Hoofdpijn op kruin: oorzaken van drukkende pijn op kruin

Hoofdpijn op kruin: oorzaken van drukkende pijn op kruin Hoofdpijn op de kruin is een vervelende klacht. Hoofdpijn op de kruin of op de bovenkant van het hoofd of schedel, is een merkwaardige sensatie. In sommige gevallen lijkt het alsof er een zwaar gewicht bovenop je schedel rust. Deze hoofdpijn op je kruin kan bestaan uit een drukkende hoofdpijn bovenop het hoofd of schedel, een stekende hoofdpijn bovenop het hoofd, een drukkend gevoel (lichte of zware druk), of pijn of gevoeligheid bij aanraking. Hoofdpijn rond de kruin kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals duizeligheid, misselijkheid, moeheid en malaise, braken, wazig zien, zweten, etc. De behandeling van hoofdpijn op de kruin hangt af van de oorzaak. Bij sommige vormen van hoofdpijn op de bovenkant van je hoofd volstaan zelfzorgmaatregelen, maar in andere gevallen zal de huisarts medicatie voorschrijven. Bij aanhoudende hoofdpijn op of rond de kruin of steeds terugkerende klachten, is het verstandig je huisarts te raadplegen.

Hoofdpijn op kruin

Hoofdpijn op de kruin of bovenkant van je hoofd of schedel, is een vorm van hoofdpijn die wat minder vaak voorkomt. Het is een merkwaardig gevoel en soms lijkt het alsof er een gewicht op je hoofd rust. Het kan bij hoofdpijn op je kruin gaan om diverse oorzaken, waaronder spanningshoofdpijn en migraine.

Drukkende pijn rond kruin door spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn komt door een te grote spanning van de spieren die de schedel en de halswervels op hun plaats houden en wordt vaak ervaren als een een drukkende, knellende pijn aan beide kanten van het hoofd, of als een strakke band om je hoofd. Het kan ook worden vergeleken met een te nauw zittende helm die op de schedel drukt. Een deel van de mensen met spanningshoofdpijn rapporteert echter klachten aan de bovenkant van het hoofd of rond de kruin of drukkende hoofdpijn bovenop het hoofd. Dit kan zowel bij volwassenen optreden, als bij kinderen.

Wat te doen?

Afleiding of ontspanning zoeken kan de pijn verminderen. Een pijnstiller zoals paracetamol kan ook verlichting van klachten geven.

Chronische hoofdpijn rond kruin

Ongeveer een derde van de mensen met onverklaarbare dagelijkse hoofdpijn meldt dat ze pijn hebben aan de bovenkant van hun hoofd, rond de kruin. Chronische dagelijkse hoofdpijn treedt op bij ongeveer 4-5% van de volwassenen. De meeste mensen met chronische dagelijkse hoofdpijn hebben een combinatie van migraine en spanningsachtige hoofdpijn. Het onder controle brengen van dit type hoofdpijn, kan moeilijk zijn.

Drink voldoende water om hoofdpijn te voorkomen / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comDrink voldoende water om hoofdpijn te voorkomen / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com
Wat te doen?
Door onder meer de volgende maatregelen, kan chronische hoofdpijn bestreden worden:
 • Neem een goede zit- en werkhouding aan en beweeg voldoende gedurende de dag. Zorg ervoor dat je lichaam voldoende beweging krijgt als je bureauwerk doet. Kijk ook regelmatig van de computer weg om vermoeide ogen te voorkomen.
 • Zorg voor een goed kussen. Het kiezen van een goed hoofdkussen zal helpen bij een gezonde lighouding en een goede nachtrust.
 • Zorg voor regelmaat. Ga iedere dag op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed en sta bij voorkeur op hetzelfde tijdstip op.
 • Neem voldoende slaap. Slaapgebrek kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en andere klachten.
 • Houd je aan een gezond dieet- en lichaamsbewegingsschema. Gezond eten en regelmatige lichaamsbeweging helpen hoofdpijn te voorkomen. Sla nooit maaltijden over, en neem een kleine, gezonde snack tussen de maaltijden, zodat je geen honger krijgt.
 • Drink voldoende water. Uitdroging kan leiden tot hoofdpijn, dus drink veel water gedurende de dag.
 • Omgaan met stress. Stress kan zorgen voor hoofdpijnklachten. Zorg daarom voor een goed evenwicht tussen inspanning en ontspanning en doe regelmatig ontspanningsoefeningen.

Medicatie bij migraine / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie bij migraine / Bron: Stevepb, Pixabay

Erge hoofdpijn rond kruin door migraine

Grofweg 20% van de mensen met migraine ervaart hoofdpijn rond de kruin of op de bovenkant van hun hoofd. De pijn bij migraine is bonzend en is meestal gelokaliseerd aan één kant van het hoofd. Vaak gaat migraine gepaard met misselijkheid en overgeven. Kort voor de migraineaanval kun je auraverschijnselen krijgen, zoals schitteringen, flitsen of golvende beelden.

