Ingegroeide teennagel: pedicure of zelf behandelen?

Ingegroeide teennagel: pedicure of zelf behandelen? Duizenden mensen krijgen jaarlijks te maken met een ingegroeide teennagel. Vooral wanneer dit bij de nagel van de grote teen het geval is kan dit voor veel ellende zorgen. Wanneer het puntje van de teennagel in het vel groeit dan gaat dit irriteren en kan het gaan ontsteken, waardoor de teen dik en rood wordt. Ook kan er pus uit komen. Doordat je anders gaat lopen kun je bovendien last krijgen van je andere been. Reden genoeg dus om in een vroeg stadium te beginnen met de behandeling van dit nagelprobleem, zo mogelijk via een pedicure.

Inhoud


Wat is een ingegroeide teennagel?

Bij een ingegroeide teennagel of unguis incarnatus groeit je nagel aan de buiten- of binnenkant in je vel of vlees. De nagelwal zal daardoor wat gaan verdikken. Wanneer de teennagel dieper in de teen prikt dan zal er een ontsteking ontstaan. Er zal weefsel gaan groeien dat daar normaal niet groeit en de plek zal dik en rood worden. Uiteindelijk kan er ook pus en soms zelf bloed uit de aangedane regio komen.

Een ingegroeide teennagel kan om verschillende redenen ontstaan. Meestal is de reden het verkeerd afknippen van de nagel. Dit moet namelijk voldoende recht gebeuren. Knip je de nagel schuin af dan vormt het weefsel van je teen zich om de nagel heen en wanneer de zijkanten dan ook weer beginnen te groeien gaan deze tegen je vel aandrukken tot ze er uiteindelijk doorheen prikken. Ook wanneer je schoen te klein is of op een bepaalde klep te krap dan kan dit een dergelijk proces in de hand werken. Wanneer een zwelling is ontstaan door een blessure kan het ook gebeuren. Mensen die een afwijkende stand van de voet hebben, bijvoorbeeld door reuma, syndroom van Elhers-Danlos, artrose, klompvoeten of platvoeten lopen een verhoogd risico op ingegroeide teennagels.

Wat kan de pedicure doen?

Naast dat de pedicure dat wat je zelf kunt doen nog beter en grondiger kan uitvoeren, zijn er ook behandelingen die alleen een pedicure kan uitvoeren vanwege de gespecialiseerde apparatuur. Het nadeel van het moeten bezoeken van een pedicure is echter de rekening. Een bezoek aan de pedicure wordt normaliter niet vergoed door de zorgverzekering. Heb je last van reuma? Dan wordt het onder bepaalde voorwaarden wel vergoed.

Gaasje tussen nagel en vel

Iets wat gedaan kan worden door de pedicure is het plaatsen van een stukje gaas tussen teen en nagel. Dit gaas wordt vaak eerst in een ontsmettende oplossing gedoopt en daarna door middel van een instrument voorzichtig tussen teen en nagel geplaatst nadat deze voldoende is bijgevijld. In het begin kan dit pijnlijk zijn maar het zorgt er uiteindelijk voor dat de nagel niet verder de teen in kan groeien.

Ook kan een nagelbeugel worden gebruikt om de nagel weer recht te laten groeien. Dit is een dun stalen draadje dat om de gebogen nagel wordt gedaan. Om de zes weken wordt het draadje rechter gezet. Dit proces kan wel een jaar duren maar is nagenoeg pijnloos. Dit kun je ook laten doen bij een podotherapeut.

Ingegroeide teennagel zelf behandelen

Allereerst moetje natuurlijk proberen te voorkomen dat een van de hierboven beschreven situaties ontstaan zodat behandeling niet nodig is, door goed te letten op je schoeisel en voldoende aandacht te besteden aan de techniek van het knippen van de nagels. Is het proces van ingroeien dan toch in gang gezet dan kun je er nog steeds zelf iets aan doen voor het escaleert en voordat het absoluut noodzakelijk wordt om de hulp van een pedicure in te roepen.

Voetenbadje

Om de teen goed vrij te houden van bacteriën en deze bovendien goed te laten weken kun je dagelijks tot twee maal dagelijks een voetenbad nemen. Gebruik hiervoor lauw tot lauwwarm water en voeg hier wat soda of Biotex aan toe. Het is sowieso raadzaam dit te doen nadat je het ontstoken gebied hebt geprovoceerd met een vijl of schaartje.

