Steelwratjes: verwijderen op huid nek, hals, romp en oksel

Steelwratjes: verwijderen op huid nek, hals, romp en oksel Steelwratjes zelf verwijderen of laten verwijderen. De medische benaming van steelwratten is 'fibroma pendulans'. Een steelwratje of fibroom is een vrij klein aangroeisel op de huid, een huidflapje. Voorkeursplekken van steelwratjes zijn hals, nek, romp, liezen en oksel. Het zijn gesteelde rubberachtige, zachte goedaardige huidtumoren; het is een onderhuids bindweefselgezwel. Meestal zijn ze huidkleurig, doch soms zijn ze wat donkerder van kleur. Ze zijn eenvoudig te behandelen door de huisarts die het wratje wegknipt met een steriel instrument. Het wordt afgeraden om zelf een steelwratje te verwijderen door deze af te knippen. Het afknippen van een steelwratje dient met een steriel schaartje te gebeuren. Wel is er sinds kort een methode op de markt om steelwratjes zelf te verwijderen door bevriezing: met de HeltiQ Skintags. Voor sommige mensen zijn de kosten te hoog (tussen de 17 en 20 euro) en die gaan daarom liever naar de huisarts om steelwratjes weg te laten halen.
Steelwratje op ooglid / Bron: Oliver Riesen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Steelwratje op ooglid / Bron: Oliver Riesen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Alternatieve benamingen van steelwratjes

Heb je last van wratjes in de hals, nek, onder oksel, op romp (onder de borsten), lies en/of bil? Misschien heb je last van steelwratjes. Synoniemen voor steelwratjes zijn:
  • acrochordon;
  • skin tag;
  • fibroma filiformis;
  • fibroma molle;
  • fibroma molluscum;
  • fibroma pendulans; en
  • gesteelde fibromen.

In dit artikel spreken we van 'steelwratten' of 'steelwratjes'.

Steelwratje / Bron: Dsom/Shutterstock.comSteelwratje / Bron: Dsom/Shutterstock.com

Wat zijn steelwratjes?

Fibroom

Een steelwratje of fibroom is een vrij klein aangroeisel of huiduitstulping op de huid, een huidflapje, in de vorm van een steeltje of bobbeltje, meestal aan de hals, de romp, de liezen of de oksel. Een steelwratje kan ook in het gezicht voorkomen. Het zijn gesteelde rubberachtige, zachte goedaardige (benigne) huidtumoren; het is een onderhuids bindweefselgezwel of tumor. Meestal zijn ze huidkleurig, doch soms licht gepigmenteerd (iets donkerder gekleurd). Het kan gaan om een enkel steelwratje en soms komen ze in groepjes voor. Steelwratjes zijn niet besmettelijk.

Dermatofibroom

Een gesteelde fibroom moet onderscheiden worden van een dermatofibroom. Een dermatofibroom is een goedaardig 'bobbeltje' of 'knobbeltje' in de huid in met name de benen en de armen. Een dermatofibroom voelt aan als een stevig schijfje, pilletje of balletje in de huid. Het knobbeltje zit aan de huid vast en kan over de onderlaag geschoven worden. Het dermatofibroom is net als een steelwratje huidkleurig of iets gepigmenteerd. Meer vrouwen dan mannen ontwikkelen dermatofibromen. Soms geven ze ook pijnklachten.

Voorkeursplekken

Steelwratten komen gewoonlijk voor in het okselgebied, de hals, de romp en de liezen. Ze kunnen ook op het ooglid voorkomen of op de behaarde hoofdhuid. Bij mensen met overgewicht komen ze vaak voor in de huidplooien.

Steelwratjes in hals, oksel en lies

Meestal goedaardig, klein en zacht, soms iets donkerder gekleurd, onderhuids bindweefselgezwel. Meestal in de hals, oksel of lies, maar ook in andere weefsels en organen.

