Wratten aanstippen en wratten verwijderen met stikstof

Wratten aanstippen en wratten verwijderen met stikstof Wratten verwijderen door wratten aanstippen en wratten verwijderen met stikstof. Wratten worden veroorzaakt door een virus. Wratten zijn besmettelijk voor anderen, zeker indien de wrat is opengekrabd. In dat geval kan het virus gemakkelijk naar buiten. Je kunt een wrat krijgen als je huid in contact komt met het virus. De ene persoon is vatbaarder voor het krijgen van wratten dan een ander. Het is niet precies duidelijk waarom dit zo is. Wratten gaan na verloop van tijd spontaan weg. Indien er echter klachten ontstaan of als het als cosmetisch storend wordt ervaren, zijn er meerdere manieren om van een wrat af te komen. Je kunt zelf aan de slag om af te rekenen met de wrat, of je kunt het aan de huisarts overlaten.

Wat zijn wratten?

Wratten zijn ruwe knobbeltjes op de huid en ze worden veroorzaakt door een virus uit de familie van de humane papilloma virussen (HPV’s). De medische benaming voor de gewone wrat is verruca vulgaris. Vaak zijn er meerdere wratten gelijktijdig aanwezig. Voorkeursplaatsen van wratten zijn de handen en voeten. Wratten komen veel voor, vooral bij kinderen en jongvolwassenen. Wratten zijn volstrekt goedaardig.

Hoe ontstaan wratten?

Wratten zijn besmettelijk. Wratten worden veroorzaakt een virus welke zich verspreidt door huidcontact. Wanneer een wrat is open gekrabd, kan het virus gemakkelijker naar buiten. zelfbesmetting of besmetting van anderen ligt dan op de loer, vooral op plekken waar de huid beschadigd of verweekt is. De tijd tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat varieert van 2 tot 6 maanden, maar kan ook een langere periode bedragen. Het betreffende virus kan huidcellen activeren tot snelle deling, waardoor een wrat ontstaat.

Hoe ziet de gewone wrat eruit?

De gewone wrat ziet eruit als een rond, sterk verhoornend bloemkoolachtig uitgroeisel, welke scherp begrensd is. Vaak zijn er meerdere wratten, vooral aan de handen, maar soms ook op de knieën, de ellebogen en het gezicht.

Hoe lang blijven wratten bestaan?

Wratten verdwijnen na verloop van tijd spontaan; de wrat (inclusief het virus) wordt door het lichaam 'opgeruimd'. Bij ongeveer 80 procent van de mensen is een wrat binnen 1 jaar geheel verdwenen. Bij de rest van de mensen duurt het langer, soms wel vele jaren, voordat de wrat eindelijk is verdwenen.

Hoe kunnen wratten behandeld worden?

Er zijn verschillende manieren om wratten te verwijderen als je niet wilt wachten totdat je lichaam de wrat zelf heeft opgeruimd. Twee behandelopties worden hieronder nader toegelicht.

Wratten aanstippen

De wrat kan worden aangestipt met een aanstipvloeistof met salicylzuur, welke de hoornlaag verweekt. Het aanbrengen van salicylzuur kan middels een tinctuur, maar ook via een zalf of pleister. Er kunnen ook andere werkzame stoffen aan de vloeistof zijn toegevoegd, zoals melkzuur of ditranol. Aanstipvloeistof is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek of drogist. Salicylzuur maakt niet alleen de opperhuid zachter waardoor de wrat verweekt, maar het heeft tevens een desinfecterende werking. Mogelijke bijwerkingen zijn:
  • irritatie;
  • branderig gevoel; en
  • beschadiging van de gezonde huid (vooral bij langdurig gebruik).

gezonde huid beschermen met vaseline / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)gezonde huid beschermen met vaseline / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Je moet dagelijks één druppel aanstipvloeistof op de wrat aanbrengen met een druppelstaafje, gedurende 6 tot 7 achtereenvolgende dagen (tenzij anders aangeven in de bijsluiter). Voordat je de aanstipvloeistof aanbrengt, is het verstandig om de wrat vijf minuten in warm water te weken en daarna goed af te drogen. Eventuele op de gezonde huid gemorste vloeistof moet je direct met een tissue verwijderen. Overigens moet de omringende gezonde huid beschermd worden met zinkolie of zinkzalf. Insmeren met vaseline of vette crème kan ook. Na het aanstippen de wrat afdekken met een pleister. Na een week kun je de huid in warm water baden, waarna je er een laagje vanaf kan vijlen (met een vijl, rasp of puimsteen), zodat de wrat kleiner in omvang wordt. Peuter niet aan een wrat, want dan kun je anderen of jezelf met het wratvirus besmetten. Nadat de wrat voor het oog is verdwenen, wordt geadviseerd nog 1 à 2 weken door te gaan met de behandeling om er zeker van te zijn dat er geen virus achterblijft.

