Teenpijn: Pijn aan teen of tenen door aandoening of letsel

Teenpijn: Pijn aan teen of tenen door aandoening of letsel Bij pijn in de teen is een probleem met één of meer teenstructuren aanwezig. Dit gebeurt door een letsel, een ziekte of een afwijking aan de huid, de zenuwen, de botten, de bloedvaten en/of de zachte weefsels. Verder zijn één teen of meerdere tenen aangetast. Teenpijn gaat soms gepaard met andere klachten, zoals gevoelloosheid, brandende pijn en warmte aan de teen of voet, een zwelling van de teen of andere symptomen. De meest voorkomende oorzaken van de teenpijn omvatten ingegroeide teennagels, eelt, blaren en een hamerteen, maar ook andere oorzaken zijn gekend. Vaak verhelpt ander schoeisel de teenaandoening, maar soms is een medicamenteuze of chirurgische behandeling noodzakelijk. Het is tot slot vooral bij ernstige pijn en bijkomende klachten nodig om een arts te raadplegen.

Blauwe teen syndroom: Aandoening aan tenen

Bij het blauwe teen syndroom ontstaan, zoals de naam reeds doet vermoeden, blauwe tenen die erg pijnlijk zijn. De kleine bloedvaten van de voet zijn geblokkeerd. Hierdoor is de bloed- en zuurstofdoorstroming verminderd, hetgeen de karakteristieke blauwe teenkleur en de pijn verklaart.

Blaren

Een blaar is een zakje vloeistof dat zich tussen de bovenste huidlagen bevindt. De meest voorkomende oorzaken van blaren zijn wrijving, bevriezing, branding, een infectie en chemische brandwonden. Blaren zijn ook een symptoom van sommige aandoeningen. Goede schoenen en sportsokken voorkomen vaak blaren. Een medische behandeling is normaal gesproken niet nodig bij blaren die vanzelf verdwijnen.

Eeltknobbel en pijn in de teen

Een eeltknobbel is een benige bult langs de rand van de voet, naast de basis van de grote teen. Vaak verschijnt een eeltknobbel door het dragen van foute of ongemakkelijke schoenen. Het eerste teengewricht is hierdoor soms verplaatst. Ook ouderen zijn gevoelig voor een eeltknobbel. Vaak is het hebben van een eeltknobbel geassocieerd met hamertenen. Meer comfortabele schoenen zijn nodig. Indien de patiënt nog teenpijn ervaart, is het belangrijk om de arts op te zoeken. Soms is namelijk een operatie nodig.

Gebroken teen en teenpijn

Bij een gebroken teen is één van de botjes in de teen gebroken. Bij kleine breuken (fracturen) is rust en ijs aanbevolen, eventueel in combinatie met pijnstillers. Bij ernstige breuken in de teen is meestal chirurgie nodig.

Hallux rigidus en pijnlijke teen

Hallux is de medische term voor ‘grote teen’. Bij hallux valgus ontstaat een afwijking in de stand van de grote teen waarbij deze naar buiten gericht staat. Hierdoor ontstaan afwijkende drukverhoudingen. Gaandeweg vormt zich ter hoogte van het gewricht tussen middenvoet en teen een exostose (knok). De grote teen komt hierbij over de ander tenen heen te liggen. Een soortgelijke gewrichtsaandoening waarbij de teen niet naar buiten staat, maar naar beneden gebogen is, heet hallux flexus of hallux rigidus (artrose aan gewricht grote teen met pijn en stijfheid). Gewrichtspijn en stijfheid van de gewrichten zijn hierbij kenmerkend. Deze progressieve teenaandoening behandelt de arts met pijnstillers en rekoefeningen. In sommige gevallen is een chirurgische ingreep wel noodzakelijk.

Hamerteen

Bij hamerteen (digitus malleus) buigt de tweede, derde of vierde teen in het middengewricht, waardoor een hamerachtige uitstraling ontstaat. Een foute spierbalans of het dragen van fout schoeisel ligt aan de basis van deze teenaandoening. Betere schoenen met een brede, diepe teentip zijn noodzakelijk. Verder adviseert de arts mogelijk teenspieroefeningen zodat de teenspieren vergroten. Een operatie is nodig wanneer deze zelfzorgmaatregelen niet werken en de patiënt kampt met aanhoudende teenpijn.

