Strassburg sok geneest hielspoor zonder pijn

Strassburg sok geneest hielspoor zonder pijn Hielspoor is een pijnlijke aandoening aan de hiel. De pijn wordt veroorzaakt door een verkalkt uitstulpsel nabij de aanhechting van een pees. Voor hielspoor bestaan verschillende behandelmethode. Een weinig ingrijpende en goedkope manier om hielspoor te behandelen bestaat uit het 's nachts dragen van een Strassburg sok. Dit is een sok die door middel van een intelligent ontwerp de voet en kuit in een ietwat gebogen houding dwingt. Hierdoor wordt de peesplaat ontlast en heeft men 's ochtends bij het uit bed stappen al significant minder pijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het dragen van de Strassburg sok een uiterst effectieve behandeling van hielspoor is.

Strassburg sok bij hielspoor


Wat is hielspoor?

Hielspoor of spina calcaneï is een pijnlijke aandoening aan de voet. De pijn wordt veroorzaakt doordat bij de aanhechting van een pees aan de hiel een kalkafzetting is ontstaan. Het kleine uitstulpseltje onderaan de hiel is op een röntgenfoto meestal duidelijk waarneembaar, maar ook een arts of fysiotherapeut kan vaak op basis van klinisch onderzoek de oorzaak van de pijn al goed vaststellen. Vaak is er sprake van een scherpe, stekende pijn in het midden van de hiel. De pijn is meestal het heftigst 's ochtends bij het opstaan. Dit komt doordat in de slaap de spieren in voet en kuit niet gebruikt worden waardoor ze ietwat verstijven en korter worden. De plotselinge druk die dan net na het opstaan wordt uitgeoefend op de peesplaat van de voet kan zorgen voor een heftige pijn, die na een stukje lopen weer wat minder wordt. Men zal ervaren dat de pijn na langere perioden van rust - bijvoorbeeld autorijden of gewoon op de bank zitten - weer erger wordt. Door hielspoor kunnen veel sportieve activiteiten waaronder hardlopen ernstige bemoeilijkt worden.

Oorzaken hielspoor

Hielspoor kan door diverse oorzaken ontstaan. Zo kan het komen door het dragen van slecht schoeisel, dat de voeten in een verkeerde stand dwingt. Ook intensief sporten en overgewicht kunnen de pees in de voet dusdanig belasten dat hielspoor ontstaat. Daarnaast is de oorzaak soms te vinden in het feit dat iemand platvoeten of juist erg holle voeten heeft. Tot slot is een te korte kuitspier niet zelden de oorzaak van de pijnlijke hielaandoening. Dit komt onder meer voor bij kinderen die nog in de groei zijn en bij dames die veel op hoge hakken lopen. Het moet in dat geval niet verward worden met de ziekte van Sever, die vergelijkbare klachten kan geven.

Het stellen van de diagnose hielspoor

Door goed te luisteren naar de klachten en vervolgens onderzoek te doen door middel van het drukken op bepaalde plekken op de hiel kan een arts de oorzaak van de pijn achterhalen. Vaak blijft dan echter onduidelijk of het gaat om hielspoor of een peesplaatontsteking (fasciitis plantaris). Bij hielspoor wordt de pijn veroorzaakt door de genoemde kalkafzetting, terwijl dit bij een op zichzelf staande peesplaatsontsteking niet het geval is. De fasciitis plantaris kan een gevolg zijn van hielspoor. Voor het inzetten van de juiste behandeling is het belangrijk om te weten wat precies het probleem veroorzaakt. Hierover kan een röntgenfoto uitsluitsel geven. Is hierop geen kalkafzetting te zien dan kan eerst gekeken worden of de ontsteking overgaat met rust, koelen, het gebruik van speciale zooltjes in de schoen en eventueel medical taping. Wordt wel daadwerkelijk hielspoor geconstateerd dan komen andere behandelmethoden in aanmerking en duurt het herstel over het algemeen langer.

