InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Steelwratjes: verwijderen op huid nek, hals, romp en oksel

Steelwratjes: verwijderen op huid nek, hals, romp en oksel

Steelwratjes: verwijderen op huid nek, hals, romp en oksel Steelwratjes zelf verwijderen of laten verwijderen. De medische benaming van steelwratten is 'fibroma pendulans'. Een steelwratje of fibroom is een vrij klein aangroeisel op de huid, een huidflapje. Voorkeursplekken van steelwratjes zijn hals, nek, romp, liezen en oksel. Het zijn gesteelde rubberachtige, zachte goedaardige huidtumoren; het is een onderhuids bindweefselgezwel. Meestal zijn ze huidkleurig, doch soms zijn ze wat donkerder van kleur. Ze zijn eenvoudig te behandelen door de huisarts die het wratje wegknipt met een steriel instrument. Het wordt afgeraden om zelf een steelwratje te verwijderen door deze af te knippen. Het afknippen van een steelwratje dient met een steriel schaartje te gebeuren. Wel is er sinds kort een methode op de markt om steelwratjes zelf te verwijderen door bevriezing: met de HeltiQ Skintags. Voor sommige mensen zijn de kosten te hoog (tussen de 17 en 20 euro) en die gaan daarom liever naar de huisarts om steelwratjes weg te laten halen.
Steelwratje op ooglid / Bron: Oliver Riesen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Steelwratje op ooglid / Bron: Oliver Riesen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Alternatieve benamingen van steelwratjes

Heb je last van wratjes in de hals, nek, onder oksel, op romp (onder de borsten), lies en/of bil? Misschien heb je last van steelwratjes. Synoniemen voor steelwratjes zijn:
 • acrochordon;
 • skin tag;
 • fibroma filiformis;
 • fibroma molle;
 • fibroma molluscum;
 • fibroma pendulans; en
 • gesteelde fibromen.

In dit artikel spreken we van 'steelwratten' of 'steelwratjes'.

Steelwratje / Bron: Dsom/Shutterstock.comSteelwratje / Bron: Dsom/Shutterstock.com

Wat zijn steelwratjes?

Fibroom

Een steelwratje of fibroom is een vrij klein aangroeisel of huiduitstulping op de huid, een huidflapje, in de vorm van een steeltje of bobbeltje, meestal aan de hals, de romp, de liezen of de oksel. Een steelwratje kan ook in het gezicht voorkomen. Het zijn gesteelde rubberachtige, zachte goedaardige (benigne) huidtumoren; het is een onderhuids bindweefselgezwel of tumor. Meestal zijn ze huidkleurig, doch soms licht gepigmenteerd (iets donkerder gekleurd). Het kan gaan om een enkel steelwratje en soms komen ze in groepjes voor. Steelwratjes zijn niet besmettelijk.

Dermatofibroom

Een gesteelde fibroom moet onderscheiden worden van een dermatofibroom. Een dermatofibroom is een goedaardig 'bobbeltje' of 'knobbeltje' in de huid in met name de benen en de armen. Een dermatofibroom voelt aan als een stevig schijfje, pilletje of balletje in de huid. Het knobbeltje zit aan de huid vast en kan over de onderlaag geschoven worden. Het dermatofibroom is net als een steelwratje huidkleurig of iets gepigmenteerd. Meer vrouwen dan mannen ontwikkelen dermatofibromen. Soms geven ze ook pijnklachten.

Voorkeursplekken

Steelwratten komen gewoonlijk voor in het okselgebied, de hals, de romp en de liezen. Ze kunnen ook op het ooglid voorkomen of op de behaarde hoofdhuid. Bij mensen met overgewicht komen ze vaak voor in de huidplooien.

Steelwratjes in hals, oksel en lies
Meestal goedaardig, klein en zacht, soms iets donkerder gekleurd, onderhuids bindweefselgezwel. Meestal in de hals, oksel of lies, maar ook in andere weefsels en organen.