Ingegroeide teennagel

Bij een ingegroeide teennagel verschijnt wanneer de huid aan één of beide zijden van een teennagel over de teennagel groeit. Deze pijnlijke aandoening veroorzaakt soms infecties aan de teen (teeninfecties). De patiënten zijn vaak geholpen door het vier keer per dag weken van de aangetaste voet in warm water. Daarna mag de patiënt tussen de nagel en de natte huid steken. Werkt dit niet, dan is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Jicht

Jicht is een vorm van artritis (gewrichtsontsteking). Hierbij verzamelen kristallen zich in de gewrichten van de teen (meestal de grote teen), waardoor de patiënt kampt met ernstige pijn in de teen. Een gezwollen teen komt ook tot stand. De behandeling bestaat uit het laten rusten van de voet, het koelen van de pijnlijke teen en het vermijden van voedingsmiddelen die jicht verergeren. Medicijnen zoals colchicine, niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) of prednison (een vorm van corticosteroïden, een krachtige ontstekingsremmer) verminderen de pijn die gepaard gaat met jicht.

Klauwteen

Bij een klauwteen wijst de teen naar beneden of is het niet mogelijk om de teen te strekken. Deze zeer sterk gefixeerd-gebogen teen resulteert uit zenuwschade. Diabetes mellitus (suikerziekte) heeft bijvoorbeeld als complicatie ‘diabetische neuropathie’ waarbij soms een klauwteen optreedt. Ook alcoholisme (alcoholische neuropathie) veroorzaakt deze aandoening waarbij teenpijn tot stand komt door zwakkere spieren (spierzwakte) in de voet. De patiënt moet hierbij speciaal schoeisel dragen om de klauwteen te ondersteunen. Indien de patiënt dit nalaat, ontstaat irritatie en eeltvorming. Hoge hakken en nauw zittende schoenen zijn hierbij uit den boze. Verder zijn oefeningen aanbevolen voor de tenen en teengewrichten. Schoeninzetten zijn voor een aantal patiënten voorts zeer nuttig. Indien deze tips niet helpen, is het verstandig om met een arts te praten over een mogelijke operatie aan de teen.

Likdoorns en eelt en pijnlijke tenen

Een likdoorn (clavus) is een plaatselijke eeltachtige verdikking van de huid, voornamelijk op de tenen van de voet. Deze ophopingen van taaie huid doen denken aan ‘horens’. Ze ontstaan vooral door mechanische belasting (irritatie of druk). Eelt en likdoorns zijn vaak het gevolg van fout passend schoeisel. Betere schoenen zijn essentieel. Verder is het aanbevolen om de voet te weken en daarna een puimsteen of een voetenvijl te gebruiken om de extra huid te verwijderen.

Morton neuroom en voetpijn

Bij een Morton neuroom ontstaat een goedaardige zwelling die uitgaat van een zenuw, in de voet. Hardlopen of het dragen van fout schoeisel zijn enkele risicofactoren voor een Morton neuroom. Hierdoor ontstaat namelijk een samendrukking van de zenuwen. Teenpijn en ook pijn in de voet zelf (voetpijn) zijn mogelijke symptomen. Betere schoenen dragen is nodig, en dit best zo snel mogelijk nadat de klachten ontstaan omdat anders een operatie onvermijdelijk is.

Teenverstuiking en pijnlijk letsel aan teen

Bij een verstuiking van de teen of gekneusde teen is de pees of zijn de zachte weefsels van de teen beschadigd. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het lopen op een teen of wanneer iets of iemand op de teen terechtkomt. Naast pijn aan de teen verschijnt een zwelling bij een teenverstuiking. Normaal gesproken verdwijnt de teenpijn als gevolg van een verstuiking binnen enkele dagen.

