Scheve grote teen corrigeren met een teencorrector

Scheve grote teen corrigeren met een teencorrector Veel mensen hebben last van een hallux valgus of scheve grote teen. De scheefstand van de teen is vaak het gevolg van veel druk op de grote teen door het gebruik van verkeerd schoeisel. De aandoening kan zeer pijnlijk zijn, het kopen van schoenen bemoeilijken en leiden tot een ontsteking of zenuwbeknelling. Behandeling van het probleem is dan ook vaak zeer gewenst. Alvorens te kiezen voor een operatie kan het gebruik van een grote teencorrector 's nachts dan wel overdag mogelijk een uitkomst bieden. Door gebruik van een dergelijke brace gaat de teen weer zijn oorspronkelijke stand aannemen.

Grote teencorrector voor hallux valgus


Scheve grote teen of hallux valgus

Veel mensen hebben er last van: een scheef gegroeide grote teen. Hiervoor wordt ook wel de wetenschappelijke benaming hallux valgus gebruikt. Hierbij staat het middenvoetsbeentje van de grote teen naar buiten of mediaal, terwijl de teen zelf naar binnen knikt (lateraal). Er wordt dan gesproken van een valgusstand van de grote teen. Kenmerkend is een grote knobbel bij het begin van de grote teen.

Een scheve grote teen of hallux valgus is een vervelend probleem. Niet alleen kan de aandoening zeer pijnlijk zijn, het kan ook leiden tot een ontsteking, meer specifiek een slijmbeursontsteking of bursitis. Daarnaast kan het ook de zoektocht naar nieuwe schoenen bemoeilijken omdat geen enkele pasvorm comfortabel aansluit. Sommige mensen schamen zich ook voor hun voeten bij het bestaan van deze aandoening en durven om die reden geen open schoenen meer te dragen.

Combinatie met Mortons neuralgie

Wie last heeft van een hallux valgus kan tevens Mortons neuralgie ontwikkelen. Dit is een zenuwbeknelling in de voet. De zenuw raakt dan bekneld tussen de kopjes van het derde en vierde middenvoetsbeentje. Het gevolg is een hevige stekende pijn, soms gecombineerd met tintelingen in de grote teen. De aandoening kan lopen en staan zeer pijnlijk maken.

Hoe ontstaat de scheefstand van de teen?

Alhoewel het mogelijk is dat een scheefstand van de teen aangeboren is, is het in de meeste gevallen een verworven probleem. In de meeste gevallen is het dragen van verkeerd schoeisel hier debet aan. Dit blijkt wel uit het feit dat dit probleem bij inheemse volkeren die altijd blootsvoets lopen vrijwel niet voorkomt. Vooral het dragen van puntige schoenen met een hoge hak is een risicofactor voor het ontwikkelen van een scheve grote teen. De teen wordt door de krachten die worden uitgeoefend tijdens het lopen dan in een onnatuurlijke stand gedwongen die na verloop van jaren kan leiden tot de aandoening. Wie is geboren met een spreidvoet of doorgezakte voorvoetboog heeft een groter risico op het ontwikkelen van een hallux valgus.

Behandeling van hallux valgus

Wie pijnklachten ondervindt als gevolg van een scheefstand van de grote teen en op zoek is naar pijnverlichting doet er in de eerste plaats verstandig aan het eigen schoeisel te inspecteren. Draag je vaak puntige schoenen met een hak dan is de kans groot dat dit de aandoening heeft veroorzaakt. Het dragen van platte schoenen die minder druk geven op de tenen geeft dan vaak al enige verlichting. Daarbij kan ook gekozen worden voor het dragen van (al dan niet op maat gemaakte) steunzolen in de schoenen of een speciale sok met gelpatch. Bovengenoemde verlicht natuurlijk wel alleen de pijn, de veroorzaakte 'schade' aan de anatomie van de voet wordt er niet mee verholpen. Hier kan aan gewerkt worden door gebruik van een teencorrector.

