Het hoe en waarom van wasbare babydoekjes

Heel handig, die kant-en-klare vochtige babydoekjes. Je trekt ze uit de verpakking, gebruikt ze, gooit ze weg en doet de verpakking weer dicht. Logisch dus dat ze massaal gebruikt worden voor het schoonpoetsen van vieze gezichtjes, handjes en billetjes. Toch zitten er in veel van deze doekjes stoffen die de tere babyhuid kunnen irriteren. Ook zijn ze slecht voor het milieu, omdat ze bijdragen aan de afvalberg. Daarom is het beter om over te stappen op wasbare babydoekjes. Bovendien zijn wasbare babydoekjes veel goedkoper in vergelijking met wegwerp babydoekjes.

Een stukje geschiedenis

Wegwerp babydoekjes bestaan nog niet zo lang. De eerste vochtige babydoekjes kwamen in de jaren 70 op de markt. Eerst waren er alleen grote merken zoals Pampers en Huggies te koop. Maar toen de technologie zich ontwikkelde en goedkoper werd, kwamen er ook kleinere merken op de markt. Tegen de jaren 90 verkochten de meeste supermarkten hun eigen, goedkopere huismerk. Inmiddels zijn vochtige babydoekjes voor de meeste moeders onmisbaar voor het schoonmaken van de billetjes, het gezichtje en de handjes van hun kinderen. Maar dat is lang niet overal zo vanzelfsprekend. In andere landen, zoals Frankrijk, Italië en Spanje gebruiken ze gewoon een katoenen doekje dat natgemaakt is met olie en/of water.

Waarom kiezen voor wasbare babydoekjes?

Babydoekjes worden vaak meerdere keren per dag gebruikt. Na het gebruik van vochtige babydoekjes wordt de huid meestal niet schoongespoeld. Hierdoor kunnen de stoffen die in de doekjes zitten in de babyhuid trekken, die vijf keer dunner en dus veel gevoeliger is dan die van een volwassene. Toch bevatten de meeste vochtige babydoekjes ongezonde conserveringsmiddelen en allergenen, zoals parfum, chloor, alcohol, parabenen, EDC’s (hormoonverstorende stoffen), Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate en fenoxyethanol. Deze kunnen allergische reacties en huidirritatie veroorzaken. In sommige gevallen kunnen ze zelfs tot problemen met het immuunsysteem of de lever leiden. Met wasbare babydoekjes bepaal je zelf wat je op het tere huidje van je kind smeert. Zo verklein je de kans op allergische reacties, huidirritatie (zoals luieruitslag) en gezondheidsproblemen.

Wel moet gezegd worden dat er genoeg babydoekjes zonder parfum op de markt zijn, want de meeste merken bieden ook een parfumvrije ‘sensitive’ variant aan. Maar hier zitten meestal wel chemische conserveringsmiddelen in, zoals parabenen en fenoxyethanol. Deze worden toegevoegd om bacterie- en schimmelvorming te voorkomen. Want anders zouden de doekjes veel minder lang houdbaar zijn. Er bestaan wel vochtige babydoekjes zonder schadelijke stoffen, zoals Jackson Reece. In deze babydoekjes zitten natuurlijke conserveringsmiddelen. Maar deze zijn wel prijzig (tussen de 4 en 5 euro per pakje) en niet in iedere drogisterij of supermarkt verkrijgbaar.

Een andere reden om voor wasbare babydoekjes te kiezen is dat je er veel geld mee kunt besparen. De gemiddelde kosten van het gebruik van vochtige doekjes zijn 350 euro per kind, terwijl een compleet pakket met wasbare babydoekjes niet duurder is dan een paar tientjes.

Verschillende soorten wasbare babydoekjes

Voor het schoonmaken van de handjes en het gezichtje kun je gewoon hydrofiele monddoekjes (spuugdoekjes) of (hydrofiele) washandjes gebruiken. Maar voor het schoonvegen van de billetjes kunnen deze wat te ruw zijn. Gebruik liever wasbare billendoekjes die hier speciaal voor gemaakt zijn. Wasbare babydoekjes zijn er in alle soorten en maten. Bekende merken zijn o.a. Cheeky Wipes en Tots Bots (BilliesBox). Deze merken bieden een compleet pakket aan met alle benodigdheden. Het Cheeky Wipes pakket bestaat bijvoorbeeld uit:
 • 25 wasbare babydoekjes
 • 2 afsluitbare bakjes (één voor schone doekjes en één voor vieze doekjes)
 • 2 reiszakjes om doekjes in mee te nemen (één voor schone doekjes en één voor vieze doekjes)
 • 2 flesjes essentiële olie (één voor de schone doekjes en één voor de vieze doekjes)
 • Een wasnetje

Je kunt er ook voor kiezen om niet het hele pakket, maar alleen de wasbare babydoekjes te kopen. Andere bekende merken wasbare babydoekjes zijn Bummis, Imse Vimse, Itti Bitti en Popolini. Wasbare babydoekjes worden gemaakt van verschillende materialen, zoals katoen, bamboe, microvezel of mengvezel.

