Na je vakantie een nieuwe start maken

Na je vakantie een nieuwe start maken Heb je na je vakantie weinig zin om het dagelijks leven weer op te pakken? Sommige mensen raken tegen het einde van hun vrije dagen in een regelrechte dip. Hoe kom je aan dat akelige gevoel? Maar vooral, hoe krijg je weer een goed gevoel en zin om aan de slag te gaan? Ben je lichamelijk moe van je vakantie? Of speelt er iets anders? Wat doe je met je eventuele extra vakantiekilo's? En hoe kom je dankzij voor jou boeiende activiteiten en een goede nachtrust weer in je gewone, dagelijks ritme? Lees de tips als je verfrist een nieuwe start wilt maken.

Waar komt het dipgevoel na je vakantie vandaan?

Het is een schrale troost te weten dat er heel wat mensen zijn die na een fijne vakantie weer naar kantoor of ander werk moeten, kampen met gevoelens van neerslachtigheid of zelfs echte somberheid.

Ook als je het op zich doorgaans naar je zin hebt op je werk of thuis, kun je je down voelen bij de gedachte dat je er weer tegenaan moet. Op zich is het logisch dat je meer houdt van je activiteiten tijdens een vakantiedag dan tijdens een werkdag. Tijdens je vakantie ben je immers voor een groot deel vrij in je dagbesteding of is er volop ruimte om daarover met je gezinsgenoten of vrienden te onderhandelen, terwijl je op een werkdag rekening moet houden met de eisen van je werkgever en/of je klanten. En als je je dagen (grotendeels) thuis doorbrengt, zie je misschien op tegen de sleur van je dagelijks leven.

Ben je werkelijk zo moe van je vakantie?

Misschien heb je tijdens je vakantie flink doorgehaald en ben je veel nachtrust tekort gekomen. Maar er zijn meer oorzaken van gevoelens van zware vermoeidheid na je vakantie.

Kan het zijn dat je je zwaar vermoeid of zelfs uitgeput voelt omdat je er tegenop ziet om weer in de mallemolen van je dagelijks leven te moeten meedraaien? Als je net een geweldige vakantie achter de rug hebt, is die kans beslist niet ondenkbaar.

Goede voornemens na je vakantie?

Tijdens je vakantie heb je misschien nagedacht over de manier waarop je een aantal dingen in je leven graag anders wilt zien. Misschien is het direct na je vakantie een minstens zo geschikt voor goede voornemens dan aan het begin van het nieuwe jaar.
Je hebt de meeste kans op succes als je op de volgende punten let.

Zijn je voornemens concreet, meetbaar en praktisch haalbaar?

Om het succes van je goede voornemens te vergroten, formuleer je die zo concreet en meetbaar mogelijk. Let daarbij vooral ook op de praktische haalbaarheid van je voornemens.

Wil jijzelf een bepaald doel bereiken?

Ook is het belangrijk je af te vragen of het beoogde doel iets is wat jijzelf graag wilt, of wat anderen graag van jou willen. In het eerste geval is de kans om je goede voornemen te realiseren een heel stuk groter. Als je wilt of voor je gevoel moet voldoen aan andermans verwachtingen, is je kans op succes aanzienlijk kleiner.

Hoe staat het met je voornemens van het begin van het jaar?

Mogelijk is dit ook een geschikt moment om eens terug te kijken op je goede voornemens van het begin van het jaar. Wat heb je al bereikt en welke doelstellingen wil je bijstellen?

Is het tijd voor nieuwe plannen of een andere koers?

Je eerdere plannen aan het begin van dit jaar om sommige kwesties anders aan te pakken, kunnen je ook inspireren tot nieuwe plannen. Het doel van deze exercitie is niet jezelf te straffen voor wat je nog niet is gelukt, maar om jezelf op de op de eerder door jezelf uitgestippelde koers te houden of weer te brengen. Of om simpelweg te besluiten dat je een andere koers wilt inslaan.

Hoe werk je de vakantiekilo’s weer weg?

Je kunt op verschillende manieren omgaan met de kilo's die je tijdens je vakantie bent aangekomen.

Voor de luie en/of culinaire genoegens van je vakantie betaal je nu eenmaal een prijs

Na je vakantie zit je kleding vaak niet zo lekker meer als ervoor. In plaats van die paar vakantiekilo's te haten, kun je jezelf voorhouden dat dit eenvoudigweg de prijs is die je moet betalen voor het genieten van al die verrukkelijke hapjes en drankjes tijdens je vrije dagen.

Je vakantiekilo's verdwijnen uiteindelijk vanzelf

Deze vakantiekilo's die er in een of twee of misschien drie weken zijn bijgekomen, raak je meestal weer min of meer spontaan kwijt als je eenmaal terug bent in je normale eet- en beweegpatroon.

