Pijnlijke voeten, wat doe je er aan?

Pijnlijke voeten, wat doe je er aan? Onze voeten zijn kostbaar. We lopen er ieder dag mee. Wanneer je pijn hebt in je voeten, dan wordt het lopen vervelend. Wat kan er aan de hand zijn en wat kan je er aan doen?

Voeten

Om goed te kunnen lopen moeten onze voeten gezond zijn. Door het lopen worden je voeten volop belast. Dit kan problemen aan de voeten geven, waardoor we pijn krijgen. Wat kan er aan de hand zijn?

Eeltknobbels

Door het vele lopen krijgen we eelt onder de voeten. De huid verdikt zich en er ontstaan dikke plekken eelt: eeltknobbels. Deze eeltknobbels kunnen in de weg zitten en pijn doen bij het lopen. Met een eeltrasp of eeltvijl kun je de dikke knobbels verminderen. Nog beter is je voeten te laten behandelen door een pedicure. Een pedicure kan op een professionele manier het overtollige eelt verwijderen, waardoor je weer pijnloos kunt lopen.

Blaren

Blaren op de voeten worden veroorzaakt door wrijving tussen de schoen en de voet. Blaren kunnen ontstaan bij hele lange wandelingen, zoals bijvoorbeeld een vierdaagse, maar ook wanneer men nieuwe schoenen heeft die op een bepaald punt te strak zitten. Blaren die zijn ontstaan na lang lopen verdwijnen een paar dagen nadat de voeten niet meer belast worden. Wanneer je echter last hebt van terugkerende blaren bij een normale hoeveelheid lopen, dan hebben je schoenen waarschijnlijk niet de juiste pasvorm voor jou. Heb je vaker problemen met blaren met verschillende schoenen, ga dan naar een gespecialiseerde schoenwinkel. Zij kunnen je helpen aan een paar schoenen die de goede pasvorm hebben voor jouw voet. Blaren kun je tijdelijk ontzien door er een gewone pleister of een blarenpleister op te plakken. Het doorprikken van de blaar kan de pijn verlichten, maar is niet zonder risico. Door het doorprikken kan er een infectie ontstaan.

Ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel kan veel pijn geven aan de zijkant van de teen. Met name de grote teen is hier gevoelig voor. Een ingegroeide teennagel is zeer pijnlijk bij het stoten van de teen of het lopen in dichte schoenen. Wanneer je een teennagel hebt die ingegroeid is, kun je proberen deze zelf los te maken en af te knippen. Dit kan wel pijnlijk zijn. Zorg ervoor dat je de nagel voortaan recht afknipt, zodat de teennagel niet opnieuw kan ingroeien. Blijf je last houden van de ingegroeide teennagel ga dan langs een pedicure. Deze kan de ingegroeide teennagel vakkundig knippen.

Hallux Valgus

Hallux Valgus is een kromgegroeide grote teen. De grote teen groeit steeds meer naar binnen toe en groeit scheef over de andere tenen heen. Hallux Valgus kan ontstaan door het veelvuldig dragen van hoge hakken, maar het kan ook erfelijk zijn. Een Hallux Valgus kan veel pijn geven bij het lopen. Er zijn speciale kussentjes voor in de schoenen verkrijgbaar om de voet te beschermen tegen de pijn van een Hallux Valgus. Wanneer de pijn de erg wordt, moet er een operatie volgen. Bij zo'n operatie wordt de teen gebroken en weer rechtgezet. Het resultaat is niet altijd blijvend, de teen kan na verloop van tijd weer scheef gaan staan.

Likdoorns of eksterogen

Likdoorns of eksterogen geven pijn onder de voet. Het is alsof er een soort "pitje" in de voet zit. Tijdens het lopen geeft de eksteroog een pijnlijk gevoel, alsof men op iets stekends stapt. Een eksteroog kan worden behandeld met likdoorntinctuur, likdoornpleisters of kan worden behandeld door een pedicure of schoonheidsspecialiste.

Een ontstoken teen

Een ontsteking aan de teen komt veel voor. De zijkant van een teen is rood en ontstoken. Soms komt er wat pus uit. Een onstoken teen kun je behandelen door de voet te weken in een sodabadje. Meng een flinke lepel soda met heet water en week de voet 10 minuten. Let wel op dat het water niet loeiheet meer is voordat je je voet er in steekt, anders verbrandt je je voet of tenen. Wanneer de ontsteking na een aantal dagen niet weg is of er groen pus onder de huid blijft zitten, wat er niet uit kan, ga dan even langs de huisarts.
© 2010 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eeltplekken en likdoornsEeltplekken en likdoornsLikdoorns en eeltplekken zijn harde bultjes of plekken op de huid als gevolg van druk en/of wrijving. Het zijn af en toe…
Eeltpit, eksteroog, likdoorn verwijderenEeltpit, eksteroog, likdoorn verwijderenEeltpit, eksteroog of likdoorn: het maakt niet uit hoe je het noemt. Feit is wel dat ze enorm pijnlijk kunnen zijn. Hoe…
Naar de pedicure voor mooie voeten!Steeds meer mensen gaan naar de pedicure voor mooie en verzorgde voeten. Maar wat doet een pedicure precies? Wat is zijn…
Eeltproblemen aan de voetenEeltproblemen aan de voetenOnze voeten hebben vaak veel te lijden en er kunnen dan ook snel huidproblemen optreden, als voetschimmel, eeltvorming e…

Aarsmaden bij mensenWat zijn aarsmaden? Aarsmaden zijn kleine wormpjes die parasitair voor kunnen komen in de dikke darm van de mens. Veel k…
Eczeem of dermatitusEczeem of dermatitusEczeem ook wel exceem of dermatitus is toe te schrijven aan een familie van ziektes welke meestal zorgen voor ontsteking…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.