Ingegroeide nagel behandelen
Wanneer de nagel in de huid ingroeit, spreken we van een ingegroeide nagel. Dit komt het vaakst voor bij de teennagels, en zelden bij de vingernagel. Een korte of verkeerd afgeknipte nagel, maar ook een kromgroeiende nagel kan de huid binnendringen en daar een wond veroorzaken. Deze wond kan gaan ontsteken. Dit geeft pijnklachten, zwelling en roodheid. Soms is een ingegroeide teennagel zelf goed te behandelen, maar soms is behandeling door een arts nodig. Bij jongeren komt een ingegroeide nagel het vaakst voor, soms bij een baby al.
De nagel groeit
Nagels dienen ter bescherming en vormen een harde laag op de bovenkant van de vingertop of de teenuiteinde. De vingertoppen bevatten zeer veel zenuwuiteinden en zijn dus zeer gevoelig. Met de vingertoppen zijn we dan ook in staat om voorwerpen af te tasten. De nagel beschermt de vingertop, waardoor er geen eelt gevormd wordt op de vingertop. Eelt zou ervoor zorgen dat de zenuwuiteinden geen gevoel meer waar kunnen nemen, waardoor het tastzintuig afneemt. Daarnaast gebruiken we de nagels om te krabben, te peuteren en te pulken. Voor veel mensen zijn de nagels een symbool van uiterlijke verzorging. Mooie nagels stralen uit dat we goed voor onszelf zorgen.
Een menselijke nagel groeit met een bepaalde snelheid. De vingernagel groeit met 2 tot 4 mm per maand. Teennagels doen hier langer over, deze groeien gemiddeld 1 mm per maand. Het roze gedeelte van de nagel heet het nagelbed. Het randje dat op de huid aansluit, heet de nagelriem. De nagel ligt op het nagelbed.
Ingegroeide nagel
Bij een ingegroeide nagel groeit het puntje (de zijkant) van de nagel in het nagelbed. Dit komt het meest voor bij de teennagels, maar ontstaat soms ook bij een vingernagel. Het komt het vaakst voor bij jonge mensen, omdat deze de nagels niet goed verzorgen. De oorzaak is dan ook meestal het rondknippen van de teennagel, in plaats van recht afknippen. Ook druk op de teennagel door knellende schoenen kan ervoor zorgen dat de nagel ingroeit. Verder kan een krom groeiende teennagel of een standsafwijking van de tenen ook voor ingegroeide nagels zorgen.
Symptomen
Wanneer de nagel ingroeit, ontstaat er pijn aan die zijde. De teen zwelt op en ziet er rood uit. Het wondje dat ontstaan is door de ingegroeide teennagel, is ontstoken geraakt. Bij een langdurige ontsteking komt er pus uit de wond. Ook kan er wild vlees ontstaan.
Behandeling
Wanneer de nagel is ingegroeid en pijnklachten geeft, kan er twee tot vier keer per dag een (voet)bad genomen worden. Vul het badje met warm water en soda, biotex of een ander inweekmiddel. Dit zorgt ervoor dat de wond ontsmet wordt en pijnklachten worden verlicht. Door een watje onder de nagel aan te brengen, zal de nagel over het nagelbed heengroeien. Wanneer dit zelf niet mogelijk is, zal de huisarts dit doen. Hij zal een watje of een rubber gootje gebruiken. Laat dit zitten zolang de nagel nog niet over het nagelbed heen is gegroeid.
Bij ernstige klachten is soms een operatie nodig. Hiertoe zal er eerst een verdoving geplaatst worden, die uit twee prikken bovenop of links en rechts van de teen bestaat. De nagel wordt in de lengte tot aan de nagelriem ingeknipt en verwijderd. Ook kan de arts een driehoekje uitsnijden, bestaande uit de ingegroeide nagel en het onderliggende nagelbed. Daarna wordt er fenol aangebracht. Dit spul zorgt ervoor dat de wortel van de nagel op die plek afsterft. Er zal dan nooit meer een nieuwe nagel gevormd worden op die plaats. Deze methode wordt toegepast bij mensen die vaak last hebben van een ingegroeide nagel.
Wildvlees wordt aangestipt met zilvernitraat. Hierdoor zal het wildvlees slinken of verdwijnen. Over het algemeen geeft wildvlees geen klachten als pijn, maar kan wel ontsierend uitzien. Daarnaast kan wildvlees soms erg dik zijn, met andere klachten als gevolg.
Na de ingreep kan de teen nog pijnlijk aanvoelen. Het is daarom aan te raden om net al te strakke schoenen te dragen. Ook kan er de eerste dagen nog niet gedoucht worden of mag je nog niet in bad. De teen moet droog blijven. Na een aantal dagen mag het verband van de voet af. Eventueel kan er daarna een pleister op de wond worden geplakt. Dit zorgt voor wat bescherming. Wanneer de wond ontstoken raakt, zal er pijn en roodheid optreden. Ook raakt de teen opgezwollen. Neem in dit geval contact op met de arts. Deze bekijkt of een antibioticakuur nodig is. Maar een antibioticakuur altijd helemaal af. Zorg dat een teennagel niet opnieuw in kan groeien door deze met een nageltang recht af te knippen.