Tijdens de zwangerschap kunnen steelwratjes toenemen / Bron: Greyerbaby, PixabayTijdens de zwangerschap kunnen steelwratjes toenemen / Bron: Greyerbaby, Pixabay

Hoe vaak komen steelwratjes voor en bij wie?

Steelwratjes komen bij ongeveer 46% van de populatie voor. Vaak met het vorderen van de leeftijd. Bij mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) en overgewicht komen ze vaak voor. Soms worden steelwratten ook geassocieerd met zeldzame syndromen, zoals het Birt-Hogg-Dubé syndroom (een zeldzame autosomaal dominante erfelijke ziekte die zich kenmerkt door huidafwijkingen) of het polycysteus ovarium syndroom (een aandoening waarbij het hormonale evenwicht vaak verstoord is en er talrijke kleine follikelcysten in de eierstokken ontstaan). Tijdens de zwangerschap kunnen gesteelde fibroompjes toenemen in aantal en grootte, vooral in de hals en nek.

Oorzaak en ontstaan van steelwratten

In veel gevallen ontstaan steelwratten spontaan, maar soms zijn ze het gevolg van een slechte genezing van een wondje. Het ontstaansmechanisme is nog niet geheel opgehelderd. Steelwratten zijn geen echte wratten, want ze ontstaan niet door een virus.

Risicofactoren

Steelwratjes komen vaker voor bij:
  • Mensen met overgewicht en obesitas, deels omdat ze meer huidplooien hebben, en vanwege bijbehorende hyperinsulinemie (waarbij je alvleesklier te veel insuline aanmaakt) en ontstekingen;
  • Zwangerschap, waarschijnlijk als gevolg van hormonale mutaties;
  • Personen met diabetes;
  • Mensen met het humaan papilloma virus (laag-risico HPV 6 en 11);
  • Hormonale disbalans: veranderingen in de niveaus van oestrogeen en progesteron kan het risico op het ontwikkelen van steelwratjes verhogen;
  • Mensen met insulineresistentie (hierbij ben je minder gevoelig voor het hormoon insuline).

Steelwratje in de oksel / Bron: Martin SulmanSteelwratje in de oksel / Bron: Martin Sulman

Symptomen van steelwratjes op huid nek, hals, romp en oksel

Verschijnselen

Steelwratjes zijn zachte, elastische, gesteelde, vleeskleurige of donkergekleurde stukjes weefsel of huidflapjes. Ook wel fibromen of 'wild vlees' genoemd. Deze skin tags zijn zo klein als een afgeplatte speldenknop of zo groot als een aangroeisel van meerdere centimeters.

Steelwratje verwonden bij het scheren

Als een steelwratje per ongeluk wordt verwond of afgesneden, bijvoorbeeld tijdens het scheren, kan deze relatief krachtig en langdurig bloeden. De reden is dat er een bloedvat in zit dat het steelwratje van bloed voorziet. Dit kan gebeuren als een man zijn baard scheert en er een steelwratje in de hals gelokaliseerd is, maar ook bij het scheren van de oksels of bikinilijn zitten ze in de weg en snij je ze vaak. Er kunnen ook klachten ontstaan doordat ze bijvoorbeeld onder de bh-rand zitten of langs de rand van een kraag van een blouse of ander kledingstuk.

Verschillende steelwratjes in de hals / Bron: Jmarchn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Verschillende steelwratjes in de hals / Bron: Jmarchn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Complicaties en gevolgen

Algemeen

Aangezien steelwratjes onschadelijke huidgroeisels zijn, zijn er hier nauwelijks complicaties te verwachten. De steelwratten kunnen echter op ongunstige plaatsen groeien. Vooral bij gevoelige huidplooien kan een kleine steelwrat leiden tot een onaangenaam drukgevoel. Bovendien kunnen steelwratjes soms gemakkelijk gewond raken en gaan bloeden.