Behandeling

Er zijn speciale medicijnen voor migraine. Daarnaast is het belangrijk om uitlokkende factoren te vermijden.

Primaire stekende hoofdpijn

Primaire of idiopathische stekende hoofdpijn is een vorm van hoofdpijn waarbij je last hebt van één of meerdere kortdurende heftige pijnsteken of pijnscheuten in je hoofd, waarbij er geen onderliggende oorzaak aanwezig is. Ongeveer 10% van de mensen met deze vorm van hoofdpijn, ervaart pijnscheuten in de bovenkant van het hoofd. Deze plotselinge scherpe pijnsteken zijn verontrustend maar niet gevaarlijk.

Behandeling

Wanneer de klachten interfereren met je dagelijkse bezigheden, kan tijdelijk het dagelijks innemen van het medicijn 'indometacine' helpen om nieuwe steken te voorkomen. Dit middel kent wel vervelende bijwerkingen.

IJshoofdpijn

IJshoofdpijn ontstaat als je te snel koude drankjes of voedingsmiddelen (zoals ijs) consumeert. Door bijvoorbeeld grote happen ijs te nemen of snel zeer koude limonade te drinken, ontstaat een plotselinge versnelling van de bloedstroom in de hersenen, waardoor een verhoogde bloeddruk ontstaat die als pijn ervaren wordt. Ongeveer 12% van de mensen met ijshoofdpijn, ervaart deze pijn op de bovenkant van het hoofd. Het duurt vaak maar enkele seconden.

Wat te doen?

Neem kleine hapjes of slokjes van een koud voedingsmiddel of drankje en verwarm deze eerst op de tong voor in je mond, dus voordat het je verhemelte raakt.

Hoofdpijn door hoesten / Bron: Andresr/Shutterstock.comHoofdpijn door hoesten / Bron: Andresr/Shutterstock.com

Hoofdpijn op kruin door hoesthoofdpijn

Hoesthoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die optreedt na drukverhogende momenten, zoals:
 • hoesten;
 • persen;
 • niezen;
 • snuiten;
 • lachen;
 • huilen;
 • zingen;
 • bukken; of
 • persen tijdens het poepen.

Pijn op de kruin komt veel voor bij hoesthoofdpijn. Ongeveer 20% van de mensen met hoesthoofdpijn heeft hoofdpijn op de bovenkant van het hoofd.

Behandeling

Bij primaire hoesthoofdpijn wordt het middel 'indometacine' voorgeschreven.

Inspanningshoofdpijn

Inspanningshoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die ontstaat tijdens en/of na (zware) lichamelijke inspanning, zoals houthakken, sport, etc. Zo'n 13% van deze vorm van hoofdpijn wordt gevoeld aan de bovenkant van het hoofd of rond de kruin.

Wat te doen?

Onder meer de volgende maatregelen helpen om inspanningshoofdpijn te voorkomen:
 • Voldoende drinken, vooraf, tijdens en na de activiteit. Bij veel zweten is een sportdrankje zinnig om elektrolyten aan te vullen.
 • Eet koolhydraatrijk voedsel met een lage GI (glycemische index).
 • Buiten sporten: zo krijg je meer zuurstof.
 • Eet wat zout na het sporten, bijvoorbeeld in de vorm van een kop bouillon. Zo herstel je het zoutgehalte in het lichaam.
 • Zet een goede zonnebril op bij felle zon.
 • Sport niet wanneer het te warm is of op de warmste momenten van de dag.
 • Neem een magnesiumtablet voor én na het sporten
 • Zorg voor de juiste ademhaling.
 • Negeer je hoofdpijn niet tijdens het sporten, maar luister naar je lichaam.

Alarmklokhoofdpijn (hypnic headache)

Dit is een zeldzame vorm van hoofdpijn, waarbij je tijdens je slaap last krijgt van hoofdpijn en hierdoor wakker wordt uit je slaap. Het gebruikelijke beeld is iemand tussen de 50 en 70 jaar die elke nacht op ongeveer dezelfde tijd wakker wordt met een diffuse hoofdpijn. Vaak heb je meerdere aanvallen per nacht. De oorzaak van alarmklokhoofdpijn is onbekend.

Behandeling

Paracetamol kan helpen, maar dit moet je niet iedere dag slikken. Deze vorm van hoofdpijn verbetert door het gebruik van cafeïne, in de vorm van bijvoorbeeld een glas cola of een kop koffie voordat je gaat slapen. Daarnaast zijn er nog een aantal medicijnen die de klachten kunnen verlichten, waaronder lithium.

