Een babynaam kiezen

Een babynaam kiezen Het kiezen van een babynaam kan best lastig zijn. Het is immers de naam waar je kindje het zijn hele leven mee moet doen. En dan moet het ook nog eens een naam zijn die jullie allebei mooi vinden. Dus: hoe kies je de juiste naam voor je baby? Welke stappen kun je volgen en waar vind je inspiratie voor de perfecte babynaam? Hoera, je bent zwanger! Tijd om een naam te kiezen. Sommige mensen lopen al jaren met een babynaam in gedachten rond, maar de meeste mensen die een kindje verwachten moeten er toch even over nadenken. Daarom de belangrijkste tips op een rij.

Begin op tijd

Je zult zien dat je de tijd ook nodig hebt. Een mooie naam vinden is één ding, een naam vinden die jullie allebei mooi vinden is een stuk lastiger. En dan is er nog de combinatie met de achternaam en de combinatie met eventuele extra voornamen. Ga in ieder geval samen te werk.

Bepaal wat je belangrijk vindt

Bedenk wat jullie allebei belangrijk vinden in een naam. Bijvoorbeeld:
  • Wil je wel of niet vernoemen?
  • Hou je van oud Hollandsche namen, Franse, Scandinavische of Engelse namen?
  • Hoe erg vind je het als een naam populair is? Of zelfs een top 3 notering heeft?
  • Vind je een unisex-naam wel of niet mooi?
  • Hou je van lange namen of korte?
  • Hoe belangrijk vind je de betekenis van een naam?
  • Willen jullie één naam, of ook nog een tweede of derde?
  • Vind je het erg als er kinderen in de omgeving of familie zijn met die naam?
  • Wiens achternaam krijgt jullie kindje?

Zoek naar inspiratie

Hou oren en ogen open. Elke dag komen er ongemerkt heel veel namen voorbij. Op de tv en in tijdschriften is genoeg inspiratie te vinden. Vooral in tijdschriften voor zwangere vrouwen en jonge moeders kun je veel inspiratie op doen met alle geboorteaankondigingen. Kijk ook eens bij de geboorteadvertenties in de krant of op de sites van verloskundigen. Of denk aan je favoriete boeken en films. Welke namen kwamen daar in voor?

Lijstje met favorieten om over te praten

Maak allebei een lijstje met je favoriete namen. Hou de keuze beperkt en maak de lijst niet langer dan 10 namen per persoon.
Praat vervolgens over jullie lijstje. Misschien zit dé naam er al tussen, misschien nog niet. In dat geval heb je een goede lijst om verder te discussiëren. Je zult zien dat je samen in ieder geval kunt bepalen wat je wel mooi vindt en wat niet.

Een naam in gevonden, en dan?

Hebben jullie de naam gevonden? Denk dan na over hoe je de naam wilt schrijven. Je zult zien dat dat op veel manieren kan. En kijk ook kritisch naar de afkortingen van de voornamen. Niemand wordt blij van W.C. als voorletters. En hoe klinkt de naam in combinatie met de achternaam? Is dezelfde naam in de omgeving te horen en vind je dat erg? Het zijn allemaal zaken om even bij stil te staan, voordat je zegt: ja! Dit is de naam!

Overigens doen de meeste gemeenten in Nederland niet heel moeilijk over namen. Zolang de naam niet te absurd, onbehoorlijk of aanstootgevend is, wordt het in principe goed gekeurd. Maar bedenk je wel dat je baby nog zijn hele leven met deze naam moet doen. Wat je ook verzint, realiseer je dat het niet leuk is als het lastig is om je eigen naam te schrijven. als je constant je naam moet spellen of telkens verkeerd wordt uitgesproken.

Uit onderzoek is ook gebleken dat er in Nederland zoiets als naamdiscriminatie plaats vindt. Tijdens sollicitaties wordt onbewust je naam gekoppeld aan mogelijke kwaliteiten. Daardoor heeft een man die Daan heeft meer kans op een baan dan een man die Danny heet. Dit zou ook doorwerken bij het aangaan van relaties. Mensen die aan online daten doen worden ook beoordeelt op hun naam.
© 2014 - 2024 Mikster, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en nu? Ga je het vertellen?Zwanger en nu? Ga je het vertellen?Je bent zwanger en nu? De eerste drie maanden zijn erg spannend! Ga je het vertellen dat je zwanger bent, of juist niet?…
Hoe verzin ik een originele naam voor mijn baby?Hoe verzin ik een originele naam voor mijn baby?Als je zwanger bent, breekt er een spannende periode aan. Dat heeft niet alleen te maken met de gezondheid van je kind,…
Geen babynaam kunnen vindenGeen babynaam kunnen vindenEen babynaam vinden is vaak lastig. Sommige aanstaande ouders moeten er zo lang over nadenken, dat ze zelfs bij de geboo…
Babyshower organiseren, spelletjes om te doenBabyshower organiseren, spelletjes om te doenTijdens een babyshower vier je met alle meiden een feest ter ere van de eerste zwangerschap van iemand. Je kunt van alle…

Babydoekjes zijn schadelijk voor de gezondheid van je babyBabydoekjes zijn schadelijk voor de gezondheid van je babyVeel ouders gebruiken ze meerdere keren per dag om de billen van hun baby goed schoon te houden. Wel zo makkelijk en hyg…
Alternatieven voor billendoekjesAlternatieven voor billendoekjesBillendoekjes horen bij een van de vele uitvindingen die het leven van een moeder makkelijker hebben gemaakt. Wat veel m…
Bronnen en referenties
  • www.van0naar40weken.nl
Mikster (27 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.