Complicaties van chirurgische verwijdering

Het verwijderen van steelwratjes brengt slecht een gering risico op complicaties met zich mee. Sommige ervan zijn:
  • Er kan littekenvorming optreden als de arts het steelwratje niet zorgvuldig verwijdert.
  • Een deel van het echte huidweefsel kan ook loskomen, maar dit gebeurt zelden als je naar een ervaren arts gaat.
  • Er kan enige irritatie en uitslag optreden na het verwijderen van het steelwratje.
  • Soms kan een bepaalde zenuw in het steelwratje groeien. Dit zijn de zeldzaamste gevallen, maar het kan voorkomen. Wanneer de skin tag wordt afgesneden bij een chirurgische ingreep, dan kun je last blijven houden van pijn omdat een deel van de zenuw ook is afgesneden.

Onderzoek en diagnose

Een arts kan een steelwratje gemakkelijk op het oog herkennen vanwege de karakteristieke uitstraling: zacht, gemakkelijk verplaatsbaar zijn, vleeskleurig of iets donkerder en meestal door een steel verbonden aan het huidoppervlak). Hierdoor is er geen vervolgonderzoek nodig. Als je merkt dat een steelwratje hard groeit, ontstoken is, een andere kleur krijgt dan de omringende huid, meerdere kleuren heeft of gaat bloeden, vraag je arts dan om het te onderzoeken. Bij twijfel aan de diagnose kan de huisarts een biopsie verrichten, wat betekent dat hij het steelwratje wordt verwijderd en in een laboratorium wordt onderzocht.

Steelwratjes behandelen

Meestal is geen behandeling nodig. Men kan overgaan tot behandeling om grofweg twee redenen:
  • cosmetisch (indien ontsierend, bijvoorbeeld in de hals);
  • medisch (indien hinderlijk).

Wondje afdekken met een pleister / Bron: OpenClipartVectors, PixabayWondje afdekken met een pleister / Bron: OpenClipartVectors, Pixabay

Steelwratjes bevriezen

Steelwratten zijn eenvoudig te behandelen door het steeltje van het fibroom met een (steriel!) schaartje af te knippen. Bij een klein steelwratje is geen verdoving nodig. Ze kunnen ook onder plaatselijke verdoving verwijderd worden door verbranding of door ze af te schrapen met een chirurgische schaar. Er blijft een zeer klein oppervlakkig wondje over. Deze kan met een pleister worden afgedekt. Een andere mogelijkheid is dat de huisarts cryotherapie toepast, een behandeling waarbij het steelwratje met vloeibare stikstof wordt bevroren. Deze methode wordt niet aangeraden om toe te passen in het gezicht om eventuele littekenvorming te voorkomen.

Steelwratjes weghalen met een laser

Steelwratjes zijn zeer effectief behandelbaar middels de Iridex Varilite laser. De laser verschroeit het wratje, waarna het van de huid valt. Gemiddeld zijn er 1 à 2 behandelingen nodig met een interval van 4 weken. Er zijn zeer goede resultaten bij het weghalen van de wratten middels laserbehandeling, zonder dat zich hierbij littekenvorming voordoet.

Afknippen van het steelwratje

De eerste methode is het onder lokale verdoving afknippen van het steelwratje aan de basis, in de richting van de huidlijnen. Dit gebeurt natuurlijk met een steriele schaar om een infectie te voorkomen. Het plekje wordt zowel voor als na de ingreep ontsmet.· Nadat het wratje is weggeknipt, wordt deze afgedekt met een steriel doekje.

Electrocoagulatie (wegbranden)

Electrocoagulatie is de term voor diverse technieken waarbij met elektrische stroom de huid wordt weggebrand of dichtgeschroeid. In het onderhavige geval wordt met elektrische stroom het steelwratje weggebrand. Voor de behandeling plaatsvindt, wordt de huid plaatselijk verdoofd met een injectie. De behandeling doet dan geen pijn. Het wegbranden geeft wel een onaangename geur, maar deze verdwijnt snel.