Tijdens de zwangerschap kunnen steelwratjes toenemen / Bron: Greyerbaby, PixabayTijdens de zwangerschap kunnen steelwratjes toenemen / Bron: Greyerbaby, Pixabay

Hoe vaak komen steelwratjes voor en bij wie?

Steelwratjes komen bij ongeveer 46% van de populatie voor. Vaak met het vorderen van de leeftijd. Bij mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) en overgewicht komen ze vaak voor. Soms worden steelwratten ook geassocieerd met zeldzame syndromen, zoals het Birt-Hogg-Dubé syndroom (een zeldzame autosomaal dominante erfelijke ziekte die zich kenmerkt door huidafwijkingen) of het polycysteus ovarium syndroom (een aandoening waarbij het hormonale evenwicht vaak verstoord is en er talrijke kleine follikelcysten in de eierstokken ontstaan). Tijdens de zwangerschap kunnen gesteelde fibroompjes toenemen in aantal en grootte, vooral in de hals en nek.

Oorzaak en ontstaan van steelwratten

In veel gevallen ontstaan steelwratten spontaan, maar soms zijn ze het gevolg van een slechte genezing van een wondje. Het ontstaansmechanisme is nog niet geheel opgehelderd. Steelwratten zijn geen echte wratten, want ze ontstaan niet door een virus.

Risicofactoren

Steelwratjes komen vaker voor bij:
 • Mensen met overgewicht en obesitas, deels omdat ze meer huidplooien hebben, en vanwege bijbehorende hyperinsulinemie (waarbij je alvleesklier te veel insuline aanmaakt) en ontstekingen;
 • Zwangerschap, waarschijnlijk als gevolg van hormonale mutaties;
 • Personen met diabetes;
 • Mensen met het humaan papilloma virus (laag-risico HPV 6 en 11);
 • Hormonale disbalans: veranderingen in de niveaus van oestrogeen en progesteron kan het risico op het ontwikkelen van steelwratjes verhogen;
 • Mensen met insulineresistentie (hierbij ben je minder gevoelig voor het hormoon insuline).

Symptomen van steelwratjes op huid nek, hals, romp en oksel

Steelwratjes zijn zachte, elastische, gesteelde, vleeskleurige of donkergekleurde stukjes weefsel of huidflapjes. Ook wel fibromen of 'wild vlees' genoemd. Deze skin tags zijn zo klein als een afgeplatte speldenknop of zo groot als een aangroeisel van meerdere centimeters.

Onderzoek en diagnose

Een arts kan een steelwratje gemakkelijk op het oog herkennen vanwege de karakteristieke uitstraling: zacht, gemakkelijk verplaatsbaar zijn, vleeskleurig of iets donkerder en meestal door een steel verbonden aan het huidoppervlak). Hierdoor is er geen vervolgonderzoek nodig. Als je merkt dat een steelwratje hard groeit, ontstoken is, een andere kleur krijgt dan de omringende huid, meerdere kleuren heeft of gaat bloeden, vraag je arts dan om het te onderzoeken. Bij twijfel aan de diagnose kan de huisarts een biopsie verrichten, wat betekent dat hij het steelwratje wordt verwijderd en in een laboratorium wordt onderzocht.

Steelwratjes behandelen

Meestal is geen behandeling nodig. Men kan overgaan tot behandeling om grofweg twee redenen:
 • cosmetisch (indien ontsierend, bijvoorbeeld in de hals);
 • medisch (indien hinderlijk).

Wondje afdekken met een pleister / Bron: OpenClipartVectors, PixabayWondje afdekken met een pleister / Bron: OpenClipartVectors, Pixabay

Steelwratjes bevriezen

Steelwratten zijn eenvoudig te behandelen door het steeltje van het fibroom met een (steriel!) schaartje af te knippen. Bij een klein steelwratje is geen verdoving nodig. Ze kunnen ook onder plaatselijke verdoving verwijderd worden door verbranding of door ze af te schrapen met een chirurgische schaar. Er blijft een zeer klein oppervlakkig wondje over. Deze kan met een pleister worden afgedekt. Een andere mogelijkheid is dat de huisarts cryotherapie toepast, een behandeling waarbij het steelwratje met vloeibare stikstof wordt bevroren. Deze methode wordt niet aangeraden om toe te passen in het gezicht om eventuele littekenvorming te voorkomen.

