Ingegroeide teennagels: Oorzaken, symptomen en behandelingen

Ingegroeide teennagels: Oorzaken, symptomen en behandelingen Een ingegroeide teennagel is een veel voorkomende aandoening die ontstaat wanneer de rand van de teennagel in de aangrenzende huid groeit. De nagel groeit met andere woorden in het huidvlees in plaats van er overheen. Hierdoor ontstaat een ontsteking die onbehandeld leidt tot een infectie. Vooral de nagel van de grote teen is aangetast. Pijn, een zwelling, eelt en een pusafscheiding zijn enkele symptomen van de nagelaandoening. Dankzij enkele tips is het mogelijk om de pijn te verlichten, maar de medische behandeling van de ingegroeide teennagel gebeurt het best door de arts. De meeste ingegroeide teennagels zijn te voorkomen door een goede verzorging van de tenen en voeten, en door het dragen van goed passende schoenen.

Synoniemen

Synoniemen voor een ingegroeide teennagel zijn:
 • incarnatio unguis
 • onychocryptose
 • onychocryptosis
 • unguis incarnatus

Oorzaken van ingegroeide teennagel

Verschillende oorzaken zijn bekend voor ingegroeide teennagels

Afwijkingen aan nagel of teen

Bij een aantal nagelafwijkingen en voetafwijkingen alsook andere aandoeningen komen sneller ingegroeide teennagels tot stand:
 • artrose (reumatische aandoening van gewrichtskraakbeen)
 • dikke tenen die kleine nagels hebben
 • gekantelde, bolle teennagels
 • het Ehlers-Danlos-syndroom (aandoening met symptomen aan huid en gewrichten)
 • klompvoeten (voeten van baby draaien naar binnen en beneden)
 • knikvoeten
 • platvoeten (pijnloze voetafwijking met voetzool op de grond)
 • reuma

Schimmelinfectie

Een schimmelinfectie aan de voet (voetschimmel) vergroot het risico op het ingroeien van een teennagel.

Slecht geknipte teennagels

Ook het te kort of rond knippen van de teennagels of het knippen van de randen leidt sneller tot een ingegroeide teennagel.

Slecht passend schoeisel, panty's of sokken

Door het dragen van slecht passende schoenen (te klein, te smal, te knellend), of het dragen van panty’s of sokken, ontstaat druk op de huid die aan de rand van de teen komt. Vooral de nagel van de grote teen is getroffen in deze omstandigheden, maar in principe is mogelijk elke teen aangetast.

Slechte houding

De manier waarop een persoon loopt of staat, verhoogt soms de kans op het ontwikkelen van ingegroeide teennagels.

Trauma

Wanneer patiënten de teen ergens tegenaan stoten tijdens het sporten, op het werk of elders, ontstaat soms een ingegroeide teennagel. Ook nagelbijten of de nagel zelf afscheuren zijn afgeraden.

Zweetvoeten

Bij patiënten met extreme zweetvoeten is de nagelwal verweekt, waardoor de nagelrand sneller in de aangrenzende huid terechtkomt.

Symptomen: Vaak aan nagel van grote teen

Meestal is de grote teen getroffen. Het scherpe uiteinde van de nagel drukt in het huidvlees op één of beide zijden van de nagel waardoor de nagel gaat krullen. De huid daarrond wordt vervolgens rood, gevoelig, hard en gezwollen. Een ontstekingsreactie komt tot stand wanneer de teennagel dieper in de huid prikt. Dit gaat mogelijk gepaard met volgende klachten:
 • bloedingen aan het nagelgebied
 • een groei van wild vlees in het nagelgebied (door ontstekingsreactie)
 • een heldere, witte of gele pusafscheiding
 • een huidontsteking op de teenpunt
 • een ophoping van vocht in het gebied dat grenst aan de teen
 • een overmatige groei van de huid rond de aangetaste teen
 • een verdikking van de nagelwal met eeltvorming
 • teenpijn, pijn aan de grote teen of ongemak bij het uitoefenen van druk op de teen

Alarmtekens

Bij een aantal patiënten ontstaat een ontsteking van ingegroeide teennagel wat gepaard gaat met een bloeding of een pusafscheiding. Dit wijst mogelijk op een infectie waarvoor een medische behandeling vereist is. Ook is medisch advies noodzakelijk bij patiënten met een slechte bloedsomloop (diabetes mellitus of een perifere vaataandoening) of bij patiënten met zenuwbeschadiging in de voet of het been. Deze patiënten lopen sneller het risico op ernstige complicaties waarvoor een amputatie vereist is.

Behandeling van nagelafwijking

Zelfzorg
De teenpijn verhelpen is mogelijk met pijnstillers (zoals paracetamol), een bad met zout water te nemen of de voet omhoog te houden. Om geen verdere druk aan de teen te veroorzaken, is het belangrijk om open schoenen te dragen (zoals sandalen of slippers). Het dragen van sokken is bij de aanwezigheid van een infectie geen goed idee. De verdere behandeling van de ingegroeide teennagel gebeurt het best door de arts of een podotherapeut omdat anders soms nog meer schade tot stand komt. Verder verlicht de pijn door het nemen van pijnstillers, maar verdwijnt het probleem zelf niet.

