Alternatieven voor billendoekjes

Alternatieven voor billendoekjes Billendoekjes horen bij een van de vele uitvindingen die het leven van een moeder makkelijker hebben gemaakt. Wat veel moeders alleen niet weten is dat ze vaak giftige conserveringsmiddelen en parabenen bevatten en slecht zijn voor het milieu. Daarbij blijken de makkelijke billendoekjes ook veel duurder dan hun alternatieven.

Billendoekjes

De eerste billendoekjes werden in de jaren 50 van de vorige eeuw ontdekt. De eerste echte billendoekjes, zoals we die nu kennen, verschenen in 1990 op de markt. De grote bedrijven als Kimberly-Clark en Procter & Gamble's brachten billendoekjes op de markt onder de merken Huggies en Pampers. De billendoekjes werden al snel heel populair en er kwamen ook veel lokale merken op de markt. Vandaag de dag zijn er vele soorten en merken billendoekjes te vinden in de winkels. Hoewel billendoekjes tegenwoordig volop verkrijgbaar zijn, zijn er een aantal redenen te bedenken om voor een alternatief te gaan.

Goedkoop

Een goedkoop pak billendoekjes kost al snel zo'n €1,- per verpakking. Koop je luxe doekjes met natuurlijke ingrediënten, dan kan de prijs zelfs oplopen tot €5,- per verpakking. Bij een baby gebruik je gemiddeld zo'n twee pakjes per week. Op jaarbasis kosten billendoekjes dus al snel €104,- tot €520,-. Ouders kunnen veel op deze uitgave besparen door naar goedkopere alternatieven te zoeken.

Geen giftige toevoegingen

Veel billendoekjes bevatten parabenen en conserveermiddelen die schadelijk kunnen zijn. Zo kunnen ze het hormonaal systeem aantasten, giftig zijn voor de lever, contacteczeem en allergieën veroorzaken. Uit onderzoek van de Franse consumentenbond bleek dat 32 van de 34 onderzochte billendoekjes gevaarlijke stoffen bevatte voor baby’s. De kans is dus zeer groot dat een betaalbaar pakje billendoekjes giftig is voor je baby.

Milieuvriendelijk

Niet alleen de verpakking, maar ook de doekjes zelf zijn vaak van plastic gemaakt. Plastic is milieuvervuilend, zeker als het niet gerecycled wordt, zoals vaak het geval is bij billendoekjes. De oceanen zitten vol met plastic en dit komt via het water weer terug in de mens. Niet alleen de doekjes zelf, maar ook de chemische toevoegingen tasten het milieu aan. Door voor een alternatief te kiezen kan je het milieu sparen.

Alternatieven

Voor alle prijsbewuste en duurzame moeders zijn er een aantal goede alternatieven te bedenken voor de chemische billendoekjes uit de winkel.

Wasbare babydoekjes

Er zijn wasbare doekjes te koop die speciaal zijn ontwikkeld als billendoekjes. Een voorbeeld zijn de Cheeky Wipes. Deze bestaan uit een box voor schone doekjes waarin je water en etherische oliën kunt doen om zo de doekjes vochtig te maken. Daarnaast is er een box voor de gebruikte doekjes waarin ook etherische olie zit. In dit laatste bakje bevestig je een waszakje, waardoor de gebruikte doekjes rechtstreeks in de wasmachine kunnen. Het is natuurlijk ook mogelijk dit zelf te maken met bijvoorbeeld hydrofiele washandjes die je in wat water met olie zet, en na gebruik in een waszakje doet. Het extra wassen van de doekjes is natuurlijk ook niet gratis en niet heel milieuvriendelijk, maar het is wel goedkoper en milieuvriendelijker dan wegwerp billendoekjes. Daarbij maak je met wasbare billendoekjes ook geen gebruik van chemicaliën.

Toiletpapier

Babybillen kun je natuurlijk ook gewoon afdoen met toiletpapier. Eventueel zou je wat olie of water op het toiletpapier kunnen doen om de billetjes echt goed schoon te krijgen. Door voor toiletpapier te kiezen in plaats van billendoekjes kan men zo'n €72,80 tot €488,80 besparen. Een goedkope toiletrol kost namelijk €0,30. Gebruik je twee rollen per week, dan kost dat €31,20 in plaats van €104 of €520. Als je liever wat dikker papier gebruikt kun je ook voor een keukenrol kiezen, die je eventueel door midden zaagt.

Kokosolie

Kokosolie is een perfecte vervanger voor de chemicaliën in de billendoekjes. Het verzacht, beschermt en voorkomt schimmelgroei. Door papiertjes of doekjes in een mengsel van heet water met kokosolie te leggen maak je zelf de perfecte billendoekjes. De kokosolie kun je daarna ook nog voor allerlei andere dingen gebruiken zoals een droge huid, eczeem, billen crème, boterhambeleg of om mee te koken.

Water

De aller goedkoopste manier is om de billen van je baby gewoon onder de stromende kraan te houden. De billetjes worden goed schoon, en water irriteert niet. Je kunt de billen daarna met een handdoek afdrogen. Als de billen echt vies zijn kun je ervoor kiezen ze eerst met wat papier af te doen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Babydoekjes zonder parfumBabydoekjes zonder parfumIn veel vochtige babydoekjes zit parfum. Hierdoor kan de tere babyhuid geïrriteerd raken. Daarom is het zeker bij baby’s…
Schadelijke stoffen in billendoekjesSteeds meer moeders (en vaders!) zijn op zoek naar een alternatief voor de standaard billendoekjes die je in elke superm…
Het hoe en waarom van wasbare babydoekjesHeel handig, die kant-en-klare vochtige babydoekjes. Je trekt ze uit de verpakking, gebruikt ze, gooit ze weg en doet de…
Waar koop je de goedkoopste luiers en babyproductenWaar koop je de goedkoopste luiers en babyproductenLuiers en andere babyverzorgingsproducten zijn vaak duur. Vooral de echte merken weten wel wat ze vragen. Niet iedereen…

Een babynaam kiezenEen babynaam kiezenHet kiezen van een babynaam kan best lastig zijn. Het is immers de naam waar je kindje het zijn hele leven mee moet doen…
Omrollen is belangrijk voor de ontwikkeling van een babyOmrollen is belangrijk voor de ontwikkeling van een babyEen baby leert zich te verplaatsen wanneer hij begint met omrollen. Hij gebruikt dan bijna alle spiergroepen en moet dez…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Wet_wipe, bezocht op 3-12-2014
  • http://www.greenjump.nl/Blog/post/2014/01/07/Billendoekjes-met-schadelijke-stoffen-voor-baby%E2%80%99s-waar-moet-je-op-letten.aspx, bezocht op 4-12-2014
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.