Overrijdende tenen, een afwijking aan de teen

Overrijdende tenen, een afwijking aan de teen Bij overrijdende tenen hebben een of meerdere tenen een afwijking. Hierbij is de teen zo gedraaid dat hij over de andere tenen komt te liggen. Dit kan een zeer vervelend en pijnlijk probleem zijn. Overrijdende tenen komen vooral voor bij oudere mensen. Toch wordt het ook gezien bij jongere personen. Een overrijdende teen verdwijnt niet vanzelf. Er is een operatie nodig om de teen weer recht te krijgen.

Wat zijn overrijdende tenen?

Bij overrijdende tenen liggen er één of meerdere tenen over een andere teen. Dit kan een vervelend gevoel geven tijdens het wandelen. De tenen kunnen pijnlijk aanvoelen en na verloop van tijd kunnen er ook wondjes ontstaan op de teen. Bovendien kan het gewricht van de overrijdende teen ontsteken door de rare houding van het gewricht. Dit zorgt op zijn beurt weer voor extra pijn.
Bovendien komen overrijdende tenen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit is te verklaren omdat vrouwen meer hoge hakken dragen waardoor er meer druk op de tenen wordt gezet tijdens het wandelen.

Oorzaak van overrijdende tenen

De meest voorkomende oorzaak van overrijdende tenen is te nauwe schoenen dragen. Ook hakken kunnen voor overrijdende tenen zorgen. Dit komt omdat de tenen te weinig plaats hebben om te bewegen. Bij hakken komt er ook nog veel druk op de tenen te staan tijdens het wandelen. Als je deze schoenen veel draagt, zal na verloop van tijd de teen een manier zoeken om wel in de schoen te passen. Meestal zullen de tenen langzaam dichter naar de andere teen leunen. Na een tijd groeit hij ook over de andere tenen.

Een andere oorzaak is een halux valgus. Bij een halux valgus is het de grote teen die een afwijking heeft. Deze afwijking ontstaat ook door te nauwe schoenen. Hierbij zal de grote teen langzaam naar de andere tenen toe schuiven. Soms kan hij ook onder of over de andere tenen groeien.

Hoe overrijdende tenen voorkomen?

Er zijn een aantal tips die kunnen helpen om overrijdende tenen te voorkomen:
  • Draag altijd schoenen die breed genoeg zijn bij de tenen. Loop nooit op schoenen die te klein zijn, ook al zijn ze nog zo mooi.
  • Probeer om hakken niet heel de dag door te dragen. Vooral als het hakken zijn van meer dan vijf centimeter. Wanneer je toch graag op stap gaat met hakken kan je een tweede paar schoenen zonder hak meenemen en wisselen wanneer je voeten pijn beginnen te doen.
  • Luister goed naar je voeten. Als je tenen pijnlijk aanvoelen is dit een teken dat je ze moet laten rusten. Ze doen pijn omdat er te veel druk op de tenen staat. De pijn ontstaat om aan te geven dat er anders beschadiging kan optreden.
  • Als je snel last hebt van druk op de tenen kan je, als dit mogelijk is, gedurende de dag een paar keer gaan zitten. Door te zitten hoeven je voeten niet heel je lichaam te dragen en krijgen ze de kans om te rusten. Verder is het beter om zo nu en dan je schoenen uit te doen als dit kan. Hierdoor kunnen de voet en de tenen optimaal rusten.

Behandeling

Operatie

Je kan zelf de tenen ruimte geven door bredere schoenen te dragen en minder op hakken te lopen. Toch zal er een operatie nodig zijn om de schuinstand van de teen weer recht te krijgen. Deze operatie heeft hetzelfde principe als de operatie van een halux valgus en van een hamerteen, namelijk een pin die operatief wordt geplaatst om de teen weer recht te houden. De arts raadt af om te opereren bij kinderen omdat hun tenen nog groeien en de operatie geen zin kan hebben. Ook als je weinig tot geen pijn hebt aan de tenen wordt niet aangeraden om de operatie uit te voeren. Wanneer je wekelijks wondjes op je tenen hebt of het moeilijk wordt om te wandelen zal er wel gekozen worden voor een operatie.

Podoloog

Als je geen operatie wil en last hebt van een beginnende overrijdende teen kan je ook eens langsgaan bij een podoloog of voetspecialist. Deze zijn gespecialiseerd in afwijkingen aan de voeten en tenen. Deze arts zal naar je tenen kijken en samen met jou bespreken wat de mogelijkheden zijn. Eventueel kan er ook een steunzool worden aangemaakt zodat de druk die je in de tenen voelt, verspreidt wordt over heel de voet en de tenen rust krijgen. Verder kan er ook gekeken worden of aangepast schoeisel voor jou een mogelijkheid kan zijn om je overrijdende tenen te laten rusten. Deze oplossingen zullen het probleem niet wegnemen, maar je wel meer comfort geven als je wandelt.

Lees verder

© 2017 - 2024 Leen0095, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De meest voorkomende teenafwijkingen op een rijtjeDe meest voorkomende teenafwijkingen op een rijtjeAfwijkingen aan de tenen komen veel voor. Meestal gaat om het kromme tenen, hamertenen, klauwtenen, vergroeide tenen of…
Hamertenen; van oorzaak tot behandelingHamertenen; van oorzaak tot behandelingHamertenen is een afwijking aan je tenen. Een hamerteen is een teen die afwijkend staat en verschillende oorzaken kan he…
Likdoorn, wat is het en hoe voorkom je het?Likdoorn, wat is het en hoe voorkom je het?Bijna iedereen krijgt er eens in zijn leven wel eens mee te maken, een likdoorn onder de voet of tussen of op een teen.…
Hallux Valgus: het scheefgroeien van de grote teenHallux Valgus: het scheefgroeien van de grote teenBij pijnklachten aan de voet, en met name aan het gebied rond het grote teengewricht, kan het zijn dat je last hebt van…

Osteoporose: Verlies van botmassa met risico op botbreukenOsteoporose: Verlies van botmassa met risico op botbreukenBij osteoporose (osteoporosis, botontkalking) is te weinig bot aanwezig al is het aanwezige bot wel normaal. Bij de botz…
Vergrote baarmoeder: symptomen, oorzaak en behandelingVergrote baarmoeder: symptomen, oorzaak en behandelingEen gezwollen, vergrote baarmoeder kan komen door zwangerschap of door een onderliggende aandoening. Een normale baarmoe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bengun5, Flickr (CC0)
  • http://www.podologiepraktijk.be/aandoeningen/voetafwijkingen.html
  • http://www.praktijk-debron.be/podologie-voetverzorging
Leen0095 (84 artikelen)
Laatste update: 17-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.