Professionele medische behandeling
Diverse behandelingen zijn mogelijk bij een ingegroeide teennagel. De behandelingskeuze hangt af van de ernst van de ontsteking en de mate van de nagelingroei, alsook of de patiënt lijdt aan een onderliggende ziekte of eerder reeds ingegroeide teennagels gehad heeft.

De arts vermindert de druk op de nagelrand door het centrale nagelgedeelte dun af te slijpen (glad vijlen). Verdikt weefsel (wild vlees) stipt de arts aan met zilvernitraat zodat dit verdwijnt. Ook is het mogelijk om de nagelrand te verhogen via een wattenbolletje of rubberen gootje dat hij dan onder de nagel schuift. Het wegknippen van de nagelrand onder plaatselijke verdoving behoort ook tot de mogelijkheden. Het is eveneens mogelijk om onder lokale verdoving de nagelwortel te versmallen waardoor de infectie beter geneest. Een chirurgische behandeling is soms nodig als de aandoening niet verbetert met bovenstaande maatregelen of wanneer veel wild vlees groeit in het nagelgebied. De arts verwijdert de teennagel dan gedeeltelijk of helemaal. Een bloeding of wondinfectie zijn mogelijke complicaties van een teennageloperatie. Bij tekenen van een infectie is tot slot antibiotica vereist.

Prognose van ingroeien van teennagel

Het is meestal goed mogelijk om een ingegroeide teennagel te behandelen, maar de aandoening is wel hardnekkig en komt ook sneller terug wanneer patiënten hier last van hebben gehad in het verleden.

Preventie van nagelaandoening

Mensen wassen de voeten dagelijks met water en zeep, en zorgen daarna dat de voeten droog en schoon blijven. Net na het baden, knippen mensen de teennagels recht en niet te kort af. Nagels met een hoger vochtgehalte zijn namelijk minder kwetsbaar. Sokken vervangen mensen ook regelmatig. Mensen dragen voorts comfortabele en goed passende schoenen. Tot slot bezoeken patiënten met tekenen van een ingegroeide teennagel meteen de arts voor een goede behandeling.

Complicaties van ingegroeide teennagels

Wanneer een teennagel ingroeit, is het belangrijk om zo snel mogelijk op te treden omdat anders mogelijk een infectie tot stand komt.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ingegroeide teennagel: Oorzaken, symptomen, behandelingIngegroeide teennagel: Oorzaken, symptomen, behandelingEen ingegroeide teennagel zie je het meest aan de grote teen. Eén of beide zijkanten van nagel is gekromd en snijdt in d…
Ingegroeide teennagel: oorzaken en wat kun je eraan doen?Ingegroeide teennagel: oorzaken en wat kun je eraan doen?Een ingegroeide teennagel begint met druk in de rand van de nagelplooi en deze kan doorgroeien tot in de huid. Dit geeft…
Behandeling van ingegroeide teennagels altijd belangrijkBehandeling van ingegroeide teennagels altijd belangrijkEen ingegroeide teennagel is een vervelende klacht, die je beter in een vroeg stadium kunt aanpakken, teneinde latere ch…
Ingegroeide nagel behandelenIngegroeide nagel behandelenWanneer de nagel in de huid ingroeit, spreken we van een ingegroeide nagel. Dit komt het vaakst voor bij de teennagels,…

Nekkrampen (nekspasmen): Oorzaken van krampen in nekNekkrampen (nekspasmen): Oorzaken van krampen in nekSommige patiënten kampen met nekkrampen (nekspasmen), een heel vervelend symptoom dat optreedt wanneer de spieren in de…
Pijn in de schildklier: oorzaken van pijnlijke schildklierPijn in de schildklier: oorzaken van pijnlijke schildklierVerschillende schildklieraandoeningen worden geassocieerd met pijn in de schildklier. De schildklier is een vlindervormi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Printeboek, Pixabay
 • Geraadpleegd op 13 maart 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • How to deal with an ingrown toenail, https://firstaidkelowna.ca/how-to-deal-with-an-ingrown-toenail/
 • Ingrown Toenail Woes: The Curves Nobody Wants, https://ottawafootclinic.com/practice-areas/ingrown-toenail/
 • Ingrown toenail, https://medlineplus.gov/ency/article/001237.htm
 • Ingrown Toenails and Runners, https://runnerclick.com/ingrown-toenail/
 • Ingrown toenails, https://patient.info/health/ingrowing-toenails-ingrown-toenails
 • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ingrown-toenails/symptoms-causes/syc-20355903
 • The Only Ways to Get Rid of Ingrown Toenails, According to Experts, https://www.rd.com/health/conditions/ingrown-toenail/
 • Understanding Ingrown Nails – Symptoms, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/understanding-ingrown-nail-symptoms
 • Understanding Ingrown Nails -- the Basics, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/understanding-ingrown-nail-basics
 • Understanding Ingrown Nails – Treatment, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/understanding-ingrown-nail-treatment
 • What to do about an ingrown toenail, https://www.medicalnewstoday.com/articles/166268.php
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 12-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.