Dreamfeeding: een extra voeding om baby door te laten slapen

Veel baby's kunnen, als ze een paar maanden oud zijn, vaak al een uur of 6 (soms wel 8) achter elkaar door slapen. Voor veel ouders is het na een slopende tijd van vele nachtelijke onderbrekingen een heerlijk moment als ze zelf ook weer even een fatsoenlijke nacht kunnen slapen. Maar helaas slapen veel baby's deze lange ruk niet tegelijk met de nacht van de ouders. Door middel van een extra voeding in de late avond, kan deze lange slaap worden opgeschoven. Dit klinkt als een goed idee, maar toch is niet iedereen voorstander van het toepassen van dit zogenoemde dreamfeeding.

Wat is dreamfeeding

Over het algemeen heeft een baby één lange slaap per 24 uur. Dreamfeeding is een methode waarbij de start van deze lange slaap vanaf begin van de avond naar het eind van de avond wordt geschoven door middel van het geven van een extra voeding laat op de avond. Als de baby zijn lange slaap kan starten vanaf ongeveer 23:00, loopt deze lange slaap gelijk met die van de ouders. De dreamfeedingtechniek werkt voor sommige baby’s heel goed en voor andere een stuk minder.

Dreamfeeding toepassen

Wanneer

De baby wordt gedurende de dag en avond gevoed zoals hij gewend is. Als de baby een dag- en nachtritme begint te krijgen, slaapt hij zo rond 19:00/20:00. Vlak voordat je zelf naar bed gaat, bijvoorbeeld rond 22:30, haal je de slapende baby uit zijn bedje en voed je hem terwijl hij door blijft slapen.

Hoe

Dit klinkt gemakkelijk, maar sommige baby's slapen aan het eind van de avond zo diep dat ze niet gemakkelijk zullen starten met drinken. Je pakt dus je slapende baby uit het bedje en legt hem in de voedingshouding, het liefst zonder hem wakker te maken. Dan wrijf je de tepel of de speen van de fles langs zijn mondje. Als de baby niet reageert kun je het mondje een beetje openen en de tepel of speen naar binnen duwen. Als dit niet werkt kun je zelf een beetje bewegen of de baby bewegen of aaien over handjes en voetjes om de zuigreflex te activeren. Als de baby de tepel of speen eenmaal in het mondje heeft en eraan begint te zuigen zal deze reflex aanhouden tot de baby verzadigd is. Als bij borstvoeding de toeschietreflex eenmaal is getriggerd zal de stromende melk de zuigreflex ook actief houden.

Waar

Het is belangrijk om de omgeving van de dreamfeed zo rustig en donker mogelijk te maken. Zorg dat er geen storende geluiden aanwezig zijn. Het fijnst is om de baby te voeden waar hij altijd wordt gevoed, zodat hij de geluiden en geuren kent en er niet wakker van wordt. Het is handig om alles aanwezig te hebben voor de voeding voor de baby uit zijn bedje wordt getild: bijvoorbeeld een stoel en/of voedingskussen in de buurt (als die voor een gewone voeding worden gebruikt) en eventueel doekjes tegen het knoeien. Als je tijdens het voeden bedenkt dat je toch nog iets nodig hebt, kan het neerleggen van de baby en opstaan van de ouder de baby alsnog wekken. Als de baby ingebakerd is, laat dit dan vooral zo, dit zal alleen maar bijdragen aan het gevoel van comfort en rust. Verschoon de baby niet, tenzij het echt nodig is en zorg voor zo weinig licht in de ruimte als mogelijk is. Een zwak nachtlampje is voldoende.

Boeren

Meestal is de baby zo rustig tijdens het drinken in zijn slaap dat het niet eens nodig is om hem een boertje te laten doen, aangezien hij niet of nauwelijks lucht zal binnen krijgen. Mocht dit toch wel het geval zijn, kun je de baby tegen je schouder houden en hem (eventueel) over zijn rugje strijken van beneden naar boven. Het is beter om niet te kloppen op de rug om wakker worden te voorkomen.

Als dreamfeeding niet werkt

Voordat je effect van dreamfeeding ziet kun je zeker een aantal dagen verder zijn. Sommige baby's pakken het snel op (dan zien de ouders gelijk dat de volgende voeding een aantal uren is opgeschoven), maar het kan ook zijn dat de baby even de tijd nodig heeft om zijn ritme bij te stellen. Ook kan het zijn dat de baby het een paar dagen goed doet, maar dan alsnog een aantal nachten weer wakker wordt en om voeding vraagt in de nacht. Als het na een week proberen nog helemaal niet is gelukt, probeer het dan een week of twee later nog een keer. Het kan dan zijn dat de baby nog niet klaar is om zijn ritme bij te stellen en zich prettiger voelt bij zijn eigen ritme. Als het daarna nog steeds niet lukt kan het zijn dat de baby in de nacht wakker wordt uit gewoonte en niet omdat hij honger heeft. Je kunt dan even wachten met reageren op zijn jengelen om te kijken of de baby vanzelf weer in slaap valt. Als dit niet het geval is, kun je hem proberen te troosten en dan weer terug leggen. Als je ziet dat hij toch honger heeft, voed de baby dan en probeer het de nacht erna opnieuw.