Hoofdpijn door hartziekten (cardiale cefalalgie)

Hartziekten waarbij de hartspier onvoldoende zuurstof krijgt, kunnen hoofdpijn (cefalalgie) veroorzaken. Ongeveer 20% van de gevallen ervaart hoofdpijn op de bovenkant van het hoofd of rond de kruin. De hoofdpijn wordt meestal opgewekt door inspanning en door rust te nemen ebt de pijn weer weg.

Behandeling

De onderliggende hartaandoening dient adequaat behandeld te worden.

Primaire thunderclap headache bij een warm bad

Dit is een plotselinge ernstige hoofdpijn veroorzaakt door onderdompeling in warm water. Deze pijn kan onder meer gevoeld worden aan de bovenzijde van het hoofd of in de kruin. Primaire thunderclap headache is een voorbijgaand onschuldig ziektebeeld.

Hoofdpijn rond kruin door slaaptekort

Zo'n een derde deel van de volwassenen zegt wel eens slecht te slapen en bij 10% hunner wordt de slapeloosheid chronisch. Er zijn allerlei oorzaken van slacht slapen. Zo kunnen bijvoorbeeld onregelmatige werktijden je slaapritme danig verstoren. Ook kun je wakker liggen door rusteloze benen. Slaaptekort kan leiden tot een waaier aan klachten, waaronder hoofdpijn.

Door een te strakke staart wordt er voortdurend aan de haarzakjes getrokken / Bron: Skullman, PixabayDoor een te strakke staart wordt er voortdurend aan de haarzakjes getrokken / Bron: Skullman, Pixabay

Hoofdpijn door een paardenstaart

Grofweg één op de tien vrouwen met een paardenstaart krijgt last van hoofdpijn, vooral door een te strakke paardenstaart waardoor er steeds aan de haarzakjes getrokken wordt.

Clusterhoofdpijn

Klassieke clusterhoofdpijn zit aan één kant van het hoofd, rond het oog. Het is een buitengewoon hevige vorm van hoofdpijn, die in aanvallen voorkomt. Het blijkt echter dat ongeveer 22% van de personen met clusterhoofdpijn, deze pijn ervaart bovenop het hoofd.

Behandeling

Behandeling van clusterhoofdpijn vindt plaats met zuurstof of sumatriptan-injecties.

Wiggebeenholteontsteking

Bij een wiggebeenholteontsteking (sinusitis sfenoïdalis) is de neusbijholte die aan de achterkant van de neusholte ligt ontstoken. In circa 33% van de gevallen ervaar je pijn in de bovenkant van het hoofd.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vertexpijn: Hoofdpijn boven op het hoofd (pijn aan kruin)Vertexpijn: Hoofdpijn boven op het hoofd (pijn aan kruin)Vertex is de medische term voor ‘top van het hoofd / kruin’. Bij vertexpijn ontstaat met andere woorden hoofdpijn boven…
Wat kun je doen tegen hoofdpijn?Wat kun je doen tegen hoofdpijn?Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Dit kan erg vervelend zijn. Het kan zijn dat je hoofdpijn hebt omdat je ziek wordt/be…

Cerebrale hypoxie: Gebrek aan zuurstof aan hersenenCerebrale hypoxie: Gebrek aan zuurstof aan hersenenCerebrale hypoxie is een toestand waarbij de hersenen onvoldoende zuurstof (en voedingsstoffen) krijgen. Hierdoor komt d…
Blinde lis-syndroom: Darmaandoening met symptomen aan buikBlinde lis-syndroom: Darmaandoening met symptomen aan buikHet blinde lis-syndroom is een aandoening waarbij de darminhoud door een ziekte of operatie stagneert (stilstaat), wat l…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • Bel Marra Health. Headache on top of head: Causes and treatment. https://www.belmarrahealth.com/headache-top-head-causes-treatment/ (ingezien op 16-10-2017)
 • Everyday Health. Headache Prevention. https://www.everydayhealth.com/headache-migraine/headache-prevention.aspx (ingezien op 16-10-2017)
 • Kinderneurologie.eu.Alarmklok hoofdpijn (Hypnic headache). http://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/hoofdpijn/hypnicheadache.php (ingezien op 16-10-2017)
 • Severe Headache Expert. Headache on top of head: Causes and treatment. https://www.severe-headache-expert.com/headache-top-of-head/ (ingezien op 16-10-2017)
 • Thuisarts.nl. Ik heb spanningshoofdpijn. https://www.thuisarts.nl/hoofdpijn/ik-heb-spanningshoofdpijn-0 (ingezien op 16-10-2017)
 • Thuisarts.nl. Migraine. https://www.thuisarts.nl/migraine (ingezien op 16-10-2017)
 • Wikimedia. IJshoofdpijn. https://nl.wikipedia.org/wiki/IJshoofdpijn (ingezien op 16-10-2017)
 • Afbeelding bron 1: Mimagephotography/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Andresr/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Skullman, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 03-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.