Shave excisie (afschaven)

Bij shave excisie wordt het steelwratje oppervlakkig afgeschaafd. Voor de ingreep wordt de huid rond het plekje verdoofd met een lidocaïne/adrenaline injectie. Na inwerking van de verdoving, zal de arts met behulp van een mesje het steelwratje afschaven. Er ontstaat een oppervlakkig schaafwondje, wat meestal wordt dichtgebrand met een elektrocoagulatie apparaat. Na enkele dagen ontstaat er op het wondje een korstje, welke je moet laten zitten. Het korstje zal er vanzelf afvallen.

Kun je steelwratjes zelf verwijderen?

Steelwrat zelf afknippen

Het is af te raden de wratjes zelf af te knippen. Het verwijderen van steelwratjes hoort beslist in de handen van een arts. Deskundigen raden af ​​om zelfbehandeling toe te proberen door het wratje af te knippen. Het belangrijkste argument is het risico op infectie. Als je de steelwrat onder niet-steriele omstandigheden afsnijdt of afknipt, kunnen er gemakkelijk gevaarlijke ziektekiemen in de wond terechtkomen. Het niet goed afknippen met een schaartje of scheermesje kan ook leiden tot langdurig bloeden.

Steelwratjes verwijderen met een touwtje

Ook is het niet verstandig om over te gaan tot het afbinden van steelwratjes met een touwtje of visdraad. Dit kan niet alleen pijnlijk zijn, maar het leidt ook vaak tot ontstekingen en infecties.

Steelwratjes bevriezen

Er is sinds kort wel een methode ontwikkeld om steelwratten thuis zelf te behandelen. HeltiQ Skintags is een product om steelwratten zelf te verwijderen. Door de eenvoudige applicatiemethode (door middel van aanstippen) worden steelwratten in de hals en nek, onder de oksels en borsten verwijderd door middel van bevriezing (cryotherapie). Samen met de bijgeleverde beschermpleister, die voor de behandeling om de steelwrat dient te worden aangebracht, zorgt dit voor een gedoseerde, hygiënische en effectieve behandeling. HeltiQ Skintags is een veilige, snelle en effectieve methode om steelwratten te verwijderen. Lees wel eerst de gebruiksaanwijzing goed door.

Steelwratjes verwijderen met tandpasta

Tandpasta heeft een indrogend affect, maar het herhaaldelijk smeren van tandpasta op het steelwratje heeft – voor zover bekend – nauwelijks tot geen effect op de steelwrat.

Tea tree olie toepassen bij steelwratjes / Bron: OptimaTea tree olie toepassen bij steelwratjes / Bron: Optima

Tea tree olie

Tea tree olie is een antibacteriële, ontstekingsremmende en antibioticumolie. Het is bijzonder effectief bij de behandeling van huidaandoeningen en het is bekend dat het in een kwestie van weken steelwratjes verwijdert bij dagelijkse toepassing. Breng het goedje drie keer per dag voorzichtig aan op de steelwrat en houd het maximaal 10 minuten op zijn plaats. Zorg ervoor dat de tea tree olie niet in contact komt met de omringende huid. Dit is vooral belangrijk voor mensen met een gevoelige huid, omdat bij hen onverdunde tea tree olie de huid kan irriteren. De meeste mensen zullen echter geen enkele reactie hebben. Als tea tree olie irritatie veroorzaakt, meng het dan met een verzachtende dragerolie zoals kokosnootolie, voordat je het op het wratje aanbrengt. Houd er rekening mee dat dit de behandelingstijd kan verlengen.