Gebruik van een Strassburg sok

Voor het behandelen van hielspoor zijn diverse behandelingen mogelijk. Veel daarvan - zoals dry needling, op maat gemaakte zooltjes op een operatie - zijn kostbaar en belastend en worden lang niet altijd vergoed door de zorgverzekering. Een behandeling die helemaal niet duur is en die bij veel mensen aantoonbaar effectief is, is het gebruik van een Strassburg sok. Een Strassburg sok is een lange kous die 's nachts gedragen kan worden en die zijn werk doet terwijl je slaapt. De sok heeft een bandje net onder de knie dat verbonden wordt met een bandje bij de tenen. Het elastiek dat loopt tussen de beide bandjes zorgt ervoor dat de voet in een vaste stand gehouden wordt terwijl je slaapt. Dit houdt zonder dat het ongemakkelijk aanvoelt een lichte rek op de peesplaat. Daardoor verkort de pees zich gedurende de nacht niet en wordt bovendien voorkomen dat peesweefsel gedurende de ontsteking gaat verkleven. Dit voorkomt dat de kalkafzetting toeneemt en geeft de ontstane ontsteking de kans om te genezen.

Wanneer je 's ochtends uit bed stapt - het moment dat de meeste mensen met hielspoor juist vergaan van de pijn - zul je merken dat de pijn een stuk minder is. De processen die de pijn veroorzaken - de verstijving en verkorting van de pezen en spieren in de voet en kuit - hebben door het dragen van de Strassburg sok immers niet plaatsgevonden.

Wetenschappelijk onderzoek naar werkzaamheid van de Strassburg sok

In 2002 zijn in het wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Foot and Ankle Surgery de resultaten van een Amerikaans onderzoek naar de werkzaamheid van de Strassburg sok gepubliceerd. Tijdens dit onderzoek droeg een groep van 89 proefpersonen met hielspoor 's nachts een Strassburg sok, zonder verder een andere behandeling te ondergaan. Van de groep herstelde 97,8% van de hielspoor. De gemiddelde hersteltijd was 18 tot 19 dagen, alhoewel het bij sommigen tot acht weken duurde voor van herstel kon worden gesproken (Barry et al, 2002).

Verkrijgbaarheid Strassburg sok

De Strassburg sok is verkrijgbaar bij diverse webshops en winkels gespecialiseerd in medische hulpmiddelen. De sok hoeft niet duur te zijn in de aanschaf, alhoewel er tussen verschillende merken veel prijsverschil kan bestaan. De sokken zijn onder meer verkrijgbaar van de merken Novamed, Super Ortho en Basko. Deze moet je al kunnen aanschaffen vanaf een prijs van circa 27 (prijs voor het laatst gecheckt in 2017). Vaak zijn ze te vinden bij de sportbraces.

Alternatief: stevige nachtspalk

Vind je de elastieken band maar niets of zoek je iets wat nog steviger is dan zou je ook kunnen kiezen voor een nachtspalk van bijvoorbeeld het merk Thuasne of Aidapt. Deze heeft iets weg van een skischoen en heeft ook tot doel de voet in de juiste stand te dwingen gedurende de nacht. Een dergelijke nachtspalk is wel wat prijziger.

Lees verder

© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hielspoor en sportenHielpijn is een vervelende pijn aan de onderkant van de voet. Veelal is hielspoor de oorzaak van deze pijn. Meer dan 10%…
Pijn aan de hak of hielPijn aan de hak of hielPijn aan de hak of de hiel is meestal het gevolg van een peesplaatontsteking of hielspoor. De behandeling voor beiden is…
Peesplaatontsteking en hielspoor: ernstige pijn in de hielPeesplaatontsteking en hielspoor: ernstige pijn in de hielJe hebt een felle pijn aan de onderkant van je hiel. Vooral 's ochtends als je opstaat of nadat je lang gezeten hebt, is…
Pijn aan de hiel/ hak na hardlopen of springenPijn aan de hiel/ hak na hardlopen of springenVooral (beginnende) sporters krijgen er vaak mee te maken: pijn aan de hiel. Overigens is de juiste benaming hiel geen h…

Blinde lis-syndroom: Darmaandoening met symptomen aan buikBlinde lis-syndroom: Darmaandoening met symptomen aan buikHet blinde lis-syndroom is een aandoening waarbij de darminhoud door een ziekte of operatie stagneert (stilstaat), wat l…
Decoratieve contactlenzen: Gevaren & tips bij aankoop lenzenDecoratieve contactlenzen: Gevaren & tips bij aankoop lenzenHalloween of een verjaardagsfeest zijn slechts enkele voorbeelden waarbij mensen soms decoratieve contactlenzen gebruike…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rajib, Pixabay
  • https://www.sportstek.net/strassburg-sock.htm
  • http://www.allesoverhielspoor.nl/behandelingen/strassburg-sok-nachtspalk.html
  • https://hielspoorinformatie.nl/
  • http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1067251602800187 (Barry et al, 2002)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 06-11-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.