Steelwratjes weghalen met een laser

Steelwratjes zijn zeer effectief behandelbaar middels de Iridex Varilite laser. De laser verschroeit het wratje, waarna het van de huid valt. Gemiddeld zijn er 1 à 2 behandelingen nodig met een interval van 4 weken. Er zijn zeer goede resultaten bij het weghalen van de wratten middels laserbehandeling, zonder dat zich hierbij littekenvorming voordoet.

Afknippen van het steelwratje

De eerste methode is het onder lokale verdoving afknippen van het steelwratje aan de basis, in de richting van de huidlijnen. Dit gebeurt natuurlijk met een steriele schaar om een infectie te voorkomen. Het plekje wordt zowel voor als na de ingreep ontsmet.· Nadat het wratje is weggeknipt, wordt deze afgedekt met een steriel doekje.

Electrocoagulatie (wegbranden)

Electrocoagulatie is de term voor diverse technieken waarbij met elektrische stroom de huid wordt weggebrand of dichtgeschroeid. In het onderhavige geval wordt met elektrische stroom het steelwratje weggebrand. Voor de behandeling plaatsvindt, wordt de huid plaatselijk verdoofd met een injectie. De behandeling doet dan geen pijn. Het wegbranden geeft wel een onaangename geur, maar deze verdwijnt snel.

Shave excisie (afschaven)

Bij shave excisie wordt het steelwratje oppervlakkig afgeschaafd. Voor de ingreep wordt de huid rond het plekje verdoofd met een lidocaïne/adrenaline injectie. Na inwerking van de verdoving, zal de arts met behulp van een mesje het steelwratje afschaven. Er ontstaat een oppervlakkig schaafwondje, wat meestal wordt dichtgebrand met een elektrocoagulatie apparaat. Na enkele dagen ontstaat er op het wondje een korstje, welke je moet laten zitten. Het korstje zal er vanzelf afvallen.

Kun je steelwratjes zelf verwijderen?

Steelwratjes verwijderen met een touwtje

Het is af te raden de wratjes zelf af te knippen. Ook is het niet verstandig om over te gaan tot het afbinden van steelwratjes met een touwtje.

Steelwratjes bevriezen

Er is sinds kort wel een methode ontwikkeld om steelwratten thuis zelf te behandelen. HeltiQ Skintags is een product om steelwratten zelf te verwijderen. Door de eenvoudige applicatiemethode (door middel van aanstippen) worden steelwratten in de hals en nek, onder de oksels en borsten verwijderd door middel van bevriezing (cryotherapie). Samen met de bijgeleverde beschermpleister, die voor de behandeling om de steelwrat dient te worden aangebracht, zorgt dit voor een gedoseerde, hygiënische en effectieve behandeling. HeltiQ Skintags is een veilige, snelle en effectieve methode om steelwratten te verwijderen. Lees wel eerst de gebruiksaanwijzing goed door.

Steelwratjes verwijderen met tandpasta

Tandpasta heeft een indrogend affect, maar het herhaaldelijk smeren van tandpasta op het steelwratje heeft voor zover bekend nauwelijks tot geen effect op de steelwrat.

Tea tree olie

Tea tree olie is een antibacteriële, ontstekingsremmende en antibioticumolie. Het is bijzonder effectief bij de behandeling van huidaandoeningen en het is bekend dat het in een kwestie van weken steelwratjes verwijdert bij dagelijkse toepassing. Breng het goedje drie keer per dag voorzichtig aan op de steelwrat en houd het maximaal 10 minuten op zijn plaats. Zorg ervoor dat de tea tree olie niet in contact komt met de omringende huid. Dit is vooral belangrijk voor mensen met een gevoelige huid, omdat bij hen onverdunde tea tree olie de huid kan irriteren. De meeste mensen zullen echter geen enkele reactie hebben. Als tea tree olie irritatie veroorzaakt, meng het dan met een verzachtende dragerolie zoals kokosnootolie, voordat je het op het wratje aanbrengt. Houd er rekening mee dat dit de behandelingstijd kan verlengen.