Gebruik van een teencorrector om scheve teen te corrigeren

Wie niet alleen de pijn wil verlichten maar tevens af wil van die lelijke scheefstand en daardoor later het met mate dragen van hakken weer mogelijk wil maken, kan ervoor kiezen te werken aan het weer recht maken van de teen door middel van gebruik van een teencorrector. Wie met klachten van een hallux valgus naar de dokter stapt zal vaak gewezen worden op de mogelijkheid van een operatie. Dit is echter wel zeer ingrijpend en daarom is het gebruik van een teencorrector het proberen waard. Mogelijk kun je dan van je probleem afkomen zonder operatie.

Een teencorrector is een hulpmiddel dat zowel 's nachts in bed als overdag in de schoen gedragen kan worden. Het bestaat uit een steun die zich aan de onderkant en de binnenkant van de grote teen bevindt en met een bandje of gespje wordt bevestigd. Sommige teencorrectors hebben een bevestigingsmechanisme ter hoogte van de voorvoet, waar anderen hoger op de voet bevestigd zijn. De steun of brace oefent een constante lichte pressie uit op de teen waardoor deze in de juiste stand wordt gedwongen. Deze pressie wordt over het algemeen niet als oncomfortabel ervaren.

Overdag of alleen 's nachts

Gekozen kan worden voor een teencorrector die alleen 's nachts gedragen hoeft te worden. Er bestaan echter ook correctors die eenvoudig in de schoen gedragen kunnen worden zodat het herstel nog sneller gaat.

Verkrijgbaarheid grote teencorrector

Er zijn verschillende type grote teencorrectors verkrijgbaar. Kies je voor een teencorrector die alleen 's nachts gedragen hoeft te worden dan kun je bijvoorbeeld een corrector nemen van het merk Bauerfeind. De Bauerfeind Valguloc is verkrijgbaar in verschillende maten en kost circa 22. De NEO G Hallux Valgus Splint kost circa 25. Merkloze nachtspalken zijn bovendien verkrijgbaar via Bol.com voor niet meer dan 13 (2019).

Wil je liever een corrector die ook overdag in de schoen gedragen kan worden dan kun je kiezen voor de Hallux Valgus grote teencorrector van Bauerfeind. Doordat gebruik wordt gemaakt van vrij zachte neopreenbanden kan deze corrector comfortabel in een schoen gedragen worden. De teencorrector koop je voor een prijs van circa 35 (2019).

Lees verder

© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hallux Valgus: het scheefgroeien van de grote teenHallux Valgus: het scheefgroeien van de grote teenBij pijnklachten aan de voet, en met name aan het gebied rond het grote teengewricht, kan het zijn dat je last hebt van…
Knobbel op de teen (hallux valgus): oorzaken & behandelingKnobbel op de teen (hallux valgus): oorzaken & behandelingVooral vrouwen van boven de veertig maken kans op het ontwikkelen van een voetknobbel, maar soms treedt deze zogenaamde…
Pijn bij hallux valgus? Gebruik eens een tenenspreiderPijn bij hallux valgus? Gebruik eens een tenenspreiderHallux valgus is een aandoening aan de tenen die veel voorkomt, zowel bij jongeren als bij ouderen. De vergroeiing van d…
Pijnlijke voeten, wat doe je er aan?Pijnlijke voeten, wat doe je er aan?Onze voeten zijn kostbaar. We lopen er ieder dag mee. Wanneer je pijn hebt in je voeten, dan wordt het lopen vervelend.…

Slapeloosheid: tips als je moeite hebt om in slaap te vallenSlapeloosheid: tips als je moeite hebt om in slaap te vallenSlapeloosheid staat ook wel bekend als insomnie. Het is de meestvoorkomende slaapstoornis. Slapeloosheid is een slaapsto…
De hik, een probleem aan het middenrifDe hik, een probleem aan het middenrifDe meesten onder ons hebben wel eens last van de hik. Over het algemeen hebben kinderen er sneller last van dan volwasse…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lamiot, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • http://www.orthopedie.nl/voet/hallux-valgus/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Morton%27s_neuroma
  • https://www.bol.com/nl/p/hallux-valgus-grote-teencorrector-overdag-maat-1/9200000023244689/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 07-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.