Ziekte van Sever: ontstoken hielbeen tijdens de groei (kind)

Ziekte van Sever: ontstoken hielbeen tijdens de groei (kind) Er zijn diverse aandoeningen die alleen voorkomende bij kinderen die nog in de groei zijn. Een van die aandoeningen is de ziekte van Sever Schinz, waarbij er sprake is van een ontsteking van het hielbeen. Dit kan leiden tot een scherpe pijn in de hiel zonder dat hier een trauma aan vooraf is gegaan. Om de pijn bij de ziekte van Sever te verzachten kun je de kuitspieren dagelijks extra rekken, speciale inlegzooltjes of hielkussens in de schoenen gebruiken en de hiel en kuit goed intapen tijdens sportieve activiteiten.

Ziekte van Sever


Wat is de ziekte van Sever?

De ziekte van Sever Schinz (apophysitis calcaneï), ook wel Morbus Sever genoemd of afgekort als Ziekte van Sever, is een aandoening van het hielbeen. Wanneer een kind in de groei is in de leeftijd van ongeveer 7 tot 13 jaar, dan moet het hielbeen in verschillende richtingen groeien. De groeischijf zit aan de achterkant van het hielbot, vlak onder de aanhechting van de achillespees. Druk op het hielbeen, wat ontstaat bij normale belasting maar nog meer bij sporten, kan leiden tot overbelasting. Als gevolg hiervan kan een zwelling ontstaan aan de achterzijde van de voet. Kinderen met overgewicht of kinderen die zeer actief aan sport doen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van de Ziekte van Sever. Ook veel lopen op blote voeten vergroot het risico.

Vaak openbaart de aandoening zich tijdens een groeispurt. Het komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes, net zoals veel andere groeigerelateerde aandoeningen zoals bijvoorbeeld de knieaandoening ziekte van Osgood-Schlatter. In Amerika wordt de aandoening ook wel 'September heel' genoemd omdat veel kinderen er last van krijgen wanneer ze na de zomer weer naar school gaan en gaan trainen voor de diverse sportteams.

Bij vergelijkbare klachten bij volwassenen is de kans groot dat het gaat om hielspoor of een peesplaatontsteking in de voet.

Het stellen van de diagnose

De diagnose ziekte van Sever wordt vaak klinisch vastgesteld op basis van symptomen. De voornaamste klacht is pijn aan de hiel, maar vaak wordt ook een trekkend of stijf gevoel in de kuitspier gevoeld. De zwelling is meestal niet met het oog waar te nemen. Ook roodheid of zichtbare vochtophoping komen eigenlijk niet voor. Een arts stelt de aandoening vast door de voet te bewegen en op bepaalde plekken druk uit te oefenen om zo een beter beeld te krijgen van waar de pijn vandaan komt. Meestal wordt een röntgenfoto gemaakt om uit te sluiten dat er schade is aan het bot, maar op deze foto's is bij de een Morbus Sever meestal niets afwijkends waar te nemen.

Behandeling

De behandeling van de ziekte van Sever bestaat uit een aantal componenten. Zo kunnen de volgende adviezen worden meegegeven door de huisarts of fysiotherapeut:
 • Een tijdje met het been omhoog
 • Koelen met ijs
 • Twee tot drie maal daags rekken van de hamstrings en kuitspieren
 • Pijnstillers indien nodig
 • Warmtetherapie
 • Het dragen van schoenen die open zijn aan de achterkant
 • Het gebruik van orthopedisch schoeisel / inlegzooltjes op maat gemaakt door een podotherapeut
 • Tijdens sporten intapen van hiel en kuit

Doorgaan met sporten met de Ziekte van Sever

Alhoewel het hielprobleem ziekte van Sever pijnlijk is, is het niet schadelijk om tijdens het bestaan van de ontsteking door te gaan met sporten. De diagnose moet dan wel door een arts gesteld zijn, want wanneer de oorzaak van de hielpijn bijvoorbeeld een haarscheurtje of stressfractuur in het bot zou zijn, dan kunnen er wel lange termijn gevolgen zijn indien de blessure onbehandeld blijft. Wanneer het kind stopt met groeien verdwijnen de klachten normaliter vanzelf. Gebruik van hielkussens in de schoenen kan in dit geval tijdelijk helpen de pijn tegen te gaan.
© 2013 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie: Zeynep SeverZeynep Sever, de Turks-Belgische schoonheid, werd Miss België in 2009. Daarnaast is zij een bekende voetbalvrouw in Turk…
Ziekte van Sever: Pijnlijke hielaandoening bij kinderenZiekte van Sever: Pijnlijke hielaandoening bij kinderenDe ziekte van Sever is een pijnlijke hielaandoening bij kinderen die het gevolg is van een ontsteking (zwelling) van de…
Pijn aan de voet: symptomen en oorzaken van pijnlijke voetenPijn aan de voet: symptomen en oorzaken van pijnlijke voetenPijn aan de voet of pijnlijke voeten is een vrij vaak voorkomende klacht. Pijn aan de voet kan je aan de onderkant, bove…
Niet traumatische knie- en hielpijn bij kinderenNiet traumatische knie- en hielpijn bij kinderenBij kinderen in de groei is het niet vreemd dat ze last van groeipijnen kunnen hebben. Maar als deze pijnklachten erger…

Temazepam: een middel tegen slapeloosheidTemazepam: een middel tegen slapeloosheidTemazepam is een middel dat wordt gegeven bij slapeloosheid. Meestal zal de huisarts niet direct een slaapmiddel voorsch…
Stressfactoren bij mannen en vrouwenStressfactoren bij mannen en vrouwenAls je je afvraagt of vrouwen stressgevoeliger zijn dan mannen, wat wel eens gezegd wordt, dan komt uit de meeste onderz…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: HolgersFotografie, Pixabay
 • Daily Mail - http://www.dailymail.co.uk/health/article-2528585/Sore-heel-thats-sign-childs-grown-fast-good.html
 • Basemans Podotherapie - http://www.basemans.nl/ziektebeelden/morbus-sever
 • Wikipedia
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 20-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.