Platte wratten: symptomen, oorzaken, behandeling en prognose

Platte wratten: symptomen, oorzaken, behandeling en prognose Platte wratten, ook wel vlakke wratten of verruca plana genoemd, worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Platte wratten zijn goedaardige, onschuldige gezwellen. Het grootste probleem is dat de meeste mensen die zichtbaar wratten hebben, zich ervoor schamen. Platte wratten zijn glad en vlak en relatief klein. Ze zijn normaal gesproken enkele millimeters groot. Vaak zijn deze lichtbruin van kleur of huidkleurig. Vaak bevinden ze zich op het gezicht, de armen of de benen. Platte wratten verwijderen kan op diverse manieren, onder meer met stikstof of crème. Er zijn ook allerlei huismiddeltjes waarmee je kunt proberen van platte wratten af te komen, maar van deze middeltjes staat niet vast dat ze ook echt helpen bij groepjes platte wratten.
Platte wratten op hand en gezicht / Bron: Manu5, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Platte wratten op hand en gezicht / Bron: Manu5, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Oorzaken van platte wratten

Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Platte wratjes worden vooral veroorzaakt door HPV type 3, 10, 28 en 49. Het virus veroorzaakt een verdikking van de bovenste huidlaag. Platte wratten zijn zeer plat, glad en klein in omvang: 2-5 mm groot. Ze kunnen echter in grote hoeveelheden aanwezig zijn. Ze zijn meestal pijnloos en verdwijnen spontaan, soms na een paar maanden tot maximaal 2 jaar. Dit hangt samen met de aanmaak van antistoffen tegen het specifieke virus. Voordat ze verdwijnen, kleuren ze vaak eerst nog rood als gevolg van een ontstekingsreactie.

Besmettelijk

Het virus is zeer besmettelijk en de overdracht van de infectie gebeurt via direct contact met de huid (via een kloofje of wondje) of wanneer je voorwerpen aanraakt die met het virus zijn besmet. Na de besmetting met het virus kan er een platte wrat ontstaan.

Wie krijgen er last van?

Wratten kunnen voorkomen bij mensen van elke leeftijd, maar jongeren tussen 12 en 16 jaar worden het vaakst erdoor getroffen. Geschat wordt dat 20% van de schoolkinderen en ongeveer 10% van de algemene bevolking wratten heeft. Mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen meer kans op het krijgen van wratten.

Risicofactoren verruca plana

Wondjes en krabben aan acne

Het zijn vooral jongeren die er last van krijgen, omdat ze vaak snijwonden of krasjes op hun huid hebben en in nauw contact komen met andere jongeren. Ook kan krabben aan acneplekjes in het gezicht wondjes veroorzaken, wat een aangrijpingspunt voor HPV kan bieden.

Verzwakt immuunsysteem

Mensen met een verzwakt immuunsysteem door chronische ziekten, chemotherapie, radiotherapie, geneesmiddelengebruik of andere factoren, hebben ook een hoger risico voor HPV. Slechte hygiëne kan ook het risico op wratten vergroten.

Huidirritatie door scheren / Bron: Stevepb, PixabayHuidirritatie door scheren / Bron: Stevepb, Pixabay

Huidirritatie door scheren

Huidirritatie als gevolg van het scheren vormt waarschijnlijk één van de belangrijkste oorzaken van platte wratjes. Ze manifesteren zich nogal eens als een zwerm met meerdere, soms wel tientallen tot honderd, zeer oppervlakkige wratjes.

Symptomen platte wratten

Verschijnselen

Symptomen van platte wratten zijn:
 • de wratjes zijn gewoonlijk tussen de 2-5 mm groot
 • platte wratjes liggen iets hoger dan het huidoppervlak, ze zijn relatief vlak
 • er komen grotere platte wratten voor en dit zijn meestal samengesmolten losse wratjes
 • de wratjes verschijnen meestal in grote aantallen (van 20 tot 200)
 • de wratjes zijn huidkleurig, lichtbruin of witgrijs van kleur
 • (meestal) niet pijnlijk

Niet pijnlijk

De meeste wratten zijn niet pijnlijk, hoewel zij pijn kunnen doen als ze in een gebied aanwezig zijn waar vaak tegenaan wordt gestoten of onder druk staat. Platte wratten zijn goedaardige, onschuldige gezwellen. Het grootste probleem dat de meeste mensen met wratten hebben is dat ze in verlegenheid zijn gebracht door hun uiterlijk.