Steelwratjes zelf verwijderen met HeltiQ Skintags

Je kunt zelf steelwratjes verwijderen met het product HeltiQ Skintags, wat is gebaseerd op de al jarenlang toegepaste, betrouwbare bevriezingsmethode (cryotherapie) die bewezen heeft effectief te zijn bij het verwijderen van onder meer steelwratjes. Het product is op de markt gezet door het Wolvegaaster bedrijf Koninklijke Utermöhlen. Ze hebben daarmee als eerste een middel ontwikkeld waarmee je zelf korte metten kan maken met steelwratjes.

HeltiQ Skintags of steelwratjesHeltiQ Skintags of steelwratjes

Verwisselbare applicator

HeltiQ Skintags bestaat uit een kap met een afzonderlijke applicator, welke speciaal is ontwikkeld om steelwratten in de hals en nek, onder de oksels en borsten te behandelen door middel van aanstippen. De verwisselbare applicator zorgt voor een hygiënische behandeling. Het is in feite een spuitbusje met de stof dimethylether, een kunstmatige vriesstof dat -50 graden Celsius wordt. Samen met de beschermpleister die je voor de behandeling om de steelwrat moet aanbrengen, zorgt dit voor een gedoseerde, effectieve en veilige behandelmethode. De beschermpleister beschermt de omliggende gezonde huid en niet beschadigd raakt. Het zorgt voor een precieze behandeling. Dit zelfzorgmiddel lijkt een gat in de markt.

Hoe werkt het?

Eerst leg je één van de bijgevoegde pleistertjes om het steelwratje. Dit om de huid er omheen niet te beschadigen. Dan moet je het spuitbusje van je afhouden en vier keer drukken, zodat het foam vochtig wordt. Vervolgens druk je de applicator 40 seconden op het steelwratje. Eén behandeling is in de meeste gevallen genoeg om het steelwratje binnen twee weken te doen verdwijnen. Het kan geen kwaad, het is ene veilige behandeling. Je hoeft nergens bang voor te zijn, het is maar kou. Wel moet je eerst aandachtig de gebruiksaanwijzing lezen. Niet alleen om de instructies goed op te volgen, maar ook om te lezen of het wel te gebruiken is. Diabetespatiënten of huidkankerpatiënten moeten het bijvoorbeeld laten staan.

Wie mag het niet gebruiken?

HeltiQ Skintags mag volgens de gebruiksaanwijzing niet worden gebruikt in de volgende gevallen:
  • Als er sprake is óf is geweest van een bevestigde diagnose van huidkanker óf dat er momenteel een behandeling tegen huidkanker wordt ondergaan.
  • Bij steelwratjes groter dan 4 mm. Grotere steelwratjes zijn niet behandelbaar met deze methode. Ga in dat geval naar de huisarts.
  • Wanneer de kleur van het steelwratje afwijkt van de normale huidkleur.
  • De steelwrat haar bevat of harig is.
  • De steelwrat hard is.
  • Wanneer de steelwrat bloedt.
  • Als de huid geïrriteerd of ontstoken is.
  • Als het onzeker is of het een steelwratje is (laat dan de huisarts het beoordelen).
  • Als steelwratjes zeer dicht bij elkaar over het lichaam verdeeld zijn, ook dan een arts raadplegen.
  • Als het steelwratje er vreemd of merkwaardig uitziet.
  • Als er sprake is van gevoeligheid tegen extreme kou ofwel koude allergie (urticaria).
  • Bij diabetici (suikerziektepatiënten).
  • Bij personen met stoornissen in de bloedsomloop In of rond het gezicht.
  • Bij genitale wratten.
  • Bij kinderen onder de 4 jaar.
  • Op een zeer donkere huid. In combinatie met andere behandelingen.

Raadpleeg bij twijfel eerst je huisarts.

