Vlekjes lies: rode vlekken, puntjes of bultjes in liesstreek

Vlekjes lies: rode vlekken, puntjes of bultjes in liesstreek Heb je last van bultjes of vlekjes in de lies? De liezen zijn de twee huidplooien die de overgang vormen van de bovenbenen naar het onderlijf. Onderhuids zijn lymfeklieren aanwezig, welke een rol spelen bij het afweersysteem. Deze klieren kunnen opgezet raken bij bepaalde ziekten of infecties. In de liesstreek kunnen zich meerdere huidaandoeningen manifesteren, welke al dan niet gepaard gaan met jeuk, pijn of een irriterend gevoel. Wat zijn de belangrijkste oorzaken van rode vlekken, puntjes/stipjes, pukkeltjes of (een) bultje(s) in de liesstreek, waarbij een liesbreuk en opgezette lymfeklieren buiten beschouwing worden gelaten?

Mogelijke oorzaken vlekken of bultjes in de liesstreek


Acanthosis nigricans onder de oksel / Bron: Madhero88, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Acanthosis nigricans onder de oksel / Bron: Madhero88, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Acanthosis nigricans

Acanthosis nigricans is een relatief zeldzame huidziekte, die in de westerse wereld vooral wordt geassocieerd met obesitas en insulineresistentie. Bij deze huidaandoening ontstaan donkere huidverkleuringen en een dikke, fluweelachtige huiduitslag in de nek, de oksels en het gebied van de anus, geslachtsdelen en lies. Zowel kinderen als volwassenen kunnen door deze ontsierende huidaandoening getroffen worden.

Vlekjes in lies door erythrasma

Erythrasma is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door de bacterie Corynebacterium minutissimum en waarbij in één of beide oksels roodbruine vlekken, soms vlekjes, ontstaan zonder duidelijke schilfering. De aandoening komt echter ook vaak voor in de liezen. Hierbij ontstaan roodbruine vlekken, soms vlekjes. Bij Woods belichting (black light, een UVA-lamp) zal de erythrasma koraalrood fluoriseren. Met een lokale antibiotica, crèmes of gels, kan de aandoening eenvoudig worden behandeld.

Rode vlekken door Hailey-Hailey (ziekte van)

De ziekte van Hailey-Hailey (pemphigus benignus familiaris chronicus) is een zeldzame erfelijke blaarvormende huidaandoening, die zich pas openbaart op jongvolwassen leeftijd. Het manifesteert zich meestal als rode vlekken met kleine oppervlakkige wondjes. Voorkeurslocaties voor deze afwijkingen zijn in de plooien van het lichaam, zoals de oksels, de liezen, de bilplooi en onder de borsten. Langer bestaande plekken kunnen verweken, waardoor pijnlijke kloven ontstaan. Ook kunnen er secundaire bacteriële infecties optreden.

Intertrigo (smetplekken)

Smetplekken, smetten of intertrigo is een inflammatoire huidaandoening die vooral voorkomt in huidplooien, zoals de plooien onder de borsten, in de liezen en tussen de tenen. De huidaandoening is een gevolg van huid-op-huid contact, warmte, vochtigheid en wrijving en kan in de hand worden gewerkt door overgewicht/obesitas, verminderde mobiliteit (langdurig bedlegerig), onvoldoende hygiëne, etc. De huid is rood, gevoelig bij aanraken en kan ruw aanvoelen. De plekken kunnen nattend zijn en er kunnen korstjes ontstaan.

Liesschimmel / Bron: Robertgascoin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Liesschimmel / Bron: Robertgascoin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Liesschimmel (tinea cruris)

Schimmelinfectie in de lies

Tinea cruris of liesschimmel duidt op een huidschimmelinfectie in de liezen. Sommige schimmels komen vaak voor op de huid en meestal kunnen ze geen kwaad, maar onder bepaalde gunstige omstandigheden - warmte en vochtigheid - kunnen ze zich vermenigvuldigen en een infectie veroorzaken. De liesstreek is een aangename plek voor schimmels, vanwege de warme, vochtige en luchtloze omstandigheden.

Symptomen

Liesschimmel manifesteert zich vooral in de plooi tussen de bovenkant van de been en de genitaliën en soms ook op het dijbeen. Er ontwikkelt zich een rode uitslag die kan jeuken en irriteren. Meestal is er een duidelijk begrensde rand zichtbaar. Mannen hebben vaker last van liesschimmel, waarbij het scrotum (balzak) jeukerig kan zijn.