Steelwratjes zelf verwijderen met HeltiQ Skintags

Je kunt zelf steelwratjes verwijderen met het product HeltiQ Skintags, wat is gebaseerd op de al jarenlang toegepaste, betrouwbare bevriezingsmethode (cryotherapie) die bewezen heeft effectief te zijn bij het verwijderen van onder meer steelwratjes. Het product is op de markt gezet door het Wolvegaaster bedrijf Koninklijke Utermöhlen. Ze hebben daarmee als eerste een middel ontwikkeld waarmee je zelf korte metten kan maken met steelwratjes.

HeltiQ Skintags of steelwratjesHeltiQ Skintags of steelwratjes

Verwisselbare applicator

HeltiQ Skintags bestaat uit een kap met een afzonderlijke applicator, welke speciaal is ontwikkeld om steelwratten in de hals en nek, onder de oksels en borsten te behandelen door middel van aanstippen. De verwisselbare applicator zorgt voor een hygiënische behandeling. Het is in feite een spuitbusje met de stof dimethylether, een kunstmatige vriesstof dat -50 graden Celsius wordt. Samen met de beschermpleister die je voor de behandeling om de steelwrat moet aanbrengen, zorgt dit voor een gedoseerde, effectieve en veilige behandelmethode. De beschermpleister beschermt de omliggende gezonde huid en niet beschadigd raakt. Het zorgt voor een precieze behandeling. Dit zelfzorgmiddel lijkt een gat in de markt.

Hoe werkt het?

Eerst leg je één van de bijgevoegde pleistertjes om het steelwratje. Dit om de huid er omheen niet te beschadigen. Dan moet je het spuitbusje van je afhouden en vier keer drukken, zodat het foam vochtig wordt. Vervolgens druk je de applicator 40 seconden op het steelwratje. Eén behandeling is in de meeste gevallen genoeg om het steelwratje binnen twee weken te doen verdwijnen. Het kan geen kwaad, het is ene veilige behandeling. Je hoeft nergens bang voor te zijn, het is maar kou. Wel moet je eerst aandachtig de gebruiksaanwijzing lezen. Niet alleen om de instructies goed op te volgen, maar ook om te lezen of het wel te gebruiken is. Diabetespatiënten of huidkankerpatiënten moeten het bijvoorbeeld laten staan.

Wie mag het niet gebruiken?

HeltiQ Skintags mag volgens de gebruiksaanwijzing niet worden gebruikt in de volgende gevallen:
 • Als er sprake is óf is geweest van een bevestigde diagnose van huidkanker óf dat er momenteel een behandeling tegen huidkanker wordt ondergaan.
 • Bij steelwratjes groter dan 4 mm. Grotere steelwratjes zijn niet behandelbaar met deze methode. Ga in dat geval naar de huisarts.
 • Wanneer de kleur van het steelwratje afwijkt van de normale huidkleur.
 • De steelwrat haar bevat of harig is.
 • De steelwrat hard is.
 • Wanneer de steelwrat bloedt.
 • Als de huid geïrriteerd of ontstoken is.
 • Als het onzeker is of het een steelwratje is (laat dan de huisarts het beoordelen).
 • Als steelwratjes zeer dicht bij elkaar over het lichaam verdeeld zijn, ook dan een arts raadplegen.
 • Als het steelwratje er vreemd of merkwaardig uitziet.
 • Als er sprake is van gevoeligheid tegen extreme kou ofwel koude allergie (urticaria).
 • Bij diabetici (suikerziektepatiënten).
 • Bij personen met stoornissen in de bloedsomloop In of rond het gezicht.
 • Bij genitale wratten.
 • Bij kinderen onder de 4 jaar.
 • Op een zeer donkere huid. In combinatie met andere behandelingen.