Voorkeursplekken

Platte wratten komen vooral voor in het gezicht, het voorhoofd, de nek, de benen, de baardstreek (bij mannen), armen, benen (vooral bij vrouwen) en handrug.

Tretinoïne crème (vitamine A zuur) / Bron: Martin SulmanTretinoïne crème (vitamine A zuur) / Bron: Martin Sulman

Behandeling platte wratten

Behandeling is niet altijd nodig, aangezien de aandoening self-limiting is. Het natuurlijke beloop is enkele maanden tot maximaal twee jaar. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden:
 • Behandeling met vloeibare stikstof waarbij het wratweefsel stuk wordt gevroren. De stikstof kan door de (huis)arts worden aangebracht door middel van een spray.
 • Behandeling met tretinoïne crème. Tretinoïne is een retinoïde, een synthetisch derivaat van vitamine A (retinol), welke de celdeling van de bovenste huidlaag stimuleert.
 • Behandeling met fluorouracil crème (Efudix ® crème): de werkzame stof beschadigt de snel delende cellen en de (normale)langzaam delende cellen niet.

Terugkeer niet uitgesloten
Zelfs als de behandeling succesvol is, kunnen wratten een onwelkome comeback maken. Dit komt omdat het desbetreffende humaan papillomavirus nog steeds op de loer kan liggen in het lichaam, zolang het eigen afweersysteem deze niet heeft opgeruimd.

Zelfzorg

Er zijn veel huis-, tuin- en keukenmiddelen om wratten te verwijderen, hoewel de meeste ervan niet wetenschappelijk zijn onderzocht. Omdat platte wratten vaak in grote aantallen voorkomen in het gelaat, is het een goed idee om contact op te nemen met je huisarts voordat je zelf allerlei producten uitprobeert die mogelijk meer kwaad dan goed doen. Houd in gedachten dat de meeste van de populaire huis, tuin en keukenmiddelen zijn bedoeld voor de behandeling van één enkele 'normale' wrat, geen groepjes platte wratten.

Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Appelazijn

Appelazijn of appelciderazijn kan worden toegepast ter behandeling van wratten. Het azijnzuur is corrosief van aard en bovendien helpt de antivirale eigenschappen ervan het virus te doden en het genezingsproces te versnellen. Bevochtig een watje met appelciderazijn en breng het op het platte wratje aan. Gebruik een verband of tape om het watje op zijn plaats te houden en laat het ene nacht inwerken. Herhaal dit dagelijks totdat de platte wratten zijn verdwenen.Als je appelaciderazijn aanbrengt op gevoelige gebieden zoals je gezicht of hals aanbrengt, dan moet je het verdunnen met een gelijke hoeveelheid water en het daarna gebruiken.

Ducttape

Ducttape is een zelfklevend en waterdicht soort plakband op textielbasis en het is een ook een probaat middel tegen platte wratten. Door ducttape zal de wrat verschrompelen en verdwijnen. Het veroorzaakt ook irritatie in het met wratten geïnfecteerde weefsel, dat de natuurlijke immuunrespons van het lichaam uitnodigt om het virus aan te vallen. Je kunt het gebruiken om platte wratten op handen en benen kwijt te raken. Het is echter het beste om geen ducttape op je gezicht te plakken.
 • Knip een stukje ducttape groot genoeg om het wratjes te bedekken.
 • Na het schoonmaken van het gebied, dep de huid droog met een zachte handdoek.
 • Plak de ducttape gedurende 1 tot 2 dagen over het gebied.
 • Verwijder het, laat de huid een tijdje luchten en maak het gebied schoon om het dode weefsel te verwijderen.
 • Herhaal dit procedé totdat de wratten zijn verdwenen. Volg deze remedie echter niet langer dan 2 maanden.