Appelazijn tegen steelwratjes / Bron: Wicherek, PixabayAppelazijn tegen steelwratjes / Bron: Wicherek, Pixabay

Steelwratjes verwijderen met azijn

Appelazijn is een heel goedkoop product dat veel toepassingen kent en ook kan worden gebruikt om steelwratjes te verwijderen. Het zuur in de azijn zal het weefsel van het steelwratjes vernietigen zonder schade aan te richten aan de omliggende huid. Ga bij het gebruik van appelazijn om een ​​skintag te verwijderen, als volgt te werk:
  • Reinig de huid rond het steelwratje met lauw water en milde zeep.
  • Droog daarna de huid grondig.
  • Dep een klein watje in de appelazijn en knijp het overtollige azijn eruit.
  • Plaats het watje op de te behandelen steelwrat en houd het op zijn plaats met een pleister.
  • Laat de pleister er een nacht opzitten.
  • Verwijder het verband en het watje de volgende ochtend en spoel de plek schoon met water.
  • Herhaal dit proces gedurende 3-4 dagen, totdat de steelwrat donkerder wordt, indroogt en eraf valt.

Je kunt ook naar de huisarts of schoonheidsspecialiste voor een veilige behandeling van steelwratjes. Raadpleeg in geval van een ontsteking of continue irritatie, de huisarts.

Prognose

De langetermijnprognose van steelwratjes nadat deze verwijderd zijn, zijn uitstekend. Het moet echter duidelijk zijn dat dit de ontwikkeling van nieuwe steelwratjes echter niet voorkomt.

Stoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com

Preventie

Het is niet mogelijk om maatregelen te nemen teneinde de vorming van steelwratjes te voorkomen. Wel verschijnen ze vaker bij mensen met diabetes en overgewicht. Door te voorkomen dat je te zwaar wordt en diabetes type 2, kun je indirect voorkomen dat je steelwratjes krijgt.

Je kunt de volgende maatregelen nemen om te voorkomen dat je diabetes type 2 krijgt:
  • Afvallen bij overgewicht en op gewicht blijven.
  • Gezond en gevarieerd eten.
  • Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging.
  • Rook niet of stop met roken. Roken kan bijdragen aan insulineresistentie, wat kan leiden tot diabetes type 2.