Raadpleeg bij twijfel eerst je huisarts.

Appelazijn tegen steelwratjes / Bron: Wicherek, PixabayAppelazijn tegen steelwratjes / Bron: Wicherek, Pixabay

Steelwratjes verwijderen met azijn

Appelazijn is een heel goedkoop product dat veel toepassingen kent en ook kan worden gebruikt om steelwratjes te verwijderen. Het zuur in de azijn zal het weefsel van het steelwratjes vernietigen zonder schade aan te richten aan de omliggende huid. Ga bij het gebruik van appelazijn om een ​​skintag te verwijderen, als volgt te werk:
 • Reinig de huid rond het steelwratje met lauw water en milde zeep.
 • Droog daarna de huid grondig.
 • Dep een klein watje in de appelazijn en knijp het overtollige azijn eruit.
 • Plaats het watje op de te behandelen steelwrat en houd het op zijn plaats met een pleister.
 • Laat de pleister er een nacht opzitten.
 • Verwijder het verband en het watje de volgende ochtend en spoel de plek schoon met water.
 • Herhaal dit proces gedurende 3-4 dagen, totdat de steelwrat donkerder wordt, indroogt en eraf valt.

Je kunt ook naar de huisarts of schoonheidsspecialiste voor een veilige behandeling van steelwratjes. Raadpleeg in geval van een ontsteking of continue irritatie, de huisarts.

Lees verder

© 2010 - 2019 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Vlekjes lies: rode vlekken, puntjes of bultjes in liesstreekVlekjes lies: rode vlekken, puntjes of bultjes in liesstreekHeb je last van bultjes of vlekjes in de lies? De liezen zijn de twee huidplooien die de overgang vormen van de bovenben…
Oksel: bruine of rode vlekken, bult, bultjes, jeuk & uitslagOksel: bruine of rode vlekken, bult, bultjes, jeuk & uitslagLast van bruine of rode vlekken, een bult, meerdere bultjes, jeuk of uitslag onder de oksel? De oksel is de holte onder…
Huidvlekken: onschuldige vlekken op de huid - rood en bruinHuidvlekken: onschuldige vlekken op de huid - rood en bruinJe komt ter wereld met een glad babyhuidje, maar geleidelijk laat de tand des tijds zijn sporen achter op je huid. In de…
Jeuk en/of pijn onder oksel: met uitslag, plekjes en vlekkenJeuk en/of pijn onder oksel: met uitslag, plekjes en vlekkenJeuk onder oksel of jeukende oksels is een vervelende klacht. Pijn onder de oksel, jeuk onder de oksel, huiduitslag, sch…
Beauty: wild vleesBeauty: wild vleesOver het algemeen is wild vlees ongevaarlijk, toch is het goed het bij de huisarts of huidspecialist te laten controlere…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Dsom/Shutterstock.com
 • C. van Heycop ten Ham, H.J.C. Hendriks, J.H. in de Bosch, J.H.M. Schormans, J.W. van der Krans (redactie): Basisboek Pathologie, ThiemeMeulenhoff, Rotterdam/Utrecht/Zutphen, eerste druk, tweede oplage, 2000.
 • Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten: Kleine kwalen in de huisartspraktijk, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, vijfde geheel herziene druk, 2010.
 • Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk 2006.
 • Drugs.com. Skin Tags (Acrochordon). https://www.drugs.com/health-guide/skin-tags-acrochordon.html (ingezien op 26-2-2017)
 • Hans Koch & Peter van Druenen. Diagnosewijzer - 200 aandoeningen: symptomen, diagnose, behandeling. Terra Lannoo BV, Arnhem, 2009.
 • Martin Sulman. Steelwratjes symptomen. http://symptomen-behandeling.nl/1/steelwratjes_symptomen_655790.html (ingezien op 26-2-2017)
 • Medical News Today. Skin Tags: Removal, Causes and Treatments. http://www.medicalnewstoday.com/articles/67317.php (ingezien op 26-2-2017)
 • Naturallivingideas. 8 Home Remedies To Remove Skin Tags That Really Work. https://www.naturallivingideas.com/home-remedies-to-remove-skin-tags/ (ingezien op 19-11-2018)
 • Prof. dr. D.H. Ford, prof. dr. J.P. Schadé, dr. J. Tomson (hoofdredactie). Het grote medische handboek. Rebo Productions, Lisse, 2009.
 • Remove Skin Tags Now. Skin Tag Removal Products: Apple Cider Vinegar Is A Winner! http://www.removeskintagsnow.com/skin-tag-removal-products-apple-cider-vinegar-is-a-winner/ (ingezien op 23-3-2017)
 • Simplecraftidea. Remove skin tags in 1 night of applying toothpaste. https://simplecraftidea.com/remove-skin-tags-in-1-night-of-applying-toothpaste/ (ingezien op 19-11-2018)
 • Afbeelding bron 1: Oliver Riesen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Dsom/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Greyerbaby, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: OpenClipartVectors, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Wicherek, Pixabay