Psoriasis inversa

Dit type psoriasis treft vooral ouderen, zowel mannen als vrouwen. De psoriasisplekken bij psoriasis inversa zijn vochtig, helderrood, niet schilferig, en komen voor in de plooien van de huid: onder de borsten, in de oksels, in de buurt van de genitaliën, de liesstreek, in de bilspleet of in de plooien van de buik. Psoriasis inversa kan optreden bij een patiënt met psoriasis, maar kan ook geïsoleerd voorkomen als gevolg van bijvoorbeeld een schimmelinfectie of een schaafwond ter plaatse.

Steelwratjes

Steelwratjes of 'fibroma pendulans' zijn onschuldige, vrij kleine aangroeisels op de huid, een soort huidflapjes. Ze komen vaak voor en worden vooral gezien op de volgende plekken: hals, nek, romp, liezen en oksel. Een steelwratje is een vaak huidkleurig of bruin gesteelde rubberachtige, zachte huidtumor. Het is in feite een goedaardig onderhuids bindweefselgezwelletje.

Talgkliercyste

Een talgkliercyste wordt ook wel 'atheroomcyste' genoemd en betreft een onschuldige aandoening welke ontstaat wanneer een haarzakje verstopt raakt. Het is een onderhuids knobbeltje, in feite is het een holte waarin zich dode huidcellen, talg en zweet ophoopt. Een talgkliercyste verschijnt normaliter op behaarde delen van het lichaam, zoals hoofd, nek, oksels of op de rug en schouders, maar ze kunnen ook in de lies opduiken.

Bultjes in liesstreek door warmtebultjes

De medische benaming voor warmtebultjes, zweetuitslag of warmte-uitslag, is miliaria. Deze huiduitslag ontstaat in warme, vochtige omstandigheden en kan behoorlijk jeuken en voor veel ongemak zorgen. Warmtebultjes worden veroorzaakt door afsluiting van de zweetkliertjes. Er worden meerdere typen miliaria onderscheiden, waaronder 'miliaria rubra'. Dit betreft kleine, rode, jeukende bultjes, die niet samenvloeien tot een geheel. Bij baby's verschijnen de pukkeltjes vooral op de hals, onder de oksels en in de lies.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sarcoïden bij paardenSarcoïden zijn huidtumoren die voorkomen bij paarden. Sarcoïden kunnen niet uitzaaien naar de interne organen van en paa…
Zwanger: pijn in de liesZwanger: pijn in de liesZwanger en pijn in de lies. Liespijn komt vaak voor tijdens de zwangerschap, vooral tegen het einde. Toch kan het al vee…
Hartklepvervanging via de slagaderHet vervangen van een hartklep via de slagader in een lies of een schouder is bedoeld voor patiënten wiens gezondheid ee…
Bult achter oor, in hals of knobbeltje in nek, lies of okselBult achter oor, in hals of knobbeltje in nek, lies of okselIk heb een bult achter mijn oor, in mijn hals of ik heb een (al dan niet pijnlijk) knobbeltje in mijn nek, lies of oksel…

Wijnvlek of vuurvlek bij baby en volwasseneWijnvlek of vuurvlek bij baby en volwasseneEen wijnvlek wordt ook wel een vuurvlek genoemd. Het komt bij 1 op de 250 baby's voor. De oorzaak is te vinden in een ve…
Axenfeld-Rieger-syndroom: SkeletaandoeningAxenfeld-Rieger-syndroom: SkeletaandoeningHet Axenfeld-syndroom is een zeldzame autosomale dominante aandoening die de ontwikkeling van het skelet, de tanden, de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/dolgachov
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lies_(anatomie)
  • https://www.patient1.nl/encyclopedie/schimmelinfectie-in-de-liezen
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/133447-liesschimmel-rode-vlekken-in-de-lies-behandeling-met-creme.html
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/87329-acanthosis-nigricans-donkere-verkleuring-en-verdikking-huid.html
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/79762-psoriasis-inversa-symptomen-oorzaak-en-behandeling.html
  • Afbeelding bron 1: Madhero88, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Robertgascoin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 06-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.