Dit is een prachtkans om iets aan je gewicht en conditie te gaan doen

Je eventuele andere overtollige pondjes zijn een andere kwestie. Nu je net terug bent van vakantie, is dit een prima moment om te besluiten iets aan je overtollige gewicht en matige conditie te gaan doen.

Zonder schuldgevoelens, maar met een nieuwe en frisse zin op je gewicht te gaan letten

Als je kunt accepteren dat de extra vakantiekilo’s nu eenmaal min of meer bij een geslaagde vakantie horen, kun je ook gemakkelijker dat knagende schuldgevoel loslaten dat je hebt gefaald bij het denken aan je gewicht. Schuldgevoelens helpen je niet om op je ideale gewicht te komen. Begin gewoon met frisse zin opnieuw met het letten op wat en hoeveel je eet.

Geniet bewust van elk hapje en elk slokje

In plaats van aan de zoveelste lijnpoging te beginnen, kun je het voor de afwisseling ook eens proberen met je bewust te zijn van elk hapje en slokje en daarvan te genieten.

Hoe kom je met activiteiten en nachtrust weer in je gewone ritme?

Om weer in je normale werk- en leefritme te komen, kan het volgende je helpen.

Kies voor een sportieve activiteit die bij je past

Kies bewust voor een sportieve activiteit die je leuk vindt en die bij je past: dan heb je de meeste kans op blijvend succes. Je hoeft niet altijd lid te worden van een sportschool om meer te bewegen. Misschien houd je wel meer van volksdansen, recreatief fietsen of van intensief tuinieren. Als je zelf geen tuin hebt, of je vindt je eigen tuin te klein, heb je misschien wel een kennis die blij is als hij of zij hulp krijgt bij het onderhouden van de tuin.

Lichamelijke activiteiten bevorderen een goede nachtrust en meer energie overdag

De kwaliteit van je nachtrust is beter als je geregeld lichamelijk actief bent. Doe dit echter niet kort voordat je gaat slapen. Probeer minstens een uur de intensiteit van je activiteiten af te bouwen voordat je naar bed gaat. Lees dan bijvoorbeeld wat in een goed boek om je hoofd en lijf na een hectische dag al wat tot rust te laten komen voordat het tijd is om te gaan slapen.

Uitgerust wakker worden heeft niet alleen te maken met de duur van je slaap. Na lang in bed liggen terwijl je het grootste deel van die tijd ligt te dommelen, word je de volgende ochtend niet fit wakker. Naast de duur van je slaap is namelijk ook de kwaliteit van je slaap van groot belang.

Als je overdag aan lichaamsbeweging doet, slaap je 's nachts beter. En als je ’s nachts beter slaapt, heb je overdag meer zin in allerlei activiteiten die je als plezierige bijkomstigheid helpen om ’s nachts beter te slapen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede voornemens: tips & hoe houd je ze vol?Goede voornemens: tips & hoe houd je ze vol?Als het jaar bijna is afgelopen, komt de tijd om goede voornemens te maken. Iedereen heeft wel iets wat hij of zij wil v…
Goede voornemens en nieuw gedrag volhouden, hoe doe je dat?Goede voornemens en nieuw gedrag volhouden, hoe doe je dat?Je hebt besloten iets in je leven te veranderen. Je hebt een goed voornemen en je bezit de motivatie om te veranderen. M…
De zin en onzin van goede voornemensDe zin en onzin van goede voornemensElke nieuwe jaar zijn ze er weer, de goede voornemens. Meer sport, afvallen, stoppen met roken of niet meer op je vinger…

Pijn verminderen door te lachen: Norman CousinsPijn verminderen door te lachen: Norman CousinsVan lachen ga je je beter voelen. Dat is algemeen bekend. Dat lachen ook pijnstillend kan werken, is minder bekend. Toen…
Maak jezelf gelukkigMaak jezelf gelukkigVeel mensen voelen zich tegenwoordig minder goed in hun vel. Dat is wel te begrijpen door alle hoge eisen die onze maats…
Bronnen en referenties
  • Back to work: lose the post-holiday blues; Luisa Dillner; Guardian; 30 augustus 2011; http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2011/aug/30/post-holiday-blues
  • Back to work: make your resolutions now; Linda Blair; Guardian; 30 augustus 2011; http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2011/aug/30/back-to-work-resolutions
  • Beat The Back To Work Blues On The Most Depressing Day Of The Year; Kyrsty Hazell ; The Huffington Post UK; 3 januari 2012; http://www.huffingtonpost.co.uk/2012/01/03/beat-back-to-work-blues-depressing-day-of-year_n_1180799.html
Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 18-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.