Reageer op het artikel "Steelwratjes: verwijderen op huid nek, hals, romp en oksel"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Sofie, 04-04-2017 09:22 #9
Even een belangrijke opmerking: ik heb zo een lelijk ding in de lies, het was vrij groot, te groot voor skintag. Dus ik deed er een touwtje rond, en spande het goed aan. MAAR. Let hier maar mee op! Blijkbaar kon er toch nog voldoende bloed door, want het ding wou niet afsterven. De dokter heeft toen geprobeerd het te bevriezen, en het werd alleen maar groter nog na een paar dagen. Uiteindelijk is het hele ding gaan etteren (nog steeds) omdat het touwtje er nog steeds rond zit en ik dat er absoluut niet meer af krijg, of kan afknippen: als ik maar met schaarpuntje ertegen kom doet het al erg veel pijn: alles is nl gaan etteren omdat dat touwtje snijdt in de steelwrat die opgezwollen raakte ook door ontsteking, waardoor het touwtje nog erger zorgde voor ontsteking. Nu zit ik dus met een fybroom die eruit ziet als een vleeskleurige bromvlieg. Pas over een dikke maand naar de dermatoloog. Ik moet het elke dag ontsmetten en 2x een pleister op aanbrengen per dag. Dus OPPASSEN MET TOUWTJES! is echt niet zo simpel, ofwel moet je visdraad gebruiken en echt ZEER strak trekken, maar ik heb nochtans ook erg strak getrokken. Groetjes en veel succes. :)

Marieke, 20-05-2016 00:23 #8
Ik heb twee dagen geleden een steelwratje ingesmeerd met blanke nagellak en hij is nu al weg. Gisteren bloedde het een beetje en nu zit er alleen nog een heel klein stukje van het steeltje en dat is al bijna helemaal zwart dus zal er vast snel afvallen. 's Ochtends en 's avonds insmeren met blanke nagellak, even laten drogen en dan een pleister met een klein beetje crème (ik deed Sudocrem) op het verbandstukje van de pleister (tegen het kleven) erop. Succes! Reactie infoteur, 03-06-2016
Bedankt voor de tip. Er zijn inderdaad diverse manier om zelf streelwratten te verwijderen.

Annie80 (infoteur), 23-02-2016 19:30 #7
Verwijderen middels laser (bijv. een KTP laser) is de beste optie, geen littekens en mooiste resultaat. Jammer dat deze optie niet in dit artikel vermeld wordt. Reactie infoteur, 24-02-2016
Bedankt voor uw aanvulling. Fibromen kunnen inderdaad ook behandeld worden met een laser. Ik heb het artikel aangevuld.

