Verruca filiformis: wratten in het gezicht verwijderen

Verruca filiformis: wratten in het gezicht verwijderen Wratten zijn een bijna universeel probleem. Ze zitten soms op lastige plekken en worden als cosmetisch storend ervaren, zeker als ze in het gelaat voorkomen of op de handen. Een verruca filliformis is een draadvormige wrat. Het gaat om lange, smalle, langwerpige en vleeskleurige gezwellen die solitair kunnen voorkomen of clusters vormen rond de oogleden, het gezicht, nek of de lippen. En ze kunnen zeer snel groeien. Van de vele verschillende typen wratten, is de filliforme wrat, ook bekend als gezichtswrat, één van de meest onderscheidende wratten vanwege hun locatie en uiterlijk. Doordat deze wratten op het gezicht verschijnen, kan het een bron zijn van aanzienlijke schaamte en verdriet.
Gezichtswrat op het ooglid / Bron: Schweintechnik, Wikimedia Commons (Publiek domein)Gezichtswrat op het ooglid / Bron: Schweintechnik, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wat is een verruca filliformis?

Een verruca filliformis is een langwerpige wrat, welke net als andere wratten wordt veroorzaakt door HPV (humaan papilloma virus). In tegenstelling tot gewone wratten, zijn filliforme wratten vooral aanwezig in het gezicht, met name op de oogleden, op de neus, of op of rond de lippen. Op een filliforme verruca kan een huidhoorn (cornu cutaneum) ontstaan. Op een gewone wrat overigens ook.

Synoniemen

Verruca filiformis staan ook bekend als draadvormige (filiforme) wratten.

Oorzaken van een gezichtswrat

Een verruca filliformis is een variant van de gewone wrat en wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus, stammen 1, 2, 4, 27 en 29. Deze lastpakken dringen de huid binnen middels een minimale beschadiging en vermenigvuldigen zich in de differentiërende basale cellen van de epidermis, de opperhuid, de buitenste huidlaag. Deze geïnfecteerde cellen raken vervolgens ontremd in hun delingssnelheid en er ontstaat allengs een wrat. Draadvormige wratten zijn ook besmettelijk en het virus kan worden verspreid door het delen van handdoeken en washandjes en gezichtsbehandelingsproducten. Aanraken van een gezichtswrat stelt een persoon in gevaar van verspreiding naar andere delen van het lichaam. Wratten zullen toenemen in grootte en aantal als ze niet worden verwijderd. Het is niet zo dat je gezichtswratten ontwikkelt zodra je in contact komt met HPV, en sommige mensen zullen er nooit door worden besmet.

Delen van handdoeken / Bron: Mama_mia/Shutterstock.comDelen van handdoeken / Bron: Mama_mia/Shutterstock.com

Symptomen wratten in het gezicht

Symptomen van een verruca filiformis zijn:
 • langwerpige, draadvormige wrat
 • de wrat is vaak 1-2 millimeter lang
 • voorkeursplek is rond je ogen en lippen
 • ze zijn bruin, roze, geelachtig of vleeskleurig
 • meestal geïsoleerd, niet in clusters

Een verruca filliformis is een goedaardige, langwerpige, draadvormige wrat die gewoonlijk op de oogleden en de omliggende gebieden, de hals en de lippen, verschijnt. De meest voorkomende symptomen zijn jeuk of bloeden van het wratje. Dit soort wratten is gewoonlijk pijnloos, hoewel ze kunnen irriteren of pijn kunnen doen als ze op een plek aanwezig zijn waar vaak over de wrat gewreven wordt.

Onderzoek en diagnose

De diagnose kan vaak à vue worden gesteld. Differentiaaldiagnostisch moet gedacht worden aan een cornu cutaneum (hard aanvoelend), of een week fibroom, een fibroma molle (weker, niet wratachtig, gesteeld).

Behandeling verruca filiformis

Lichaam ruimt de wrat zelf op

Het is de natuurlijke reactie van je lichaam om de aanwezigheid van indringers, zoals HPV, weg te werken door middel van een complex verdedigingsnetwerk, dat bekend staat als het immuunsysteem. Dus voor veel mensen zal het immuunsysteem ervoor zorgen dat deze wratten worden opgeruimd, als je je lichaam maar de tijd geeft. De natuurlijke reactie op HPV varieert, waardoor sommige mensen een sterke natuurlijke weerstand tegen het virus hebben, terwijl anderen bijzonder kwetsbaar en bevattelijk voor wratten zijn. Ondanks het feit dat je immuunsysteem de wratten opruimt als je maar geduldig genoeg bent, kan de uiterlijke verschijningsvorm en de locatie van verruca filliformis ervoor zorgen dat je snel verlost wilt worden van deze lelijke wratten. Veel mensen schamen zich ervoor en willen zo snel mogelijk van deze wratten af.

