Hoe voorkom je vakantiekilo’s?

Met de vakantie breekt vaak een periode aan waarin de remmen los gaan en er volop genoten mag worden van lekker eten en drinken. De kilo’s die je voor de vakantie zo moeizaam kwijt was geraakt om in je bikini of zwembroek te passen, zitten er dan al snel weer aan. Maar door rekening te houden met een paar simpele tips kom je net zo slank (of nog slanker) weer thuis als toen je vertrok.

Eet regelmatig

Het is heerlijk om op vakantie niks te moeten en van je normale ritme te kunnen afwijken. Maar let er wel op dat je een regelmatig eetpatroon aanhoudt. Door met tussenpozen van vier tot vijf uur te eten blijft je stofwisseling aan de gang. Snoep tussendoor niet teveel zodat je tijdens de hoofdmaaltijden nog trek hebt in evenwichtige, voedzame gerechten. Ben je aan het reizen en weet je niet wanneer je kunt stoppen voor een gezonde maaltijd? Zorg dan dat je een mueslibol, ontbijtbiscuits of wat gedroogd fruit achter de hand hebt zodat je niet naar ongezond fastfood hoeft te grijpen.

Ga erop uit

De beste manier om slank te blijven is veel bewegen. De vakantie biedt vaak leuke mogelijkheden om eens op een andere manier dan thuis actief te zijn. Begin iedere ochtend met een duik in zee of doe je wandelschoenen aan voor een mooie tocht door de bergen. Maar ook als je erop uit gaat om door een stadje te slenteren of een toeristische trekpleister te bezichtigen, krijg je vaak ongemerkt toch aardig wat beweging. Een uur per dag bewegen maakt al verschil, zelfs in een rustig tempo. Niet alleen verbrand je zo calorieën, maar lichamelijke activiteit stimuleert ook de darmbeweging en zorgt daarmee voor een actievere stofwisseling.

Geniet verstandig

Natuurlijk neem je op vakantie af en toe een lekker ijsje of drankje. Daar is helemaal niks mis mee, maar het is goed om je te realiseren dat je ook als je wil genieten verstandige keuzes kunt maken. Neem bijvoorbeeld een waterijsje in plaats van roomijs, of leng je glas witte wijn aan met water. Mediterrane gerechten met veel verse vis, salades en olijfolie zijn een uitstekend alternatief voor de vettere pizza’s of pasta’s. Ben je op een all-inclusief vakantie, dan zijn de maaltijden vaak in buffetvorm en is het uitnodigend om alles te proeven. Dat hoeft geen probleem te zijn, als je van alle hapjes een kleine portie neemt en stopt met eten als je vol zit.

Neem de tijd voor je maaltijd

Tijdens de vakantie heb je bij uitstek de gelegenheid om gezellig lang te tafelen. Het klinkt tegenstrijdig, maar hoe langer je aan tafel zit hoe minder je eet. Haastig eten is namelijk slecht voor de lijn. Als je rustig en met aandacht eet, ben je je meer bewust van wat je naar binnen krijgt en hoe je lichaam na het eten aanvoelt. Je hebt dan eerder het gevoel genoeg te hebben gehad en eet dus minder. Een bijkomend voordeel van langzaam eten is dat je beter kauwt. Kauwen zorgt voor de aanmaak van speeksel dat enzymen voor een goede spijsvertering bevat.

Snoep niet meteen na de maaltijd

Heb je na de maaltijd nog trek in iets zoets of een toetje? Wacht dan eerst eens dertig minuten af en je hebt dikke kans dat de zin in wat lekkers weer zakt. Na de maaltijd worden verschillende hormonen in de darmen afgegeven die ervoor zorgen dat het hongergevoel afneemt. Spreek met jezelf af dat je best iets mag eten als je er dertig minuten later nog steeds behoefte aan hebt – het is tenslotte vakantie. Zo kun je in een ontspannen situatie uitproberen hoe het is als je de darmhormonen de tijd geeft om hun werk te doen. Laat je afleiden door de mooie vakantielocatie en je zult merken dat je een half uur na het eten vaak niet eens meer aan snoepen denkt. Dit trucje kun je natuurlijk ook toepassen om in vorm te blijven als je later weer thuis bent.
© 2014 - 2024 Liesbos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lukt afvallen niet?Lukt afvallen niet?Graag willen afvallen, maar lukt afvallen niet? Ben jij afgevallen, maar komen de kilo´s weer terug? Ga jij eten zodra j…
Afvallen in de zomerAfvallen in de zomerWist je dat de zomer de perfecte periode is om af te vallen? Afvallen in de zomer gaat bij veel mensen een stuk makkelij…
Na je vakantie een nieuwe start makenNa je vakantie een nieuwe start makenHeb je na je vakantie weinig zin om het dagelijks leven weer op te pakken? Sommige mensen raken tegen het einde van hun…
Afvallen tijdens je vakantieAfvallen tijdens je vakantieOp vakantie letten we vaak een stuk minder op onze gezondheid. We eten vaak veel ongezonder en nemen sneller wat alcohol…

Het darmdieet houdt een Prikkelbare Darm onder controleHet darmdieet houdt een Prikkelbare Darm onder controleEr bestaan vele darmaandoeningen maar het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is ongetwijfeld het meeste voor. Het betreft e…
Afvallen: verantwoord en blijvendAfvallen: verantwoord en blijvendVeel mensen willen afvallen. Het is wellicht herkenbaar voor iedereen. Tegenwoordig zijn er veel mensen die een 'crash'…
Liesbos (54 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.