Blinde lis-syndroom: Darmaandoening met symptomen aan buik

Blinde lis-syndroom: Darmaandoening met symptomen aan buik Het blinde lis-syndroom is een aandoening waarbij de darminhoud door een ziekte of operatie stagneert (stilstaat), wat leidt tot een abnormale bacteriegroei in de darm. Daarnaast is de patiënt bij de ziekte onvoldoende in staat om alle voedingsstoffen te absorberen, hetgeen uiteindelijk leidt tot voedings- en vitaminetekorten. Buikgerelateerde symptomen zoals buikpijn, een verlies van eetlust en ondervoeding zijn mogelijke tekenen van de ziekte. De behandeling bestaat uit een antibioticakuur en een chirurgische operatie. Onbehandeld leidt de darmziekte tot tal van ernstige darmcomplicaties, maar wanneer de patiënt een behandeling krijgt, is de prognose meestal goed.

Synoniemen blinde lis-syndroom

Het blinde lis-syndroom kent enkele andere bewoordingen zoals:
 • het bacteriële-overgroeisyndroom van de dunne darm
 • het blindlis-syndroom
 • het blind-loop syndroom
 • het stagnerende lis-syndroom
 • het statis-syndroom

Oorzaken: Voedsel stopt met bewegen in dunne darm

Dunne darm

In de dunne darm mengt het voedsel zich met spijsverteringssappen. Vervolgens worden de voedingsstoffen geabsorbeerd in de bloedbaan. De dunne darm bezit in tegenstelling tot de dikke darm in principe weinig bacteriën. Wanneer echter een overgroei van bacteriën verschijnt, resulteert dit in diverse problemen.

Gestopte beweging is broedplaats voor bacteriën

De blinde lis is een niet normaal functionerend gedeelte van de dunne darm, dat meestal ontstaat na een darm- of maagoperatie of na een ziekte. Het is een gevormd gedeelte waarbij een deel van de darm omzeild wordt. Bij het blinde lis-syndroom stopt of vertraagt het verteerd voedsel door een deel van de dunne darm. De langzame of gestopte verplaatsing van voedingsstoffen vormt een ideale broedplaats voor bacteriën. De overmatige hoeveelheid bacteriën produceren vervolgens toxines (gifstoffen) en blokkeren zo de opname van voedingsstoffen. De stoffen die nodig zijn om vetten te verteren (galzouten) werken niet normaal wanneer een gedeelte van de darm door het blinde lis-syndroom is aangetast. Vetoplosbare vitaminen kunnen zo niet meer in het lichaam worden opgenomen.

Obesitas is een risicofactor voor het blinde lis-syndroom / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Obesitas is een risicofactor voor het blinde lis-syndroom / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Risicofactoren van overgroei bacteriën

Het blinde lis-syndroom komt sneller tot stand in volgende situaties:
 • als symptoom van een ziekte; deze aandoeningen vertragen mogelijk de beweging in een darmsegment, wat tot leidt tot het blinde lis-syndroom. Dit gebeurt bij:
 • bij schade of een defect aan de dunne darm of een abnormale verbinding (fistel) tussen twee darmsegmenten
 • een complicatie na vele operaties zoals een subtotale gastrectomie (chirurgische verwijdering van een deel van de maag) en bariatrische chirurgie (operatie met als doel om ernstig overgewicht te behandelen)
 • een complicatie van een inflammatoire darmaandoening (ontstekingsaandoening van de darm) zoals de ziekte van Crohn (aandoening met diarree en buikpijn) en coeliakie (maag- en darmproblemen door het eten van gluten)

Symptomen aan buik en tekorten aan vitaminen en voedingsstoffen

De patiënt heeft een opgezette buik, buikkrampen, misselijkheid, een opgeblazen gevoel, een ongemakkelijk en vol gevoel na het eten, winderigheid en diarree. De patiënt heeft voorts een vette ontlasting, meestal in de vorm van vetdiarree (steatorree). Bij de ziekte is het verteerde voedsel niet in staat om normaal door het darmkanaal te stromen. Dit resulteert meestal na de buikklachten in problemen met de opname van voedingsstoffen (malabsorptie). De extra bacteriën in zich vormen in de blinde lis, gebruiken de vitamine B12. Hierdoor is sneller sprake van een vitamine B12-tekort. Ook andere vitaminetekorten treden op zoals een ijzertekort, een vitamine A-tekort, een vitamine D-tekort en een vitamine K-tekort. De buikgerelateerde klachten leiden tot een verlies van eetlust, gewichtsverlies en ondervoeding.

