Het darmdieet houdt een Prikkelbare Darm onder controle

Het darmdieet houdt een Prikkelbare Darm onder controle Er bestaan vele darmaandoeningen maar het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is ongetwijfeld het meeste voor. Het betreft een ingewikkelde aandoening waarbij een sluitende diagnose moeilijk is te stellen. De symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom zijn immers zo sterk uiteenlopend dat ze verschillen van persoon tot persoon. Een aangepaste voeding is onmisbaar om de vervelende symptomen van deze veel voorkomende darmaandoening minstens te verzachten. Vooral met het darmdieet boekt men de laatste tijd opvallend goede resultaten. Wat is dit darmdieet precies om het Prikkelbare Darm Syndroom definitief onder controle te krijgen?

Sluitende diagnose

Er bestaan vele darmaandoeningen maar het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) komt ongetwijfeld het meeste voor. Het betreft een ingewikkelde aandoening waarbij een sluitende diagnose moeilijk is te stellen. De symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom zijn immers zo sterk uiteenlopend dat ze verschillen van persoon tot persoon. Een aangepaste voeding is onmisbaar om de vervelende symptomen van deze veel voorkomende darmaandoening onder controle te krijgen. Vooral met het darmdieet boekt men de laatste tijd opvallend goede resultaten. Wat is dit darmdieet precies om het Prikkelbare Darm Syndroom definitief onder controle te krijgen?

Chronische darmaandoening

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een chronische en veel voorkomende darmaandoening waarbij de beweeglijkheid van je darmstelsel tijdelijk verstoord is. In normale omstandigheden zorgen je darmen ervoor dat je voedsel gekneed en getransporteerd wordt zonder dat je er hinder van ondervindt. Bij PDS gaan deze bewegingen veel te vlug of te traag. PDS komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

  • De meest voorkomende symptomen bij PDS zijn: zeurende en/of stekende pijn in de buik, een opgeblazen gevoel vooral na de maaltijd, overdreven winderigheid, soms hevige diarree of... obstipatie (verstopping).

Vezelrijk dieet

Als je last hebt van het PDS dan raad men je in de eerste plaats een vezelrijk dieet aan. Zo een vezelrijk dieet is meestal wel doeltreffend tegen constipatie of verstopping maar werkt niet bij iedereen die last heeft van het PDS. Dat komt vooral omdat je darmen tijd nodig hebben om zich aan dit dieet aan te passen.

Soorten voedingsvezels

Voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte darmtransit is vezelrijke voeding onmisbaar. Maar in geval van PDS is niet de hoeveelheid maar wel de herkomst van de voedingsvezels belangrijk. Je hebt immers zowel oplosbare als onoplosbare voedingsvezels en tussen beide soorten vezels bestaan er belangrijke verschillen. Heb je last van een prikkelbare darm dan moet je vooral de onoplosbare voedingsvezels zoveel mogelijk beperken. Oplosbare voedingsvezels zijn vriendelijker voor je darmen en zo gemakkelijk verteerbaar.

Veel water drinken

Wil je je prikkelbare darm onder controle krijgen met het darmdieet dan doe je dit best door de concentratie aan beide voedingsvezels slechts geleidelijk aan te vergroten. Hoe meer vezels je voeding bevat hoe meer water je moet drinken. In het begin van het darmdieet zijn koffie, thee en frisdranken taboe tot je darmklachten definitief onder controle zijn.

  • Meerdere maar kleinere maaltijden: stap ook af van het principe van drie grote maaltijden per dag maar vervang deze door vijf beperkte maaltijden met zo weinig mogelijk verzadigde vetten.
© 2014 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prikkelbare darm syndroom, coeliaki en ziekte van crohnPrikkelbare darm syndroom, coeliaki en ziekte van crohnPrikkelbare darm syndroom ook wel pds genoemd is een chronische darmstoornis. Er zijn veel namen hiervoor bekend, bijvoo…
Voedingstips Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)Voedingstips Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)Het prikkelbare darm syndroom. Een term die doktoren gebruiken voor een aandoening waar eigenlijk niet duidelijk aan te…
Spastische darmSpastische darmHet prikkelbare darm syndroom, oftewel: het hebben van een spastische darm, kan erg lastig en pijnlijk zijn. Wat is prec…
Prikkelbare darmsyndroom (PDS)Prikkelbare darmsyndroom (PDS)Het prikkelbare darmsyndroom is een aandoening van het spijsverteringskanaal die veel voor komt. Een andere veelgebruikt…

Myo-balance: een kledingmaat minder in drie wekenMyo-balance: een kledingmaat minder in drie wekenMet Myo-balance bereik je met een kuur van tien behandelingen binnen drie weken hetzelfde resultaat als wanneer je maand…
Hoe voorkom je vakantiekilo’s?Met de vakantie breekt vaak een periode aan waarin de remmen los gaan en er volop genoten mag worden van lekker eten en…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheid.be
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 22-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.