Knoflook / Bron: Istock.com/MallivanKnoflook / Bron: Istock.com/Mallivan

Knoflook

Knoflook is een sterk antiviraal middel dat helpt het virus te doden dat verantwoordelijk is voor platte wratten. Het bijtend effect van de knoflook zorgt ervoor dat de wrat geleidelijk verschrompeld. Pers een teentje knoflook in een knofloofpers en breng het aan op het platte wratje. Bedek het met een verband. Laat het 20 minuten inwerken ​​en was vervolgens het gebied grondig. Herhaal twee keer per dag totdat je tevreden bent met het resultaat.

Zinkzalf (sudocrem)

Je kunt ook met vrij verkrijgbare zinkzalf zoals sudocrem platte wratten behandelen. Het enige dat je hoeft te doen, is het aangetaste gebied reinigen en tweemaal per dag zinkzalf aanbrengen. Je kunt het 30 minuten of langer op je huid laten zitten.

Oregano-olie

Olie van oregano is een andere effectieve remedie om je te ontdoen van platte wratten. Het heeft krachtige antimicrobiële en antivirale eigenschappen die helpen het virus te bestrijden dat het probleem veroorzaakt.
 • Meng 6 druppels oreganoolie met 1 eetlepel olijfolie, kokosolie of ricinusolie.
 • Breng de olie op de platte wrat aan.
 • Laat het een paar uur intrekken. Je hoeft het niet af te spoelen.
 • Herhaal twee keer per dag gedurende een paar weken.

Tea tree olie bij platte wratten / Bron: OptimaTea tree olie bij platte wratten / Bron: Optima

Tree tea olie

Tea tree olie kan goed werken om platte wratten te bestrijden. Vanwege zijn antivirale en antiseptische eigenschappen helpt deze essentiële olie je lichaam om het virus te bestrijden dat de wratten veroorzaakt.
 • Meng 5 of 6 druppels theeboomolie in 1 eetlepel olijfolie.
 • Dep het mengsel op de platte wratten en laat het een paar uur intrekken.
 • Spoel het af met warm water.
 • Herhaal twee keer per dag gedurende een paar weken.

Let op: gebruik tea tree olie niet in zijn pure vorm, omdat dit huidirritatie kan veroorzaken.

Wonderolie, ricinusolie of castorolie

Wonderolie, ricinusolie of castorolie is een plantaardige olie die onder meer gebruikt kan worden ter behandeling van wratten.Het aanbrengen van een laag van deze dikke, stroperige olie op het getroffen gebied zal helpen de toevoer van lucht en vocht aan het virus dat de wratten veroorzaakt af te snijden.
 • Gebruik een watje en breng daarmee pure ricinusolie aan op het aangetaste gebied.
 • Laat het een paar uur aan intrekken. Je hoeft het niet af te spoelen.
 • Breng 2 of 3 keer per dag opnieuw aan. De wrat zal binnen enkele weken geleidelijk opdrogen.

Herstel

Platte wratten verdwijnen meestal vanzelf. Dit kan twee maanden tot wel twee jaar duren. Je algemene gezondheid, de aard van de wrat, en het gebied waarin de wratten zich voordoen, dragen er allemaal toe bij hoe snel de wratten verdwijnen. In het algemeen zal 23 procent van de wratten zijn verdwenen binnen twee maanden, 30 procent binnen drie maanden, en tot 78 procent binnen twee jaar.

Prognose

Meestal verdwijnen platte wratten vanzelf zonder complicaties. Wratten kunnen zich verspreiden en kunnen ook terugkeren. Het stimuleren van je immuunsysteem kan in algemene zin helpen om je gezondheid te verbeteren, wat ertoe kan bijdragen dat het herstel sneller verloopt. Geef je immuunsysteem een boost door gezond en gevarieerd te eten, voldoende rust en slaap te nemen en door stress te vermijden.