Extra zorg

Gezichtswratten vragen extra zorg omdat sommige chemicaliën de huid op je gezicht kunnen irriteren, ondanks het feit dat ze volkomen veilig zijn als ze elders op het lichaam worden toegepast. Huid op je gezicht is bijzonder gevoelig en de meeste mensen willen liever niet het risico nemen dat hun gezichtshuid beschadigd raakt door een behandeling.

Gebruik altijd een schone handdoek / Bron: Pexels, PixabayGebruik altijd een schone handdoek / Bron: Pexels, Pixabay

Wratten in het gezicht verwijderen

Bij veel geneesmiddelen is het doel om een ​​immuunreactie op de aanwezigheid van de wratten te ontlokken. Topische irriterende stoffen zoals salicylzuur, trichloorazijnzuur, en 5-fluorouracil kunnen effectief zijn, hetzij alleen of in combinatie met een agressievere werkwijze zoals cryotherapie (waarbij de wrat wordt bevroren), chirurgische excisie of laserbehandeling. Het probleem met excisie is dat het kan leiden tot littekenvorming. Een arts kan de wrat ook afknippen met een steriel schaartje. De huid wordt plaatselijk verdoofd, de wrat wordt omhoog getrokken met een pincet en met een minimaal huidrandje (0,5-1 mm) wordt de wrat afgeknipt. Elektrocoagulatie is ook een mogelijkheid. Na plaatselijke verdoving met een minimale hoeveelheid onder de steel, wordt de wrat eerst afgeknipt of afgebrand met een elektrische lis. Vervolgens wordt de bodem met een bolletje dichtgebrand.

Prognose

Gezichtswratten zijn goedaardig en veroorzaken zeer zelden complicaties. Ze verdwijnen vaak zonder behandeling. Deze lastpakken zijn echter zeer besmettelijk en kunnen irritatie veroorzaken, zoals een jeukend gevoel. Veel mensen kiezen voor (een medische) behandeling om deze wratjes te verwijderen, omdat ze vaak als cosmetisch storend worden ervaren vanwege hun locatie op het gelaat.

Preventie: hoe kun je gezichtswratten voorkomen?

Zoals bij andere soorten wratten, is de beste manier om een ​​HPV-infectie te voorkomen door je gezicht schoon te houden en contact met mensen met een HPV-infectie te voorkomen. Je moet altijd uitkijken bij het aanraken van oppervlakken en het delen van handdoeken in kleedkamers, zwembaden en andere omgevingen die warm en nat genoeg zijn om virussen zoals HPV te herbergen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat moet je doen tegen wratten?Wat moet je doen tegen wratten?Wratten zijn een soort pukkeltjes die vaak op de voeten voorkomen. Het is een soort eeltachtig bultje wat op de huid zit…
Infectieziekten bij kinderen WrattenWratten zijn bekende dingetjes in Nederland. Het ene kind heeft er veel last van, het andere kind helemaal niet. Het is…
Huismiddeltjes tegen wrattenHuismiddeltjes tegen wrattenWratten zijn huidveranderingen die meestal goedaardig zijn en weinig kwaad kunnen. Ze kunnen de huid echter flink ontsie…
Wat is een wrat en wat is er aan te doenWat is een wrat en wat is er aan te doenEen wrat is een bobbel op de huid die door een virus wordt veroorzaakt. Het virus dringt de cellen van de huid binnen en…

Haarpijn: oorzaak pijn op de hoofdhuid of pijn op de kruinHaarpijn: oorzaak pijn op de hoofdhuid of pijn op de kruinPijn op de hoofdhuid, met name pijn op de kruin, kan wijzen op haarpijn. De medische benaming van haarpijn is 'trichodyn…
Poliepen in de darm: symptomen, oorzaak en behandelingPoliepen in de darm: symptomen, oorzaak en behandelingEen poliep in de darm of darmpoliep is een uitstulping van het darmslijmvlies en in beginsel is een darmpoliep goedaardi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: AfroBrazilian, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/vtxt/VerrucaFiliformis.htm
 • http://www.warts.org/filiform-warts.html
 • http://www.healthcentre.org.uk/cosmetic-treatments/wart-filiform-warts-treatment.html
 • Medical News Today. What to know about filiform warts. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321345.php (ingezien op 21-9-2018)
 • Stulberg D, Hutchinson A. Molluscum Contagiosum and Warts. American Family Physician 2003; 67 (6): 1233-40
 • Afbeelding bron 1: Schweintechnik, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Mama_mia/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Pexels, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 26-03-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.