Eczeem of dermatitus

Eczeem of dermatitus Eczeem ook wel exceem of dermatitus is toe te schrijven aan een familie van ziektes welke meestal zorgen voor ontstekingen van de huid, de huid wordt droog en jeukerig; er kunnen ook kleine blaasjes ontstaan. De oorzaak is meestal onbekend, alhoewel een allergie de reden van eczeem kan zijn. Infecties komen vaak voor, omdat de huid eenvoudig uit kan drogen, waardoor micro organismen binnen kunnen dringen. Eczeem kan op heel het lichaam voorkomen, maar meestal op de handen, benen en voeten.

Signalen en symptomen

  • Droge, geschubde en gekreukelde huid.
  • Rode en ontstoken huid.
  • Jeukende en irriterende huid.
  • Met vocht gevulde blaasjes of blaartjes, welke open kunnen barsten, ook wel nat eczeem genoemd.

Vormen van eczeem

Er zijn verschillende vormen van eczeem:

Atopisch eczeem

Deze soort ontstaat meestal in de eerste levensjaren van een kind en is verwant aan andere ziektes zoals hooikoorts en asthma. Meestal verbetert de situatie als het kind ouder wordt en het wordt over het algemeen bestreden met hydraterende crème, maar in hardnekkige gevallen kan het mogelijk zijn dat er kortstondig steroïdezalf wordt gebruikt.

Dyshidriotisch eczeem

Deze vorm van eczeem concentreert zich meestal op en rond de handen, de handen worden rood, pijnlijk en beschadigd. Schoonmaakmiddelen, zeep, olie, zuren en oplosmiddelen zijn meestal de oorzaak van deze vorm van eczeem.

Allergisch contact eczeem

Deze vorm van eczeem is een reactie op bepaalde stoffen. Bekend zijn verfsoorten, nikkel (in goud en ritsen), chrome (in leer), lanoline (in cosmetica), harsen en bepaalde planten. Vaak blijft de reactie beperkt tot die delen van het lichaam welke in contact komen met de stof, bijvoorbeeld een deel van de vinger onder een nikkelhoudende ring. Het testen van een klein stukje van het aangetaste gebied kan aantonen wat de reden is van de allergie. Het vermijden van contact met het geïrriteerde deel is de beste oplossing, ofschoon steroïdezalf vaak ook goed kan werken.

Seborroïsch eczeem

Meestal wordt deze vorm van eczeem aangetroffen op het gezicht en het voorhoofd, met name in de plooien. Steroïdezalf is hier werkzaam, maar kan op het gezicht zelf, beter niet gebriuikt worden. Kokosolie kan goed gebruikt worden om het jeukerige gevoel op met name het voorhoofd tegen te gaan.

Testen

Om er achter te komen wat de reden is van een opgetreden allergische reactie, kan een dermatoloog een test uitvoeren. Hiervoor worden kleine stripjes of schijfjes op de huid bevestigd met stoffen welke allergische reacties uit kunnen lokken. Na twee dagen kan de reactie van de stoffen op de huid worden vastgesteld. Rode aangedane plekjes geven dan een indicatie op welke stoffen de huid reageert.

Behandelingsmethoden

De voornaamste behandelingsmethoden zijn:

Verzachtende middelen

Deze helpen de vochtigheid van de huid op peil te houden; er kan een crème worden gebruikt of er kunnen speciale producten aan het badwater worden toegevoegd.

Cortizonezalf

Dit middel is effectief om de ontstekingen tegen te gaan. Houdt er echter rekening mee dat bij een te intens of langdurig gebruik de huid dunner en zwakker kan worden! Deze zalf mag op het gezicht slechts spaarzaam worden toegepast en alleen indien dit door de huisarts is voorgeschreven.

Steroïdezalf

Deze vochtregulerende en en waterafstotende zalf is goed te gebruiken bij het behandelen van eczeem.
Antibiotische crème - De crème kan goed helpen als er sprake is van een infectie, speciaal als deze wordt gecombineerd met een steroïdezalf.

Steroïde geneesmiddelen

Deze worden zelden toegepast en alleen bij de meest extreme vormen van eczeem.
© 2010 - 2020 Costaric, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Eczeem: soorten en behandelingEczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Kenmerkend is de grote hoeveelheid jeuk die deze huidaandoening met zich…
Eczeem: wat is het precies?Eczeem komt erg veel voor. De meeste mensen gaan even langs de huisarts, waar ze een zalfje voorgeschreven krijgen. Veel…
Droge handen en eczeemDroge handen en eczeemHet is goed mogelijk dat je last hebt van droge handen omdat je eczeem hebt. Eczeem is een huidaandoening en veel mensen…

Pijnlijke voeten, wat doe je er aan?Pijnlijke voeten, wat doe je er aan?Onze voeten zijn kostbaar. We lopen er ieder dag mee. Wanneer je pijn hebt in je voeten, dan wordt het lopen vervelend.…
Gigantisme: de reuzen onder de mensenNederlanders behoren tot de langste mensen ter wereld. Maar er is altijd een overtreffende trap: sommige mensen stijgen…

Reageer op het artikel "Eczeem of dermatitus"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Costaric
Gepubliceerd: 10-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!