Een mooie huid, een mooie teint

Een mooie huid, een mooie teint Een mooie stralende huid doet je jonger en vitaler lijken. Een vale grauwe huid associëren we al snel met ziekte en verval. Hoe houden we de huid in optimale conditie en zorgen we dat we er op ons veertigste nog jeugdig uitzien? Over dagelijkse verzorging, gezonde voeding en zaken die een negatieve uitwerking kunnen hebben op de conditie van je huid.

Dagelijkse verzorging

Voor de dagelijkse verzorging is wassen met water en eventueel een facewash en 's avonds reinigen met een reinigingslotion voldoende. Gebruik geen zeep om je gezicht te wassen. Dit droogt je huid teveel uit. Zeker voor de oudere huid is het belangrijk uitdroging tegen te gaan. De huid rond de ogen is het gevoeligst voor uitdroging. Gebruik dagelijks een goede dag- en nachtcrème. Dit beschermt je gezicht tegen weersinvloeden en make-up. Wanneer je een vette huid hebt gebruik je geen nachtcrème maar reinig je je huid 's avonds goed met een huidlotion.

Het openen van de poriën

Door make-up of door een vette huid kunnen de poriën dicht komen te zitten met als gevolg acne en andere vormen van huidirritatie. Dit voorkom je door geregeld te stomen. Je gaat dan met een handdoek over je hoofd tien minuten boven een kom heet water zitten. Het liefst voordat je naar bed gaat zodat de huid hierna de hele nacht kan rusten. Smeer de huid hierna niet dicht met een nachtcreme, maar houd deze schoon.

Voeding voor de gezonde huid

 • Drink iedere dag minimaal anderhalve liter water.
 • Eet iedere dag één van deze producten: zonnebloempitten, sesamzaad, noten, peulvruchten en volkoren producten. Dit is vooral belangrijk bij acne, eczeemklachten en striae. Deze huidklachten kunnen duiden op een tekort aan zink en dat zit in bovengenoemde producten.
 • Eet veel groenten en fruit. In groenten en fruit zitten antioxidanten en deze gaan de veroudering van de huid tegen, Druiven, groene thee, citrusvruchten,pruimen, tomaten en rode pepers zijn voorbeelden van voedingsmiddelen die veel antioxidanten bevatten.
 • Zorg bij een droge huid dat je naast groente en fruit ook geregeld vette vis consumeert. Dit gaat het uitdrogen van de huid tegen en voorkomt ontstekingen.

Bron: AdinaVoicu, PixabayBron: AdinaVoicu, Pixabay

De huid rond de ogen

Hier is de huid dunner als elders in het gezicht. Vaak droogt de huid hier ook wat makkelijker uit met als gevolg rimpeltjes. Als je last krijgt van een drogere huid rond de ogen is het een goed idee om een watje te bevochtigen met babyolie en de huid rond de ogen hier om de dag mee te behandelen.

Niet doen

 • Je hoort het waarschijnlijk vaak genoeg maar niet roken. Roken heeft een slechte invloed op de huid. De doorbloeding wordt minder en de elasticiteit van de huid neemt af. Hierdoor veroudert de huid van een roker sneller.
 • Teveel zonnebaden. Ook teveel zonnebaden zorgt voor vermindering van een elasticiteit van de huid en daardoor dus voor huid veroudering. Bovendien krijg je van een wandeling in de zon een veel mooiere teint dan van bakken in de zon.
 • Teveel chocolade, gefrituurd eten en suiker nuttigen. Deze ongezonde stoffen hebben ook een slechte invloed op de elasticiteit van je huid. Deze invloed is wel kleiner dan die van roken en teveel zon.
 • Kijk in de winter uit met verwarming en in de zomer met airconditioning. Wanneer je niet genoeg ventileert en de lucht te weinig bevochtigd ontstaat er een droog binnenklimaat wat slecht is voor de huid. Wanneer je werkt in een ruimte met een slecht binnenklimaat ga dan tussen de middag een eindje lopen zodat je huid even met gezondere lucht in aanraking komt.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ken de verschillende huidtypesHuidtypes worden ingedeeld volgens de kleurgradatie (bleek - donker) en volgens het vetgehalte (van droog tot vet). Om j…
Welk soort huidtype heb ik?Welk soort huidtype heb ik?Welk soort huidtypes zijn er allemaal en welke heb ik nu eigelijk. Hieronder vindt je een overzicht welk soort huidtypes…
Crème, het tovermiddel voor een mooie huidEen mooie huid willen we allemaal. Al van jongs af aan leren wij van ouders, kennisse, vrienden en vriendinnen en reclam…
Hoe verzorg je een vette huid?Hoe verzorg je een vette huid?Een vette huid komt vooral voor bij jonge mensen en is te herkennen aan de T-zone (voorhoofd, neus en kin), die dan vaak…

De risico's van parfumDe risico's van parfumParfum: vrijwel elke vrouw gebruikt dagelijks een hoeveelheid van dit heerlijke geurwater. Er bestaan veel verschillende…
Je bikinilijn ontharen: Klaar voor de zomer!Je bikinilijn ontharen: Klaar voor de zomer!Zodra het lekker weer wordt, gaan wij Nederlanders het liefst zo snel mogelijk richting het strand. Na een koude winter…
Bronnen en referenties
 • http://www.kring-apotheek.nl/zz/zz15.html
 • http://www.vetvrij.com/een-stralende-huid-door-gezonde-voeding.html
 • Afbeelding bron 1: AdinaVoicu, Pixabay
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 08-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.