Tumor

In extreem zeldzame gevallen ontstaat een bottumor in de teen, wat gepaard gaat met teenpijn. Dit treedt slechts op bij gemiddeld 3-6% van alle bottumoren.

Turfteen

Bij een turf teen (turfteen) krijgt de patiënt teenpijn die hij voelt aan de basis van de grote teen. Deze blessure van het hoofdgewricht van de grote teen komt vaak tot stand door overmatige spanning op dit gewricht. Dit gebeurt bij een aantal sporten zoals bij American Football. De grote teen komt daarbij in een extreme positie terecht waardoor druk ontstaat op dit teengewricht. Een turf teen is soms ook een vorm van sesamoïditis of een sesamoidfractuur.

Sesamoidfractuur

Sesambeentjes zijn kleine beentjes in de vorm van sesamzaadjes, die in de omgeving van sommige gewrichten (aan vingers en tenen) aanwezig zijn, en dan met name in het verloop van pezen en in gewrichtskapsels. In de knie komen ook sesambeentjes voor. Bij een sesamoidfractuur in de teen ontstaat een gaatje tussen de kleine botten (sesamoïden) die zijn ingebed in pezen die aan de grote teen zijn bevestigd. Pijn in en rond de grote teen komen vaak voor. Rust, ijs, en de voet verhogen van de voet zijn nodig. De gekozen schoenen moeten verder stijve zolen hebben om de druk te verlichten. Voorts mag de patiënt pijnstillers nemen. Helpen deze adviezen niet, dan is het nodig om de arts te raadplegen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een gebroken teenEen gebroken teenEen gebroken teen kun je oplopen door bijvoorbeeld je teen erg hard te stoten of er iets op te laten vallen. In de paard…
Overrijdende tenen, een afwijking aan de teenOverrijdende tenen, een afwijking aan de teenBij overrijdende tenen hebben een of meerdere tenen een afwijking. Hierbij is de teen zo gedraaid dat hij over de andere…
Hamertenen; van oorzaak tot behandelingHamertenen; van oorzaak tot behandelingHamertenen is een afwijking aan je tenen. Een hamerteen is een teen die afwijkend staat en verschillende oorzaken kan he…
De meest voorkomende teenafwijkingen op een rijtjeDe meest voorkomende teenafwijkingen op een rijtjeAfwijkingen aan de tenen komen veel voor. Meestal gaat om het kromme tenen, hamertenen, klauwtenen, vergroeide tenen of…

Blaren: Oorzaken en behandelingen van blaarvorming op huidBlaren: Oorzaken en behandelingen van blaarvorming op huidVrijwel iedereen heeft wel eens te maken gehad met één of meer blaren op de handen en/of de voeten. Blaren zijn zakjes g…
Droge huid rond de ogen: Oorzaken en behandelingenDroge huid rond de ogen: Oorzaken en behandelingenEen aantal patiënten kampt met een droge huid rond de ogen. Dit symptoom is het gevolg van enkele aandoeningen zoals ecz…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cnick, Pixabay
  • Geraadpleegd op 10 september 2017:
  • Blaar tussen je tenen? Dit doe je ertegen!, https://www.flaironline.nl/lekkerleven/blaar-tussen-je-tenen-dit-doe-je-ertegen/
  • Blisters: Causes, Treatments and Prevention, http://www.medicalnewstoday.com/articles/264783.php
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Morton neuroom: Pijn aan voet door zwelling van zenuw, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/172352-morton-neuroom-pijn-aan-voet-door-zwelling-van-zenuw.html#symptomen-pijn-aan-voet
  • Toe joint pain, http://www.foot-pain-explored.com/toe-joint-pain.html
  • Toe pain, http://www.medicinenet.com/toe_pain/symptoms.htm
  • Toe pain, http://www.webmd.com/pain-management/guide/foot-pain-causes-and-treatments#3-5 en http://www.webmd.com/pain-management/guide/foot-pain-causes-and-treatments#4
  • Turf teen, https://www.fysiodouma.nl/wiki/turf-teen/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.