Lees verder

© 2010 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fibroma pendulans: verwijderen, behandelen en symptomenFibroma pendulans: verwijderen, behandelen en symptomenEen fibroma pendulans staat ook wel bekend als steelwratje. Een fibroma pendulans is een goedaardig huidgezwelletje, dat…
Vlekjes lies: rode vlekken, puntjes of bultjes in liesstreekVlekjes lies: rode vlekken, puntjes of bultjes in liesstreekHeb je last van bultjes of vlekjes in de lies? De liezen zijn de twee huidplooien die de overgang vormen van de bovenben…
Oksel: bruine of rode vlekken, bult, bultjes, jeuk & uitslagOksel: bruine of rode vlekken, bult, bultjes, jeuk & uitslagLast van bruine of rode vlekken, een bult, meerdere bultjes, jeuk of uitslag onder de oksel? De oksel is de holte onder…
Huidvlekken: onschuldige vlekken op de huid - rood en bruinHuidvlekken: onschuldige vlekken op de huid - rood en bruinJe komt ter wereld met een glad babyhuidje, maar geleidelijk laat de tand des tijds zijn sporen achter op je huid. In de…
Q-koorts; wat moet je weten?Q-koorts is een infectieziekte die vooral voorkomt bij mensen die regelmatig contact hebben met schapen en geiten en bij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dsom/Shutterstock.com
  • C. van Heycop ten Ham, H.J.C. Hendriks, J.H. in de Bosch, J.H.M. Schormans, J.W. van der Krans (redactie): Basisboek Pathologie, ThiemeMeulenhoff, Rotterdam/Utrecht/Zutphen, eerste druk, tweede oplage, 2000.
  • Diseasesdic.com. Skin tag or Acrochordon: causes, complications and treatment. https://diseasesdic.com/skin-tag-or-acrochordon-causes-complications-and-treatment/ (ingezien op 13-3-2020)
  • Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten: Kleine kwalen in de huisartspraktijk, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, vijfde geheel herziene druk, 2010.
  • Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk 2006.
  • Drugs.com. Skin Tags (Acrochordon). https://www.drugs.com/health-guide/skin-tags-acrochordon.html (ingezien op 26-2-2017)
  • Hans Koch & Peter van Druenen. Diagnosewijzer - 200 aandoeningen: symptomen, diagnose, behandeling. Terra Lannoo BV, Arnhem, 2009.
  • Martin Sulman. Steelwratjes symptomen. http://symptomen-behandeling.nl/1/steelwratjes_symptomen_655790.html (ingezien op 26-2-2017)
  • Medical News Today. Skin Tags: Removal, Causes and Treatments. http://www.medicalnewstoday.com/articles/67317.php (ingezien op 26-2-2017)
  • MedicineNet. Skin Tag. https://www.medicinenet.com/skin_tag/article.htm (ingezien op 25-10-2019)
  • MedlinePlus. How to Prevent Diabetes. https://medlineplus.gov/howtopreventdiabetes.html (ingezien op 7-6-2022)
  • Naturallivingideas. 8 Home Remedies To Remove Skin Tags That Really Work. https://www.naturallivingideas.com/home-remedies-to-remove-skin-tags/ (ingezien op 19-11-2018)
  • Prof. dr. D.H. Ford, prof. dr. J.P. Schadé, dr. J. Tomson (hoofdredactie). Het grote medische handboek. Rebo Productions, Lisse, 2009.
  • Remove Skin Tags Now. Skin Tag Removal Products: Apple Cider Vinegar Is A Winner! http://www.removeskintagsnow.com/skin-tag-removal-products-apple-cider-vinegar-is-a-winner/ (ingezien op 23-3-2017)
  • Serviceapotheek. Steelwratten. https://kennisbank.serviceapotheek.nl/artikel/steelwratten (ingezien op 28-9-2020)
  • Simplecraftidea. Remove skin tags in 1 night of applying toothpaste. https://simplecraftidea.com/remove-skin-tags-in-1-night-of-applying-toothpaste/ (ingezien op 19-11-2018)
  • Afbeelding bron 1: Oliver Riesen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Dsom/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Greyerbaby, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 5: Jmarchn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 6: OpenClipartVectors, Pixabay
  • Afbeelding bron 7: Optima
  • Afbeelding bron 8: Wicherek, Pixabay
  • Afbeelding bron 9: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com
Reacties

Marieke, 20-05-2016
Ik heb twee dagen geleden een steelwratje ingesmeerd met blanke nagellak en hij is nu al weg. Gisteren bloedde het een beetje en nu zit er alleen nog een heel klein stukje van het steeltje en dat is al bijna helemaal zwart dus zal er vast snel afvallen. 's Ochtends en 's avonds insmeren met blanke nagellak, even laten drogen en dan een pleister met een klein beetje crème (ik deed Sudocrem) op het verbandstukje van de pleister (tegen het kleven) erop. Succes! Reactie infoteur, 03-06-2016
Bedankt voor de tip. Er zijn inderdaad diverse manier om zelf streelwratten te verwijderen.

Annie80 (infoteur), 23-02-2016 #8
Verwijderen middels laser (bijv. een KTP laser) is de beste optie, geen littekens en mooiste resultaat. Jammer dat deze optie niet in dit artikel vermeld wordt. Reactie infoteur, 24-02-2016
Bedankt voor uw aanvulling. Fibromen kunnen inderdaad ook behandeld worden met een laser. Ik heb het artikel aangevuld.

