaken met het gevolg dat eczeem kan ontstaan. De huid kan er een aantal uur na gebruik van het babydoekje rood en gezwollen uitzien. Formaldehyde kunnen al in kleine hoeveelheden deze allergische reacties veroorzaken.

Nitrosamines

Nitrosamines kunnen ontstaan uit een reactie van de chemische ingrediënten uit de doekjes. Ingrediënten die nitrosamines kunnen vormen zijn Tocopheryl Acetaat, PEG-75 lanoline en Polysorbaat-20. De meeste nitrosamines hebben een carcinogene werking, dat wil zeggen dat ze kankerverwekkend kunnen zijn. Dit is gebleken uit vele proefdieronderzoeken. Nitrosamines zijn een van de gevaarlijke stoffen die ook in sigarettenrook zitten. De gevaarlijke stof kan door celmembranen diffunderen en zich zo over het hele lichaam verspreiden. Of nitrosamines uit babydoekjes kanker kan veroorzaken is echter niet bekend.

Tocoferol en tocoferylacetaat

Tocoferol en tocoferylacetaat zijn antioxidanten die de huid beschermen. Dit geldt echter alleen voor de natuurlijke variant, de synthetisch variant wordt vaak geproduceerd met hydrochinon. Deze variant is veel minder effectief en kan allergische reacties veroorzaken. Het is van de ingrediëntenlijst niet altijd af te lezen om welke variant het gaat. Als het wordt aangegeven met D-alpha-tocoferylacetaat zal het om de natuurlijke variant gaan. Is dit niet het geval, dan kan het ook om een synthetische variant gaan.

PEG-75 lanoline en polysorbaat-20

Zowel PEG-75 lanoline en polysorbaat-20 kan worden besmet met ethyleenoxide en 1,4-dioxaan. Ethyleenoxide wordt toegevoegd om de petrochemische grondstoffen minder irriterend voor de huid te maken. Tijdens de reactie kan ethyleenoxide achterblijven en 1,4-dioxaan worden gemaakt. Ethyleenoxide en 1,4-dioxaan zijn carcinogeen en kunnen worden opgenomen door de huid. Dit maakt de stof dus extra gevaarlijk in babydoekjes.

Parfum

Parfum bevat vaak dithylftalaat, dat wordt geassocieerd met hormonale verstoring. Daarnaast kunnen parfums allergieën en eczeem veroorzaken. Omdat veel baby's een allergische reactie vertonen op parfum zijn er veel parfumvrije babydoekjes op de markt te verkrijgen.

Onderzoeken naar babydoekjes

Er is al meerdere keren onderzoek gedaan naar de schadelijke stoffen in babydoekjes. Zo heeft de Franse consumentenbond Que Choisir in 2013 al onderzoek naar babydoekjes gedaan en raadde ze af, omdat uit hun onderzoek bleek dat 94% van de babydoekjes schadelijke stoffen bleken te bevatten. Een op de vijf doekjes bevatte zelfs hormoon verstorende stoffen. De laatste jaren zijn al vele babyproducten met hormoon verstorende stoffen van de markt gehaald, zoals flesjes met BPA en speelgoed met weekmakers. De vraag is wanneer de babydoekjes volgen.
Ook de Environmental Working Group (EWG) heeft in 2007 cosmetica en persoonlijke verzorging producten geanalyseerd. Het bleek dat 95% van de babydoekjes chemicaliën bevatte die mogelijk schadelijk zijn. In Nederland is nog geen soortgelijk onderzoek gericht naar babydoekjes.

Lees verder

© 2014 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Babydoekjes zonder parfumBabydoekjes zonder parfumIn veel vochtige babydoekjes zit parfum. Hierdoor kan de tere babyhuid geïrriteerd raken. Daarom is het zeker bij baby’s…
Schadelijke stoffen in billendoekjesSteeds meer moeders (en vaders!) zijn op zoek naar een alternatief voor de standaard billendoekjes die je in elke superm…
Het hoe en waarom van wasbare babydoekjesHeel handig, die kant-en-klare vochtige babydoekjes. Je trekt ze uit de verpakking, gebruikt ze, gooit ze weg en doet de…
Luieruitslag bij baby'sLuieruitslag bij baby'sLees hier alles over luieruitslag en wat je er tegen kunt doen. Hier kun je de oorzaken van luieruitslag vinden.

Pap maken van moedermelkPap maken van moedermelkAls je je baby borstvoeding geeft kan je vanaf vier maanden starten met het geven van pap. Pap maken van moedermelk gaat…
Een babynaam kiezenEen babynaam kiezenHet kiezen van een babynaam kan best lastig zijn. Het is immers de naam waar je kindje het zijn hele leven mee moet doen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • http://ireadlabelsforyou.com/hidden-ingredients-in-baby-wipes/, bezocht op 5-12-2014
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Formaldehyde, bezocht op 5-12-2014
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nitrosamine, bezocht op 6-12-2014
  • http://natuurlijke-huidverzorging.blogspot.nl/2010/10/wat-zijn-huidvitamines.html, bezocht op 6-12-2014
  • http://eenveilignest.nl/2013/10/, bezocht op 6-12-2014
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 06-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.