Bijvijlen

Het bijvijlen van de ingegroeide nagel kan een pijnlijk proces zijn omdat je de ontstoken huid wegdrukt. Het kan echter wel helpen. Je moet daarbij de vijl tussen nagel en ontstekingshaard plaatsen en voorzichtig het puntje afvijlen. Nog effectiever kun je dit doen wanneer je de beschikking hebt over een pedicureset met verschillende opzetstukjes. Je moet echter wel goed weten hoe hiermee om te gaan voor je het echter maakt. Je moet namelijk voorkomen dat je met het vijltje een extra wondje in je teen maakt waardoor deze gaat bloeden. Kijk goed welk van de verschillende opzetstukjes je het beste kunt gebruiken. Zo is er een opzetstukje waarmee je de ruimte tussen de nagelriem en de huid wat breder kunt maken en een smal stukje met een scherpe punt waarmee je net even wat beter bij dat uitstekende stukje nagel kunt komen dat in je teen prikt en de ontsteking veroorzaakt. Ontsmet de teen na behandeling altijd goed met wat Sterilon.

Hulpmiddelen om zelf je ingegroeide teennagel te behandelen

Wil je zelf je ingegroeide teennagel behandelen, dan is het belangrijk dat je hier de juiste instrumenten voor hebt. Ga je aan de haal met een eenvoudig nagelschaartje dan loop je namelijk het risico dat je het probleem alleen maar groter maakt. Allereerst zou je het zoals eerder gezegd kunnen proberen met een pedicureset of elektrische nagelvijl met opzetstukjes. Dit hoeft niet duur te zijn. Via bijvoorbeeld Bol.com kun je een dergelijke vijl al aanschaffen voor minder dan € 20. Voor wat luxere sets, bijvoorbeeld met ingebouwd lampje betaal je al snel zo'n € 60, maar je kunt er wel lang profijt van hebben en heel wat pedicurekosten mee besparen.

Nadat je met een vijl wat ruimte hebt gecreëerd tussen nagel en nagelriem kun je met behulp van een gebogen pedicureschaar proberen het uitstekende stukje nagel dat in je huid prikt af te knippen. Blijft er een scherp randje achter dan kun je dit bewerken met een vijltje. Vergeet niet de teen daarna goed te ontsmetten.

Naar de huisarts?

Het probleem is niet altijd zonder tussenkomst van een chirurg te voorkomen. Wanneer bovenstaande middelen niet helpen is soms een doorverwijzing naar het ziekenhuis noodzakelijk. Een arts kan het probleem op verschillende manieren aanpakken. Hij kan door middel van een Partiële Matrix Excisie (PME) een deel van de nagelrand verwijderen waarbij ook een stukje van de nagelwortel wordt meegenomen. Ook kan gewerkt worden met fenolisatie. Na het verwijderen van een strook van de nagel wordt dan door middel van een wattenstaafje wat Fenol aangebracht. Dit brandt als het waren een stukje van de nagelwortel weg waardoor deze daar ook niet meer zal terug groeien.
© 2013 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnlijke voeten, wat doe je er aan?Pijnlijke voeten, wat doe je er aan?Onze voeten zijn kostbaar. We lopen er ieder dag mee. Wanneer je pijn hebt in je voeten, dan wordt het lopen vervelend.…
Ingegroeide teennagel: oorzaken en wat kun je eraan doen?Ingegroeide teennagel: oorzaken en wat kun je eraan doen?Een ingegroeide teennagel begint met druk in de rand van de nagelplooi en deze kan doorgroeien tot in de huid. Dit geeft…
Ingegroeide nagel behandelenIngegroeide nagel behandelenWanneer de nagel in de huid ingroeit, spreken we van een ingegroeide nagel. Dit komt het vaakst voor bij de teennagels,…
Ingegroeide teennagels: Oorzaken, symptomen en behandelingenIngegroeide teennagels: Oorzaken, symptomen en behandelingenEen ingegroeide teennagel is een veel voorkomende aandoening die ontstaat wanneer de rand van de teennagel in de aangren…

Sms-nek: pijn aan schouders, nek en hoofdSms-nek: pijn aan schouders, nek en hoofdEen sms-nek is een typische klacht uit de 21e eeuw, veroorzaakt door een verkeerde werkhouding tijdens het sms'en of wer…
Beroepsziekten en het beleidBeroepsziekten en het beleidHoewel er verschillende definities voor bestaan wordt onder beroepsziekten algemeen aangenomen dat dit, zoals de term al…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tookapic, Pixabay
  • http://health.howstuffworks.com/wellness/natural-medicine/home-remedies/home-remedies-for-ingrown-toenails.htm
  • http://www.podotherapie-zeist.nl/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 27-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.