Hoe gebruik ik wasbare babydoekjes?

Wasbare babydoekjes zijn op verschillende manieren te gebruiken:
 1. De doekjes kunnen nat en klaar voor gebruik bewaard worden in een plastic bakje met een deksel erop. Bewaar de natte doekjes maximaal twee dagen en maak het bakje waarin ze liggen regelmatig schoon. Zo voorkom je schimmel- en bacterievorming.
 2. Schone, droge doekjes kunnen vlak voor gebruik in een oplossing gedipt worden of onder de kraan worden gehouden. Of je kunt een thermosfles met warm water bij de commode zetten, zodat je niet steeds naar de kraan hoeft te lopen.
 3. Er zijn kant-en-klare sprays en (pomp)flessen waarmee je net voor gebruik een reinigende oplossing op het doekje aan kunt brengen.

LinimentLiniment
Om goed schoon te kunnen vegen, moeten wasbare babydoekjes nat gemaakt worden voor gebruik. Water werkt vaak goed genoeg om het mondje en de handjes schoon te vegen. Maar voor het schoonmaken van vieze billetjes is vaak een oplossing van water en (essentiële) olie nodig. Olie helpt het huidje zacht te houden en zorgt ervoor dat het doekje makkelijker glijdt. Essentiële oliën zoals lavendel en kamille hebben een antibacteriële werking en zorgen voor een lekkere geur. Water reinigt en zorgt ervoor dat de andere ingrediënten oplossen. Oplossingen voor wasbare babydoekjes zijn kant-en-klaar te koop, zoals Liniment (een mengsel van olijfolie en kalkwater) of Punkin Butt Spray.

Maar je kunt ze ook zelf maken. Liniment is bijvoorbeeld eenvoudig zelf te maken door 50% olijfolie en 50% kalkwater met elkaar te mengen. Let wel goed op dat je alleen stoffen gebruikt die veilig zijn voor baby’s. Ook is het belangrijk om veilige doseringen te gebruiken. Essentiële oliën mogen bijvoorbeeld nooit onverdund in aanraking gebracht worden met de huid. Verder is een zelfgemaakte oplossing maximaal een paar dagen houdbaar, omdat er geen conserveringsmiddelen in zitten. Bewaar de gebruikte doekjes in een afsluitbaar plastic bakje met water en enkele druppels olie. Zo voorkom je dat vlekken in de doekjes drogen. Vaak wordt tea tree-olie gebruikt, omdat deze een natuurlijke antibacteriële werking heeft.
© 2015 - 2024 4nna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatieven voor billendoekjesAlternatieven voor billendoekjesBillendoekjes horen bij een van de vele uitvindingen die het leven van een moeder makkelijker hebben gemaakt. Wat veel m…
Babydoekjes zonder parfumBabydoekjes zonder parfumIn veel vochtige babydoekjes zit parfum. Hierdoor kan de tere babyhuid geïrriteerd raken. Daarom is het zeker bij baby’s…
Babydoekjes zijn schadelijk voor de gezondheid van je babyBabydoekjes zijn schadelijk voor de gezondheid van je babyVeel ouders gebruiken ze meerdere keren per dag om de billen van hun baby goed schoon te houden. Wel zo makkelijk en hyg…
Schadelijke stoffen in billendoekjesSteeds meer moeders (en vaders!) zijn op zoek naar een alternatief voor de standaard billendoekjes die je in elke superm…

Kindervoet tussen de spaken: behandeling en hoe voorkomen?Kindervoet tussen de spaken: behandeling en hoe voorkomen?Per jaar raken er meer dan 4000 kinderen gewond omdat ze met benen of voeten tussen de spaken van fiets of bromfiets zij…
Dreamfeeding: een extra voeding om baby door te laten slapenVeel baby's kunnen, als ze een paar maanden oud zijn, vaak al een uur of 6 (soms wel 8) achter elkaar door slapen. Voor…
Bronnen en referenties
 • http://luierhoek.be/alternatieven-voor-vochtige-doekjes-lijken-verstandiger-dan-misschien-gedacht/
 • http://www.babykind.co.uk/usingwashablewipes.htm
 • http://www.eenveilignest.nl/schrikbarend-aantal-zorgwekkende-stoffen-aan-in-babydoekjes/
 • http://www.fill-your-pants.com/washablewipes.html
 • http://www.madehow.com/Volume-6/Baby-Wipes.html
 • http://www.radio2.be/inspecteur-decaluwe/babydoekjes-minder-onschuldig-dan-je-zou-denken
4nna (55 artikelen)
Laatste update: 19-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.