Hoeveel voeding

Ga er vanuit dat de baby net zoveel drinkt als tijdens een gewone voeding. Het kan zijn dat de baby behoorlijk hongerig is en de volledige voeding wil krijgen, maar het kan ook zijn dat de baby niet zoveel trek heeft omdat hij gedurende de dag wat meer gehad heeft. Er is geen regel die stelt hoeveel voeding je de baby moet geven, maar als hij dat zelf kan bepalen, zit je altijd goed. Hij zal zelf wel aangeven als hij genoeg heeft gehad door de tepel los te laten of speen weg te duwen.

De baby wordt wakker of is niet wakker te krijgen

Sommige baby's worden net genoeg wakker om zichzelf te voeden en vallen daarna weer in een diepe slaap, maar sommige baby’s worden teveel wakker en worden wat chagrijnig omdat ze zijn gewekt tijdens hun diepe slaap. Dit is helemaal geen ramp, want over het algemeen valt de baby tijdens de voeding weer in slaap. Weer andere baby’s worden niet wakker genoeg om zich te voeden, wat je ook probeert. Dan kun je de baby beter nog even terug leggen en dan weer proberen tijdens een ander moment in de slaapcyclus. Grote kans dat de baby een kwartiertje later wel wakker genoeg wordt om te drinken.

Dreamfeeding afbouwen

Het is lastig in te schatten wanneer de baby volledig op eigen houtje een nacht kan doorslapen zonder de nacht te onderbreken voor een voeding. Wanneer de ouders het idee hebben dat de baby prima zonder de nachtvoeding kan, kunnen ze er voor kiezen om de tijdsduur van de voeding terug te schroeven of de hoeveelheid voeding in de fles af te bouwen. Daarnaast kunnen ze er ook voor kiezen om de voeding iets naar voren te halen. Bijvoorbeeld elke 3 of 4 dagen de dreamfeeding een kwartiertje eerder doen, totdat er 1,5 of 2 uur tussen de dreamfeed en de voeding ervoor zit. Wanneer dat het geval is kunnen de ouders de dreamfeed weglaten.

Wel of niet dreamfeeding toepassen

Hoewel het heerlijk is als de baby zijn lange slaap synchroniseert met die van de ouders, zijn er ook mensen tegen het concept van dreamfeeding. Een reden daarvoor is dat sommige ouders dreamfeeding zien als ‘voeden op de klok’ en niet als ‘voeden op verzoek’. Deze ouders vinden het niet goed om de baby een voeding te geven terwijl ze er op dat moment niet om vragen. Andere ouders willen niet het risico lopen dat hun baby wakker wordt, als ze zo hun best hebben gedaan om de baby eindelijk in slaap te krijgen. En weer andere ouders hebben de overtuiging dat de baby een voeding op een bepaald tijdstip gaan verwachten als ze die eenmaal gewend zijn. Deze ouders zijn dan bang dat ze deze gewoonte lastig krijgen afgeleerd. Uiteindelijk is de keuze om wel of niet de dreamfeed toe te passen geheel afhankelijk van eigen overtuiging en van persoonlijke voorkeur.
© 2015 - 2025 Peterma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Baby laten doorslapenBaby laten doorslapenIedere jonge ouder krijgt ermee te maken. Wanneer slaapt mijn baby door de nacht? De ene baby is de andere niet. Maar ie…
Tips om baby te laten doorslapenTips om baby te laten doorslapenOuders met pasgeboren baby’s zijn vaak op zoek naar manieren om hun baby langer te laten doorslapen. Het kan heel vermoe…
Help, mijn baby is steeds wakker! Hulp bij het doorslapenHelp, mijn baby is steeds wakker! Hulp bij het doorslapenDe eerste paar maanden met een pasgeboren baby kunnen erg vermoeiend zijn. Ze slapen misschien nog wel veel, maar een ri…
Help, mijn baby huilt! ('s nachts)Help, mijn baby huilt! ('s nachts)De nachtmerrie van elke ouder: de baby huilt je nacht na nacht uit je slaap. Wat doe je eraan en waarom doet je baby dat…

Het hoe en waarom van wasbare babydoekjesHeel handig, die kant-en-klare vochtige babydoekjes. Je trekt ze uit de verpakking, gebruikt ze, gooit ze weg en doet de…
Luieruitslag baby: preventie en behandelingLuieruitslag baby: preventie en behandelingEen veel voorkomend en vervelend kwaaltje bij baby’s is luieruitslag, ook wel luiereczeem genoemd. Luieruitslag bij een…
Bronnen en referenties
  • http://community.babycenter.com/post/a525845/dreamfeeding_prevents_nightwakings
  • http://www.babysleepsite.com/sleep-training/dream-feed/
  • http://www.netmums.com/baby/sleep/dream-feeds-the-pros-and-cons
  • http://www.madeformums.com/baby/what-is-a-dream-feed/32730.html
  • http://www.emmasdiary.co.uk/baby/breastfeeding/dreamfeeding
Peterma (14 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.