Wratten verwijderen met stikstof

Wratten kunnen ook effectief verwijderd worden met behulp van vloeibare stikstof. Cryotherapie (bevriezing) wordt veelvuldig door huisartsen toegepast. De huisarts stipt hierbij de wrat aan met vloeibare stikstof op een temperatuur van -196 graden Celcius. Dit wordt gedaan met een stokje met stevige punt waarop een losgedraaid stukje wat bevestigd is (zie afbeelding bovenaan het artikel). Deze wordt vervolgens in de stikstof gedoopt en vanuit de wattenstok wordt de druppel stikstof op de wrat aangebracht. De wrat wordt aangestipt en bevroren totdat er een zone van 1 tot 2 mm huid rond de wrat wit is. Door deze procedure ontstaat er een blaar onder de wrat. Na indrogen laat het blaardak mét de wrat erin los. Zo nodig kan de wrat na twee tot drie weken opnieuw aangestipt worden. Een combinatie van eenmaal per week cryotherapie en (dagelijks) collodium salicylici FNA 87% (zelfzorg) is zeer effectief gebleken, zo blijkt uit onderzoek.¹

Waterwratjes verwijderen met stikstof / Bron: E van Herk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Waterwratjes verwijderen met stikstof / Bron: E van Herk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Zelf wratten verwijderen door bevriezing

Wratten kunnen ook bevroren worden met de CryoPen®, welke zorgt voor bevriezing van de wratvirus door een indringende straal vloeibaar, diep gekoelde stikstof. Je kunt tegenwoordig ook zelf wratten bevriezen. Wartner 2e generatie —te koop bij apotheek of drogist— is een product voor het behandelen van wratten via de bevriezingsmethode. Er bestaat overigens ook de Wartner Wrattenpen, een product voor het behandelen van wratten via zuurbehandeling (TCA GEL aanstipmethode). HeltiQ WratWeg is een methode waarmee je zelf op een eenvoudige en veilige manier zowel wratten als waterwratjes kan behandelen. De werkzame stof is gebaseerd op de bevriezingsmethode (cryotherapie), dat al sinds jaar en dag toegepast wordt in de huisartspraktijk.

Prognose

De prognose voor wratten is meestal goed. De meeste wratten verdwijnen zonder behandeling binnen zes maanden tot drie jaar. Met behandeling kun je dit proces bespoedigen.

Noot:
  1. Steele K. Liquid nitrogen and salicylic/lactic acid paint in the treatment of cutaneous warts in general practice. J R Coll Gen Pract 1988; 38: 256-8.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieziekten bij kinderen – WrattenWratten zijn bekende dingetjes in Nederland. Het ene kind heeft er veel last van, het andere kind helemaal niet. Het is…
Wat is een wrat en wat is er aan te doenWat is een wrat en wat is er aan te doenEen wrat is een bobbel op de huid die door een virus wordt veroorzaakt. Het virus dringt de cellen van de huid binnen en…
Huismiddeltjes tegen wrattenHuismiddeltjes tegen wrattenWratten zijn huidveranderingen die meestal goedaardig zijn en weinig kwaad kunnen. Ze kunnen de huid echter flink ontsie…
Wratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten worden door een virus veroorzaakt. Zodra het virus in aanraking komt met je huid, kun je wratten krijgen. Je loo…

Aften, wat kan je ertegen doen?Aften, wat kan je ertegen doen?Aften komen meestal uit het niets en veroorzaken veel pijn. Ze zijn meestal herkenbaar aan hun ronde of ovale vorm en ee…
Oorzaak van de hikOorzaak van de hikHikken doen we allemaal wel eens. Het beging al heel vroeg in de zwangerschap. De foetus van 8 weken oud kan al de hik v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Michael J. Ermarth, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • EmedicineHealth. How to Remove Warts. https://www.emedicinehealth.com/warts/article_em.htm (ingezien op 22-12-2021)
  • Steele K. Liquid nitrogen and salicylic/lactic acid paint in the treatment of cutaneous warts in general practice. J R Coll Gen Pract 1988; 38: 256-8.
  • www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Medicijnen/salicylzuur_bij_wratten__likdoorns_en_schimmelnagels.aspx?mId=10698&rId=639
  • www.huidarts.info/documents/?v=2&id=52 (voor de laatste keer geraadpleegd op 01-10-2014)
  • www.huidinfo.nl/wratten.htm (voor de laatste keer geraadpleegd op 01-10-2014)
  • www.symptomen-behandeling.nl/1/wratten_verwijderen_411611.html (voor de laatste keer geraadpleegd op 01-10-2014)
  • www.thuisarts.nl/wratten/ik-heb-last-van-wratten (voor de laatste keer geraadpleegd op 01-10-2014)
  • www.ziekenhuis.nl/ziektebeelden/w/wratten/item661#tabs-3 (voor de laatste keer geraadpleegd op 01-10-2014)
  • Afbeelding bron 1: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: E van Herk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 21-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.