Likdoorn op voet of teen, wat doe je er aan?

Likdoorn op voet of teen, wat doe je er aan? Een likdoorn, die in wetenschappelijke taal clavus heet en ook weleens eksteroog genoemd wordt, is ontzettend vervelend. Meestal vormt een likdoorn zich op de voet of de teen, maar het kan ook op de hand voorkomen. Veel mensen hebben er last van en zoeken de hulp van een pedicure of gaan de pijnlijke plek zelf te lijf met producten van de drogisterij. Maar wat is het, wat doe je er aan als je er een hebt en hoe voorkom je dat het weer terugkomt?

Behandeling likdoorn


Wat is een likdoorn of eksteroog?

Een likdoorn of eksteroog is een erg pijnlijke plek van naar binnen groeiend eelt die je kan waarnemen doordat het zorgt voor een verdikking van je huid. Een likdoorn ontstaat op een plaats regelmatig druk of wrijving ontstaat op de huid wordt. Door die druk of wrijving vormt zich eelt, de plek waar de likdoorn in ontstaat. Likdoorns krijg je meestal op je voetzool, op de bovenkant of zijkant van de teen (zoals op de foto), op de teentop, of aan de binnenkant van je hand (de handpalm).

Midden in de likdoorn hopen dode huidresten zich op. Dit kun je zien doordat het meestal in het midden wat donker is. Het is altijd erg pijnlijk, en geeft je het gevoel of er op de plaats van de likdoorn een spijker in de huid zit. In tegenstelling tot wratten, die soms pijnlijk kunnen zijn door druk langs de zijkanten, komt de pijn bij een likdoorn uitsluitend vanaf de plek zelf.

De behandeling van een likdoorn

De meest voorkomende methode om een likdoorn te behandelen is het losweken van de hoornlaag met salicylzuur (dit kan door middel van oplossing in collodion of verwerkt in iets als vaseline). Je hoeft niet zelf als scheikundige aan de slag. Tegenwoordig kun je bij elke drogist speciale likdoornpleisters kopen. Ze zien er van buiten uit als een gewone pleister, maar in het midden van het gaasje zit een gaatje, waarin het salicylzuur zit. Plak dit precies over de likdoorn en vervang de pleister dagelijks. Na een paar dagen zal deze in de meeste gevallen zijn losgeweekt. Je mag het niet langer dan twee weken achter elkaar gebruiken. Pas ook op als je overgevoelig bent voor een van de op de verpakking vermelde middelen. Na het verwijderen van de pleister zul je zien dat de huid wat wittig of soms gelig is. Schrik hier niet van, dit hoort! In de homeopathie vind je vaak terug dat muurpeper gebruikt wordt om likdoorns weker te maken. Je kunt er ook voor kiezen om het hiermee te behandelen.

Uiteraard kun je je ook wenden tot een pedicure, die kan de likdoorn wegsnijden met een scherp mesje. Een pedicure doet dit dagelijks, dus maak je geen zorgen. Vaak komt de likdoorn echter weer terug en zul je nog een vervolgbehandeling moeten ondergaan. Hou er wel rekening mee dat je zorgverzekering een behandeling bij de pedicure zo goed als zeker niet vergoedt, ook niet vanuit de aanvullende verzekering.

Als je er eenmaal vanaf bent zul je natuurlijk naar de oorzaak moeten kijken. In de meeste gevallen zal dit het dragen van te nauwe schoenen zijn, of juist een schoen waar je veel in schuift waardoor er een zekere wrijving ontstaat. In het geval van likdoorns op de hand kan het liggen aan het gebruik van bepaalde instrumenten of bij mensen die een beroep uitoefenen waarin ze veel met hun handen bezig zijn.

Andere soorten likdoorns

Naast de gewone en de weke likdoorn zijn er ook nog andere soorten die ook een andere behandelingen vereisen. Zo is er de vasculaire likdoorn. Dit is zeer pijnlijke soort omdat er hier bloedvaatjes als het ware mee zijn gegroeid. Het is erg lastig om ze weg te snijden en vaak wordt bij de behandeling gebruik gemaakt van een chemische pakking.

Dan zijn er ook nog neurovasculaire likdoorns. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de vasculaire likdoorn, alleen zijn er hier ook nog zenuwuiteinden meegegroeid. Deze variant van de likdoorn is nog veel gevoeliger en komt meestal voor op de teentoppen bij mensen die toch al een gevoelige huid hebben. Tot slotte is er nog de zaadlikdoorn. Deze ontstaat zonder dat er druk of wrijving bij komt kijken en heeft iets weg van een klein graankorreltje. Hierbij zal je geen pijn ervaren.

Lees verder

© 2008 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidproblemen aan de voetHuidproblemen aan de voetAls u last hebt van eelt, likdoorns, wratten of blaren wilt u daar natuurlijk van af komen. Maar hoe? Wat zijn de oploss…
Eelt en likdoorns & Oorzaak en behandelingEelt en likdoorns & Oorzaak en behandelingEelt is een stuk ruwe, verdikte huid op handen, voeten of ander plaatsen waar door druk of irritatie de huidcellen versn…
Eeltplekken en likdoornsEeltplekken en likdoornsLikdoorns en eeltplekken zijn harde bultjes of plekken op de huid als gevolg van druk en/of wrijving. Het zijn af en toe…
Likdoorns of eeltknobbels aan de voeten behandelenLikdoorns of eeltknobbels aan de voeten behandelenLikdoorns of ook wel bekend als eeltknobbels zijn verdikte harde dode huidlagen. Je huid vormt deze pijnlijke knobbels o…
Dyslexie; wat moet ik doen?Letterlijk betekent dyslexie; Moeite hebben met leren lezen. Zo’n 5 tot 10 procent van de bevolking blijkt in meerdere o…
Bronnen en referenties
Reactie

W. Blok, 23-08-2009
Goedenavond, mijn dochter van 9 heeft 2 likdoorns onder de voet. Nu las ik op de verpakking dat deze pleisters niet geschikt zijn voor kinderen, heeft u advies wat ik het beste kan doen? Reactie infoteur, 24-08-2009
Hallo,
Laat ik voorop stellen dat ik geen arts ben, enkel een ervaringsdeskundige.

Het lijkt mij echter dat dit wordt vermeld omdat er stoffen inzitten die gevaarlijk zijn wanneer je deze in de mond stopt. Een kleuter zou de pleister er misschien af kunnen trekken en in de mond kunnen stoppen. Als u ervan op aan kunt dat uw dochter dit niet zal doen, dan lijkt met mij geen bezwaar om de pleister te gebruiken.

Als u echt zekerheid wilt dan kan ik u aanraden even naar uw apotheek te bellen. Daar kunnen ze zeker uitsluitsel geven.

Mvg,
Pero

Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 24-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.