Aad, 02-07-2014 08:46 #6
Ook ik heb steelwratjes en heb geprobeerd ze te verwijderen met HeltiQ. Helaas dus! Heb ze toen het niet werkte een dubbele dosis van dit spul gegeven en ja, ze waren goed bevroren. Resultaat blaren natuurlijk maar die nam ik voor lief. Later bloed, pleister erop. Nu 3 1/2 week verder zijn de korstjes verdwenen maar de wratjes dus niet. Kleintjes en wat grotere geprobeerd.
Zonde van het geld (19,95) maar wat ik erger vind is de illusie die gewekt word door de fabrikant dat hun het 1e en enige goede middel hebben. Niet dus. Reactie infoteur, 10-08-2014
Je kunt ze ook laten weghalen door de huisarts. De eerste methode is het knippen met een steriele schaar. De huisarts kan er ook voor kiezen om de steelwratjes te verwijderen door deze elektrisch weg te branden of met stikstof aan te stippen.

Tommie, 25-05-2014 20:03 #5
Heb laatst ergens gelezen om een steelwratje aan te stippen met kleurloze nagellak. Reactie infoteur, 25-05-2014
Indien je steelwratjes zelf wilt verwijderen, kun je beter gebruik maken van een beproefd middel als HeltiQ Skintags.

Sas, 29-10-2013 11:34 #4
Hoi, ik heb een steelwratje in mijn lies. Ik heb die zelf behandeld met wartner wratten pen. Was dit erg onverstandig?
Groetjes,
Saskia Reactie infoteur, 23-11-2013
Er is in Nederland sinds kort een veilige, snelle en effectieve methode om steelwratten thuis zelf te behandelen. HeltiQ Skintags is een product om steelwratten zelf te verwijderen. Door de eenvoudige applicatiemethode (aanstippen) worden steelwratten in de hals en nek, onder de oksels en borsten verwijderd door middel van bevriezing (cryotherapie). Samen met de bijgeleverde beschermpleister, die voor de behandeling om de steelwrat dient te worden aangebracht, zorgt dit voor een gedoseerde, hygiënische en effectieve behandeling. HeltiQ Skintags is een veilige, snelle en effectieve methode om steelwratten te verwijderen. Ik zal deze informatie in het artikel opnemen.

Elizabeth, 21-05-2012 18:32 #3
Ik ga al enkele jaren naar mijn huisarts om de ontsierende wratjes in mijn hals te laten verwijderen, maar ze komen steeds terug. Is het verstandig om naar een huidkliniek te gaan? Reactie infoteur, 26-05-2012
U kunt dit het beste voorleggen aan uw eigen huisarts. Het komt wel vaker voor dat steelwratjes terugkomen nadat ze verwijderd zijn. Dit is niet ongewoon.

C. de Bruin, 22-02-2012 20:07 #2
Ik heb al jaren een soort vetbobbeltje naast mijn neus, (het is geen steelwratje), ik vind het zeer ontsierend en best opvallend, mijn huisarts wilde het wel wegbranden, maar doet dit geen pijn en duurt het lang voordat het eraf is? Misschien kan ik het beter laten wegsnijden door een dermatoloog, ook heb ik nogal wat moedervlekjes, 2 op mijn wang, en 1 onder mijn kin? wat is u advies? Reactie infoteur, 24-02-2012
Veel huisartsen zijn speciaal opgeleid om kleine chirurgische ingrepen te doen, zoals het verwijderen van moedervlekken, atheroomcysten (vetbulten), talgkliercysten en ouderdomswratten. De te behandelen plek wordt plaatselijk verdoofd, zodat het een pijnloze ingreep is. Lees hier meer over coagulatie (een techniek waarbij huidweefsel wordt weggebrand): www.huidinfo.nl/coaguleren.html.

A. de Pagter, 25-11-2011 06:34 #1
Ik heb steelwratjes onder en op m`n borsten en in de hals rondom ik geneer mezelf om mij ergens om te moeten kleden want het zijn er echt veel. Hoe kan ik er pijnloos zelf vanaf komen want dat afknippen zie ik niet zitten te pijnlijk lijkt me. Is er echt geen zalf of een lotion voor? Reactie infoteur, 25-11-2011
Het spijt mij voor u, maar de therapie is toch echt excisie (knippen) en coagulatie (wegbranden) van de bodem/steel. Dit kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden.

Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 03-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Steelwratjes verwijderen
Bronnen en referenties: 17
Reacties: 9
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!