Een bloedonderzoek is vereist / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is vereist / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose ne onderzoeken

De arts test een ontlastingsmonster op het aanwezige vetgehalte. Daarnaast is een bloedonderzoek vereist waarin de arts het vitaminetekort en het tekort aan andere voedingsstoffen identificeert. Beeldvormende onderzoeken in de vorm van een bariumklysma, een waterstofademtest, een röntgenfoto en CT-scan zijn tot slot inzetbaar om de blinde lis aan te tonen.

Behandeling via antibiotica

De arts behandelt de overmatige hoeveelheid bacteriën door middel van een antibioticakuur die zeven tot tien dagen duurt. Het aantal bacteriën vermindert hierdoor. Daarna is een chirurgische ingreep nodig om de blinde lis te herstellen. Verder moet de patiënt vitamine- en voedingssupplementen nemen zoals vitamine B12, calcium, ijzer en andere via de mond ingenomen vitaminen. Soms moet de patiënt een aangepaste voeding consumeren, waarvoor hij via de arts een verwijzing krijgt naar een voedingsdeskundige.

Complicaties darmaandoening

In het slijmvlies van het stilstaande gedeelte van de darminhoud, ontwikkelen zich mogelijk darmzweren, hetgeen mogelijk resulteert in een darmbloeding. Een darmobstructie (verstopping in de darm met buikpijn en braken), een darminfarct (ernstige buikpijn met koorts) en een darmperforatie (gat in darm) zijn ook nog mogelijk. Ook osteoporose (tekort aan vitamine D), spontane bloedingen en kneuzingen (vitamine K), een verminderd gezichtsvermogen (tekort aan vitamine A) en nierstenen zijn andere mogelijke complicaties van de darmaandoening.

Prognose darmziekte

Veel patiënten verbeteren dankzij de antibioticakuur. Indien een chirurgische reparatie nodig is, is het resultaat van de darmaandoening vaak erg goed. De prognose hangt echter af van de onderliggende oorzaak van het blinde lis-syndroom.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blindedarmontsteking: symptomen, diagnose en behandelingBlindedarmontsteking: symptomen, diagnose en behandelingPlotselinge heftige buikpijn kan duiden op een acute ontsteking van de blinde darm. Een appendicitis komt vooral voor bi…
Het darmdieet houdt een Prikkelbare Darm onder controleHet darmdieet houdt een Prikkelbare Darm onder controleEr bestaan vele darmaandoeningen maar het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is ongetwijfeld het meeste voor. Het betreft e…
Prikkelbare darmsyndroom (PDS)Prikkelbare darmsyndroom (PDS)Het prikkelbare darmsyndroom is een aandoening van het spijsverteringskanaal die veel voor komt. Een andere veelgebruikt…
Bacteriële overgroei in dunne darm: DarmproblemenBacteriële overgroei in dunne darm: DarmproblemenBacteriële overgroei in de dunne darm is een aandoening waarbij zeer grote aantallen bacteriën in de dunne darm groeien.…

Hoofdpijn op kruin: oorzaken van drukkende pijn op kruinHoofdpijn op kruin: oorzaken van drukkende pijn op kruinHoofdpijn op de kruin is een vervelende klacht. Hoofdpijn op de kruin of op de bovenkant van het hoofd of schedel, is ee…
Strassburg sok geneest hielspoor zonder pijnStrassburg sok geneest hielspoor zonder pijnHielspoor is een pijnlijke aandoening aan de hiel. De pijn wordt veroorzaakt door een verkalkt uitstulpsel nabij de aanh…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 16 oktober 2017:
 • Blind loop syndrome, https://medlineplus.gov/ency/article/001146.htm
 • Blind loop syndrome, https://patient.info/doctor/blind-loop-syndrome
 • Blind loop syndrome, https://radiopaedia.org/articles/blind-loop-syndrome
 • Blind loop syndrome, https://www.scripps.org/articles/504-blind-loop-syndrome
 • Blind-loop syndroom, https://encyclopedie.medicinfo.nl/blind-loop-syndroom/1e0d74fb8d6d4560b45bc1e19e7319f0
 • Causes, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/blind-loop-syndrome/basics/causes/con-20024503
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Complications, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/blind-loop-syndrome/basics/complications/con-20024503
 • Definition, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/blind-loop-syndrome/basics/definition/con-20024503
 • Risk factors, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/blind-loop-syndrome/basics/risk-factors/con-20024503
 • Symptoms, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/blind-loop-syndrome/basics/symptoms/con-20024503
 • Treatment and drugs, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/blind-loop-syndrome/basics/treatment/con-20024503
 • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.