Hallux Valgus: het scheefgroeien van de grote teen

Hallux Valgus: het scheefgroeien van de grote teen Bij pijnklachten aan de voet, en met name aan het gebied rond het grote teengewricht, kan het zijn dat je last hebt van Hallux Valgus. Wat is dit en wat is er aan te doen?

Oorzaak van scheefgroei van de grote teen

Een Hallux Valgus kan door een aantal oorzaken ontstaan. Ten eerste kan er door erfelijkheid sprake zijn van een zwak teengewricht, wat snel scheefgroeit. Daarnaast wordt de Hallux Valgus voornamelijk veroorzaakt door het lopen op (te) hoge hakken. Om deze reden is de Hallux Valgus een afwijking aan de grote teen die vooral bij vrouwen voorkomt.

Wat zijn de klachten bij een Hallux Valgus?

De klachten die ontstaan bij een Hallux Valgus zijn een scheefgroei van de grote teen. Het grote teengewricht groeit scheef, waardoor de grote teen naar binnen groeit, richting de andere tenen. Het gevolg van deze scheefgroei is pijn. Men heeft last bij het lopen, maar kan daarnaast ook in toestand van rust pijnklachten hebben. De pijn kan vanuit de voorvoet uitstralen tot naar het onderbeen. De hevigheid van de pijnklachten verschilt per persoon.

Wat adviseert de specialist bij een Hallux Valgus

Bij een vergevorderde scheefstand van de grote teen zal de arts een operatie adviseren. Bij zo'n operatie wordt het teengewricht gebroken en weer rechtgezet. Wanneer de scheefgroei beperkt is en de pijn nog te verdragen is, dan zal geadviseerd worden nog met een operatie te wachten. Meestal zal er op termijn toch een operatie nodig zijn, omdat de scheefgroei blijft toenemen. Zolang een operatie nog niet nodig is, of als je dit zelf nog niet wilt, dan kun je proberen de voet te ontzien door het plaatsen van speciale voetkussentjes in je schoenen. Deze kussentjes geven wat verlichting in de pijnklachten, alhoewel sommige mensen aangeven juist meer pijn te hebben bij het dragen van voetkussentjes.

Hoe ingrijpend is de operatie aan de Hallux Valgus?

Een operatie aan de Hallux Valgus valt voor veel mensen mee, men wordt verdoofd door middel van een ruggenprik. Hierdoor heeft men niet de nare ervaring van een narcose en de nasleep ervan. Je moet wel rekenen op een lange herstelperiode. Meestal zal de voet na de operatie in het gips worden gezet, zodat je in je bewegingsvrijheid beperkt bent. Er wordt ook wel gekozen voor het aanmeten van een soort loopschoen. Na de operatie mag je meestal wel op de voet lopen. De pijnklachten na de operatie verschillen per persoon. Sommige mensen geven aan nauwelijks napijn gehad te hebben en anderen hebben na vier maanden nog last van pijnklachten.

Moet ik mij wel of niet laten opereren?

Een operatie aan de Hallux Valgus is altijd het overwegen waard, zeker wanneer je gehinderd wordt door pijn bij het lopen en je hierdoor minder activiteiten gaat ondernemen. De operatie zelf is niet vervelend, de nasleep ervan kan wel tegenvallen, maar dat hoeft niet. Uiteindelijk is men gebaat bij de operatie, zeker wanneer je mobiliteit door de Hallux Valgus is verminderd. Wanneer de pijn wel meevalt en alleen af en toe optreedt, is het wellicht (nog) niet echt nodig de operatie te ondergaan.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnlijke voeten, wat doe je er aan?Pijnlijke voeten, wat doe je er aan?Onze voeten zijn kostbaar. We lopen er ieder dag mee. Wanneer je pijn hebt in je voeten, dan wordt het lopen vervelend.…
Pijn bij hallux valgus? Gebruik eens een tenenspreiderPijn bij hallux valgus? Gebruik eens een tenenspreiderHallux valgus is een aandoening aan de tenen die veel voorkomt, zowel bij jongeren als bij ouderen. De vergroeiing van d…
Scheve grote teen corrigeren met een teencorrectorScheve grote teen corrigeren met een teencorrectorVeel mensen hebben last van een hallux valgus of scheve grote teen. De scheefstand van de teen is vaak het gevolg van ve…
Knobbel op voet: Hallux valgus operatie en behandelingKnobbel op voet: Hallux valgus operatie en behandelingLast van een knobbel op voet? Een knobbel op voet kan wijzen op een hallux valgus. Hallux valgus verwijst naar een stand…

De Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD)De Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD)De ICD is een klein apparaatje voor mensen met een gevaarlijke, onvoorspelbare hartritmestoornis bij wie medicijnen niet…
Boezemfibrilleren: de meest voorkomende hartritmestoornisBoezemfibrilleren: de meest voorkomende hartritmestoornisBoezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis. Vele mensen krijgen naar mate ze ouder worden te maken met…
Reactie

Podoloog (infoteur), 06-01-2011 #1
In de Podologie hebben we veel resultaat geboekt met steunzolen en eventueel spalken (snachts).
Wel moet er een onderzoek plaatsvinden of er progressie mogelijk is.

Ook wordt vaak niet verteld dat na de operatie problemen met littekenweefsel kunnen onstaan en vaak afwikkeling over de grote te teen niet goed meer mogelijk is door verstijving van het gewricht (regidus) en daarna weer andere klachten onstaan.Vaak komen de mensen alsnog om steunzolen!

Jammer dat te weinig specialisten hier van afweten!

Eerdaags schrijf ik hier een artikel over,
Groeten aan je voeten
Ruud Reactie infoteur, 06-01-2011
Dank je voor je aanvullende info!

Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.