Deel geen handdoeken met anderen / Bron: Pexels, PixabayDeel geen handdoeken met anderen / Bron: Pexels, Pixabay

Platte wratten voorkómen

Wratten worden veroorzaakt door een infectueus virus, en ze worden verspreid door aanraking. Je kunt de volgende maatregelen nemen om de verspreiding van het HPV-virus, dat platte wratten veroorzaakt, tegen te gaan:
 • Wrijf of krab niet over de wratjes, en raak ze in het geheel niet aan.
 • Was je handen na het aanraken of de behandeling van de wratten.
 • Raak wratten van andere mensen niet aan.
 • Deel geen handdoeken of andere persoonlijke spullen met andere personen.
 • Houd het speelgoed van je kinderen schoon als ze wratten hebben.
 • Houd je huid schoon en droog.
 • Draag slippers in openbare zwembaden of kleedkamers.
 • Gezonde en gevarieerde voeding eten.
 • Geen te strakke of warme kleding dragen.
 • Niet nagelbijten want het virus infecteert dit gebied snel
 • Ontharingsmiddelen of elektrische scheerapparaten gebruiken in plaats van de benen te scheren met mesjes.
 • Speelgoed schoonhouden van een kind met wratten.
 • Stress verlichten.
 • Twee keer per dag een glas water drinken met twee theelepels troebele appelazijn.

Je kunt niet altijd wratten voorkomen, maar bovenstaande maatregelen helpen het risico aanzienlijk te verminderen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat moet je doen tegen wratten?Wat moet je doen tegen wratten?Wratten zijn een soort pukkeltjes die vaak op de voeten voorkomen. Het is een soort eeltachtig bultje wat op de huid zit…
Infectieziekten bij kinderen WrattenWratten zijn bekende dingetjes in Nederland. Het ene kind heeft er veel last van, het andere kind helemaal niet. Het is…
Knoflook en wrattenKnoflook en wrattenIedereen heeft er wel eens last van gehad: een wratje. Er zijn veel middeltjes op de markt om wratten te behandelen, maa…
Wat is een wrat en wat is er aan te doenWat is een wrat en wat is er aan te doenEen wrat is een bobbel op de huid die door een virus wordt veroorzaakt. Het virus dringt de cellen van de huid binnen en…

Hoofdschimmel, tinea capitis: symptomen en behandelingHoofdschimmel, tinea capitis: symptomen en behandelingHoofdschimmel of tinea capitis symptomen zijn afhankelijk van de soort schimmel en de specifieke afweerreactie van de pa…
Het slaaponderzoek: polysomnografieHet slaaponderzoek: polysomnografieSlapeloosheid kan tot veel klachten leiden. Om mogelijke oorzaken van slapeloosheid te onderzoeken is het soms noodzakel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Manu5, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Healthline. Everything You Should Know About Flat Warts. http://www.healthline.com/health/skin-disorders/flat-warts (ingezien op 12-3-2017)
 • Top10homeremedies. How to Get Rid of Flat Warts. https://www.top10homeremedies.com/how-to/get-rid-flat-warts.html (ingezien op 3-6-2019)
 • Wikipedia. Ducttape. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ducttape (ngezezien op 3-6-2019)
 • Afbeelding bron 1: Manu5, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 4: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 5: Istock.com/Mallivan
 • Afbeelding bron 6: Optima
 • Afbeelding bron 7: Pexels, Pixabay
Reactie

Bynens Marie Rose, 08-03-2017
Vroeger ben ik eerst naar een huidarts geweest met mijn zoon, dat was afschrapen van de rug. Heeft niet geholpen. Ben dan naar de apotheker gegaan en hebben mij vitamine speciaal voor wratten gegeven en dat heeft wel geholpen. Ik weet niet of die nog bestaan. Reactie infoteur, 12-03-2017
Bij vlakke wratten is een vitamine A zuur bevattende crème de behandeling van eerste keuze. De huisarts kan deze voorschrijven.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.