Aad, 02-07-2014
Ook ik heb steelwratjes en heb geprobeerd ze te verwijderen met HeltiQ. Helaas dus! Heb ze toen het niet werkte een dubbele dosis van dit spul gegeven en ja, ze waren goed bevroren. Resultaat blaren natuurlijk maar die nam ik voor lief. Later bloed, pleister erop. Nu 3 1/2 week verder zijn de korstjes verdwenen maar de wratjes dus niet. Kleintjes en wat grotere geprobeerd.
Zonde van het geld (19,95) maar wat ik erger vind is de illusie die gewekt word door de fabrikant dat hun het 1e en enige goede middel hebben. Niet dus. Reactie infoteur, 10-08-2014
Je kunt ze ook laten weghalen door de huisarts. De eerste methode is het knippen met een steriele schaar. De huisarts kan er ook voor kiezen om de steelwratjes te verwijderen door deze elektrisch weg te branden of met stikstof aan te stippen.

Tommie, 25-05-2014
Heb laatst ergens gelezen om een steelwratje aan te stippen met kleurloze nagellak. Reactie infoteur, 25-05-2014
Indien je steelwratjes zelf wilt verwijderen, kun je beter gebruik maken van een beproefd middel als HeltiQ Skintags.

Sas, 29-10-2013
Hoi, ik heb een steelwratje in mijn lies. Ik heb die zelf behandeld met wartner wratten pen. Was dit erg onverstandig?
Groetjes,
Saskia Reactie infoteur, 23-11-2013
Er is in Nederland sinds kort een veilige, snelle en effectieve methode om steelwratten thuis zelf te behandelen. HeltiQ Skintags is een product om steelwratten zelf te verwijderen. Door de eenvoudige applicatiemethode (aanstippen) worden steelwratten in de hals en nek, onder de oksels en borsten verwijderd door middel van bevriezing (cryotherapie). Samen met de bijgeleverde beschermpleister, die voor de behandeling om de steelwrat dient te worden aangebracht, zorgt dit voor een gedoseerde, hygiënische en effectieve behandeling. HeltiQ Skintags is een veilige, snelle en effectieve methode om steelwratten te verwijderen. Ik zal deze informatie in het artikel opnemen.

Elizabeth, 21-05-2012
Ik ga al enkele jaren naar mijn huisarts om de ontsierende wratjes in mijn hals te laten verwijderen, maar ze komen steeds terug. Is het verstandig om naar een huidkliniek te gaan? Reactie infoteur, 26-05-2012
U kunt dit het beste voorleggen aan uw eigen huisarts. Het komt wel vaker voor dat steelwratjes terugkomen nadat ze verwijderd zijn. Dit is niet ongewoon.

C. de Bruin, 22-02-2012
Ik heb al jaren een soort vetbobbeltje naast mijn neus, (het is geen steelwratje), ik vind het zeer ontsierend en best opvallend, mijn huisarts wilde het wel wegbranden, maar doet dit geen pijn en duurt het lang voordat het eraf is? Misschien kan ik het beter laten wegsnijden door een dermatoloog, ook heb ik nogal wat moedervlekjes, 2 op mijn wang, en 1 onder mijn kin? wat is u advies? Reactie infoteur, 24-02-2012
Veel huisartsen zijn speciaal opgeleid om kleine chirurgische ingrepen te doen, zoals het verwijderen van moedervlekken, atheroomcysten (vetbulten), talgkliercysten en ouderdomswratten. De te behandelen plek wordt plaatselijk verdoofd, zodat het een pijnloze ingreep is. Lees hier meer over coagulatie (een techniek waarbij huidweefsel wordt weggebrand): www.huidinfo.nl/coaguleren.html.

A. de Pagter, 25-11-2011
Ik heb steelwratjes onder en op m`n borsten en in de hals rondom ik geneer mezelf om mij ergens om te moeten kleden want het zijn er echt veel. Hoe kan ik er pijnloos zelf vanaf komen want dat afknippen zie ik niet zitten te pijnlijk lijkt me. Is er echt geen zalf of een lotion voor? Reactie infoteur, 25-11-2011
Het spijt mij voor u, maar de therapie is toch echt excisie (knippen) en coagulatie (wegbranden) van de bodem/steel. Dit kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden.

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 07-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 25
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.