Haarpijn: oorzaak pijn op de hoofdhuid of pijn op de kruin
Pijn op de hoofdhuid, met name pijn op de kruin, kan wijzen op haarpijn. De medische benaming van haarpijn is 'trichodynia'. Haarpijn of een pijnlijke hoofdhuid, met name gelokaliseerd bij de kruin, is iets wat relatief vaak voorkomt. Toch is haarpijn amper in de medische literatuur beschreven. Iedereen is bekend met hoofdpijn, maar haarpijn is een grote onbekende. Bij haarpijn heb je het gevoel dat er aan je haren wordt getrokken. De pijn is plaatselijk en verergert wanneer de huid aangeraakt wordt. Kenmerkend aan haarpijn is dat aan de huid of haren geen afwijkingen te zien zijn. Pijn op de hoofdhuid en kruin kan als zeer ergerlijk worden ervaren.
Er is een verband tussen haaruitval en haarpijn /
Bron: Bykst, PixabayWat is haarpijn?
Trichodynia is de medische term voor haarpijn. Het wordt ook wel 'brandend hoofdhuid syndroom' of 'burning scalp syndrome' genoemd. Haarpijn wordt gekenmerkt door een brandend gevoel, oppervlakkige pijn of jeuk aan de hoofdhuid; je hoofdhuid is gevoelig, of je ervaart pijn als je je haren kamt. De pijn is met name gelokaliseerd bij de kruin, Trichodynia hangt samen met haaruitval. De relatie tussen haarpijn en haaruitval is echter die van het kip en het ei. Veroorzaakt trichodynia haaruitval, of is juist andersom? Niemand lijkt het zeker te weten. Kun je één hebben zonder het ander? Ja, dat staat vast. Maar ook niemand weet hoe dat komt.
Oorzaak van pijn op de kruin door haarpijn
Wat veroorzaakt pijn op de kruin door haarpijn? Een eenduidig antwoord is er vooralsnog niet.
Door een te strakke staart wordt er voortdurend aan de haarzakjes getrokken /
Bron: Skullman, PixabayGespannen spiertjes in de haarzakjes
Volgens dermatoloog Coen Gho, die als specialist hoofdhuid- en haarziekten bij het
Hair Science Institute werkt, wordt haarpijn veroorzaakt door gespannen spiertjes in de haarzakjes. Een strakke staart kan dat veroorzaken, evenals met nat haar gaan slapen. Door een te strakke staart wordt er voortdurend aan de haarzakjes getrokken, hetgeen pijn veroorzaakt. Bovendien kan het op termijn haaruitval veroorzaken. Volgens Gho hebben mensen met haarpijn ook vaak
spanningshoofdpijn, maar het is niet duidelijk wat de relatie is tussen spanningshoofdpijn en haarpijn.
Prikkeling van de pijnzenuwen
Weer andere deskundigen leggen een verband tussen haarpijn en prikkeling van de pijnzenuwen op de hoofdhuid. Mogelijk komt er bij haaruitval een neuropeptide (een molecuul dat zenuwactiviteit beïnvloedt) vrij, wat de
pijn veroorzaakt.
Haaruitval
Mensen klagen vaak over haarpijn voorafgaand aan haaruitval. Mogelijk spelen hierbij ontstekingscellen een rol die die je in de huid aantreft na haaruitval.
Psychische stoornissen
Voorts blijkt uit onderzoek dat mensen met haarpijn veel vaker psychologische problematiek hebben dan mensen zonder haarpijn. Het gaat hierbij om
angst,
depressie en de
obsessieve-compulsieve persoonlijkheidsstoornis (OCPS).
Griep
Mensen klagen niet alleen vaak tijdens haaruitval over haarpijn, maar ook tijdens
griep.
Meer vrouwen dan mannen met pijn op de kruin
Er zijn weinig studies verricht naar haarpijn. Haarpijn lijkt vaker voor te komen bij vrouwen dan bij mannen, met een verhouding van ongeveer 3:1. Maar schijn kan bedriegen. Zo zullen mannen minder snel een arts bezoeken met haarpijn. De gedachte hierachter is dat mannen haaruitval (waar haarpijn het meest mee geassocieerd wordt) sneller aanvaarden dan vrouwen. Vrouwen zullen eerder alles op alles zetten om haaruitval tegen te gaan.
Het dragen van een hoed veroorzaakt geen haaruitval /
Bron: WikiImages, PixabayMythen
Er zijn een aantal mythen met betrekking tot
hoofdhuidaandoeningen of haaruitval. Het dragen van een hoed veroorzaakt geen haaruitval, hoewel een te strakke muts haarzakjes kan beschadigen. Veelvuldig wassen of wassen veroorzaakt geen haaruitval, evenmin als verstopte poriën.
Behandeling van pijnlijke hoofdhuid door haarpijn
Symptoombehandeling
Doordat de oorzaak van pijn op de kruin door haarpijn onbekend is, is er ook geen duidelijk omschreven, geprotocolleerde aanpak van haarpijn. De aandoening kan het beste worden behandeld op individuele basis middels maatwerk. Een benadering is om trichodynia te beschouwen en te behandelen als een symptoom, om vervolgens de behandeling te richten op de mogelijke onderliggende oorzaak of trigger.
Psychotherapie, medicatie en shampoo
Zo kan psychotherapie helpen bij psychische problemen, zoals depressie en angst. Er zijn momenteel geen medicijnen beschikbaar waarvan bekend is dat ze succesvol zijn in het behandelen van haarpijn, alhoewel
pijnstillers soms uitkomst kunnen bieden en bij sommige mensen helpen teerhoudende shampoo's om de klachten te verminderen. Draag geen strakke paardenstaart, aangezien dit haarpijn kan uitlokken.
Lees verder
Reacties
Marjolein, 02-03-2018
Goedenavond,
Heb ook geregeld last van haarpijn. Heb het nu ook maar heel erg of me hoofd in brand staat.
Maar heb ook dat mijn haar van mijn hoofd af gaat staan ongeveer een centimeter. Niet mijn hele hoofd maar bepaalde plekken vooral rond om de kruin. (hoort u dat meer?) heb lang haar maar krijg het dan niet plat! Momenteel valt mijn haar erg uit en dat is nu de eerste keer.
Wat nog wel een helpt is als ik me haar ga wassen.
Hoor graag iets van u. Al vast bedankt.
Reactie infoteur, 02-04-2018
De klacht dat haar van je hoofd gaat afstaan bij haarpijn, is mij niet bekend. Misschien dat andere mensen het herkennen.
Steven, 20-10-2017
Dag,
ik heb hier nu al 2 weken "last van". Daarbij had ik graag wat bevindingen gedeeld. Momenteel heb ik veel last van stress. Alsook werk ik als tekenaar. Maar ik let altijd goed op mijn houding.
De pijn voel ik constant, maar verslecht na het dragen van muts, helm, slapen op die kant, fronzen of de ogen omhoog bewegen, het bewegen van de hoofhuid dmv oren of andere techniek. Bij het licht aanraken van de plaats, versterkt dit de pijn. Maar wanneer ik met de vijf vingertoppen even masseer op die plaats, verdwijnt deze pijn ettelijke minuten.
Misschien kan dit helpen of weten jullie hoe dit komt en ik deze pijn kan vermijden? Het is de tweede of derde keer dat ik dit heb. De eerste paar waren van kortere duur dan nu. Ikzelf ben 26jr.
Alvast bedankt.
Reactie infoteur, 04-12-2017
U kunt dit het beste voorleggen aan de huisarts. De huisarts kan lichamelijk onderzoek doen en mogelijk achterhalen wat er aan de hand is.